Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Είκοσι Μαραθώνιοι-εμπειρία ζωής

Νο. 19: Κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών, Νοέμβριος - Οι Μαραθώνιοι που αξίζει κανείς να τρέξει ταξιδεύοντας στον κόσμο Μια μοναδική εμπειρία ζωής, ένα αξέχαστο ταξίδι μπορεί να σας χαρίσει η συμμετοχή σας σε έναν αγώνα Μαραθωνίου, από τους εκατοντάδες που διοργανώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς διαλέξαμε για εσάς τους 20 πιο διάσημους, περιπετειώδεις και εντυπωσιακούς για να διαλέξετε.

Φτιάξτε βαλίτσες και δέστε τα κορδόνια σας. Φύγαμε!

No. 19. Κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών – Νοέμβριος

Ο Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας γιορτάζοντας φέτος τα 31 του χρόνια έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο, μαζικότερο και σημαντικότερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα. Παράλληλα, αποτελεί ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, με συμμετοχές δρομέων και επισκεπτών από όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας την Αθήνα και την Ελλάδα διεθνώς.

Ο Μαραθώνιος είναι ένα από τα σπουδαιότερα αγωνίσματα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και εισήχθη στο ολυμπιακό πρόγραμμα το 1896 ύστερα από την εισήγηση του καθηγητή Michel Breal της Σορβόνης, φίλου του Πιέρ ντε Κουμπερτέν σε ανάμνηση του ηρωικού κατορθώματος του άγγελου-αγγελιοφόρου που έφερε το μήνυμα της νίκης (490 π.Χ) στους Αθηναίους.

Η διαδρομή των 42.195 μέτρων που χωρίζει τον Μαραθώνα από την Αθήνα κατακλύζεται κάθε χρόνο από εκατοντάδες χιλιάδες δρομείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, οι οποίοι διασχίζοντας τη λεωφόρο Μαραθώνος, περνούν από τη Νέα Μάκρη, το Πικέρμι, την Παλλήνη, τον Γέρακα, όπου ξεκινά το πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού.

Στη συνέχεια περνούν από την Αγία Παρασκευή και μέσω της Λεωφόρου Μεσογείων φτάνουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από όπου ξεκινά η πιο χαρακτηριστική κατηφόρα του αγώνα, που καταλήγει στον κόμβο Κατεχάκη.

Κινούμενοι προς την οδό Μιχαλακοπούλου φτάνουν στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Στο τελευταίο κομμάτι της Μαραθώνιας Διαδρομής οι δρομείς κατευθύνονται αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού, περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο. Στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου αντικρίζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Απομένουν λίγα μόνο μέτρα στον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να εισέλθουν στο Στάδιο και να διανύσουν εντός του τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα.

Φέτος αναμένονται συνολικά πάνω από 30.000 συμμετέχοντες στους αγώνες, ενώ ήδη αγγίζουν τους 8.000 οι δρομείς που θα δώσουν το παρών την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στον Αγώνα Δρόμου των 5 χιλιομέτρων, ενώ άλλοι τόσοι θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα 10 χιλιόμετρα.

Το όνομα που ξεχωρίζει φέτος είναι εκείνο του Ρέιμοντ Μπετ, του 29χρονου Κενυάτη πρωταθλητή και περσινού νικητή, που τερμάτισε σε 2 ώρες 11 λεπτά και 35 δεύτερα και αναμένεται και φέτος να κλέψει τις εντυπώσεις.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου