Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Νέο σύστημα καθαρισμού για ασφαλές πόσιμο νερό

Την ώρα που ο αγώνας που δίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος φαντάζει άνισος, με
ολοένα περισσότερο προβλήματα να ανησυχούν τους επιστήμονες, μια νότα αισιοδοξίας έρχεται να φέρει ελπίδα και ίσως να ανακουφίσει από τα προβλήματα με το πόσιμο νερό σε πολλές χώρες. Χάρη, λοιπόν, στο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. ερευνητικό πρόγραμμα, AquAsZero, μία καινοτόμος κοινοπραξία με έδρα την Ελλάδα ανέπτυξε ένα νέο προσροφητικό υλικό που με εύκολο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο απομακρύνει ολοκληρωτικά το αρσενικό από τα υγρά. Τη στιγμή, δε, που υψηλά επίπεδα αρσενικού εξακολουθούν να ανιχνεύονται στα υπόγεια ύδατα χωρών όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Φινλανδία, η Αγγλία, η Γερμανία και η Σερβία, η προσπάθεια αυτή μοιάζει σωτήρια.

Άλλωστε, η κατανάλωση νερού υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό μπορεί να προκαλέσει ασθένειες του δέρματος, διαταραχές στα αιμοφόρα αγγεία, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο στην κύστη, τους πνεύμονες και τα νεφρά. Ωστόσο, μέχρι πρότινος υπήρχαν μόνο αποσπασματικές λύσεις για την απομάκρυνση της επικίνδυνης αυτής ουσίας.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι το χαμηλού κόστους υλικό θα χρησιμοποιηθεί ευρέως στις νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, και ότι μπορεί να αντικαταστήσει τα συμβατικά υλικά που χρησιμοποιούνται στα υπάρχοντα συστήματα επεξεργασίας νερού. Πίσω από την προσπάθεια αυτή υπάρχει η Λουφάκης Χημικά Α.Β.Ε.Ε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ υποστηρίζεται πως το υλικό είναι κατάλληλο για την επεξεργασία νερού τόσο σε βιομηχανικό όσο και σε οικιακό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου