Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια η βίλα του “Mr. Raxevsky” Γ. Μουρτζούχου στην Εκάλη

Βγήκε με τιμή εκκίνησης 1.110.000 ευρώ και κατακυρώθηκε 30.000 πάνω στα 1.140.000 ευρώ - Η ιστορική διαδρομή, η άνοδος και η πτώση της "Miss Raxevsky" Άλλαξε χέρια, όπως όλα δείχνουν, η βίλα του Γιώργου Μουρτζούχου στην Εκάλη. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το newmoney, κατά τον πλειστηριασμό που έγινε νωρίτερα σήμερα η κατασχεμένη ιδιοκτησία του “Mr. Raxevsky” βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς στα 1.110.000 ευρώ και κατακυρώθηκε 30.000 παραπάνω, στο ποσό των 1.140.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, επί του οποίου έχει αναγερθεί διώροφη οικοδομή με υπόγειο και δώμα. Το υπόγειο έχει επιφάνεια 267,45 τ.μ, το ισόγειο 234,84 τ.μ. και αποτελείται από είσοδο, χολ, σαλόνι, χώρο τζακιού, τραπεζαρία, κουζίνα, χώρο φαγητού κ.ά.

Ο πρώτος όροφος έχει επιφάνεια 161,27 τ.μ. και αποτελείται από τρεις κοιτώνες, χολ και δύο λουτρά, ενώ το δώμα είναι 20,63 τ.μ. Όλοι οι όροφοι της οικοδομής αποτελούν μια ενιαία λειτουργικά κατοικία και επικοινωνούν μεταξύ τους με αναβατήρα και εσωτερική σκάλα.

Σύμφωνα με την έκθεση, «η μονοκατοικία είναι πλήρως αποπερατωμένη και κατοικήσιμη και κρίνεται σε πολύ καλή κατάσταση», το οικόπεδο «φέρει περίφραξη από μαντρότοιχο και σιδερένια κεντρική εξώπορτα» και «ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος, με βλάστηση και θάμνους».

Το ακίνητο, που βαρύνεται με περισσότερες από 12 προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις, ανήκε στον Γιώργο Μουρτζούχο από τον Φεβρουάριο του 2006.

Ο πλειστηριασμός έγινε με επισπεύδουσα την Intrum για οφειλή ύψους 200.000 ευρώ, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί αρχικά στις 985.000 ευρώ. Ο Γ. Μουρτζούχος, ωστόσο, άσκησε ανακοπή ζητώντας την αύξηση της τιμής εκκίνησης ισχυριζόμενος ότι η πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου ανέρχεται στα 1.800.000 ευρώ. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 3 Ιανουαρίου 2022 αποφάσισε τελικά την αύξηση της τιμής στα 1.110.000 ευρώ.


Η ιστορική διαδρομή, η άνοδος και η πτώση

Ο επιχειρηματίας είναι ταυτισμένος με την κραταιά κάποτε και πτωχευμένη σήμερα εταιρεία “Miss Raxevsky”.
Η ιστορική διαδρομή της οικογένειας που έχτισε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα brands στην αγορά της γυναικείας ένδυσης έχει την αφετηρία της στην τσαρική Ρωσία. Ο παππούς της Έλενας και της Δήμητρας Raxevsky ήρθε το 1912 στην Ελλάδα και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην αγορά ενδύματος.

Το νήμα πήραν οι γονείς τους που το 1953 ξεκίνησαν την παραγωγή ενδυμάτων και την πώλησή τους σε πελάτες χονδρικής σε όλη την Ελλάδα, στήνοντας μια από τις πρώτες μεγάλες κάθετες εξαγωγικές μονάδες στα Βαλκάνια.

Η Δήμητρα ήταν η μικρότερη από τις τρεις κόρες της οικογένειας και από πέντε ετών το εργοστάσιο μονοπωλούσε το ενδιαφέρον της. Έτσι, όπως έχει η ίδια αφηγηθεί, πριν καν φτάσει στην εφηβεία, είχε μάθει να σχεδιάζει, να ράβει και να κόβει όλων των ειδών τα ρούχα. «Όταν τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της απολάμβαναν τις διακοπές τους και το μόνο πράγμα που είχαν στο μυαλό τους ήταν το παιχνίδι, εκείνη συνέχιζε να εργάζεται φανατικά, εξελίσσοντας διαρκώς τις γνώσεις της».

Το εργοστάσιο το εγκατέλειψε μόνο την περίοδο που πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει οικονομικά, επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1979. Τότε ήταν που άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Κηφισιά, με το όνομα Miss Raxevsky

Τρία χρόνια πριν, το 1976, η Ελένη Raxevsky και ο σύζυγός της Γιώργος Μουρτζούχος είχαν κάνει το δικό τους πρώτο βήμα, ιδρύοντας την εταιρεία με την εμπορική ονομασία Helen’s Club Α.Ε., που είχε εξαγωγικό προσανατολισμό προς χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Το 1982 οι δύο αδελφές αποφάσισαν να συνεταιριστούν και έτσι προέκυψαν τα δύο επόμενα καταστήματα στο Κολωνάκι και την Πατησίων. Η συμπόρευση κράτησε μέχρι το 1989 οπότε το brand διέθετε πλέον 10 σημεία πώλησης, έχοντας εδραιωθεί στην αγορά.

Στη συνέχεια η Δήμητρα άνοιξε τα φτερά της, μαζί με τον Αβεντίς Μπαλιάν δημιουργώντας τη Mini Raxevsky, μια ξεχωριστή εταιρεία που καθιερώθηκε ως μια από τις πιο πετυχημένες φίρμες παιδικής μόδας στην Ελλάδα με τη φήμη και τα καταστήματά της να φτάνουν μέχρι την Αυστραλία και το Μεξικό.

Σήμερα η «Mini» παραμένει «ζωντανή», σε αντίθεση με τη Miss Raxevsky που μετά από ένα success story, με 55 καταστήματα εντός κι εκτός συνόρων, έπεσε στα βράχια…


Η καθοριστική απώλεια και η «στροφή»

Οι αιτίες ήταν πολλές. Κατ αρχήν, η ίδια η πρόωρη απώλεια της Ελένης Raxevsky, μετά την οποία ο Γ. Μουρτζούχος ανέλαβε τα ηνία τόσο της οικογένειας όσο και της επιχείρησης. Το 2004, όταν γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, Ιρέν, σε μια περίοδο που η φίρμα αναπτυσσόταν ραγδαία μέσω franchise, άλλαξε και ο ίδιος ρότα.

Με την κατοικία του ζευγαριού στην Εκάλη, που σήμερα βγήκε στο σφυρί, να ξεχωρίζει για την ακριβή της επίπλωση και να απηχεί ένα luxury life style…

Η ανοδική τροχιά όμως κράτησε λίγα ακόμη χρόνια και όταν η Ελλάδα μπήκε στην περιπέτεια της οικονομικής κρίσης το «οικοδόμημα» της Miss Raxevsky άρχισε να κλονίζεται σοβαρά. Έτσι σιγά σιγά το δίκτυο της αλυσίδας περιορίστηκε και οι πωλήσεις πήραν την κατιούσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος από 25 εκατ. ευρώ το 2010, έπεσε στα 21,3 εκατ. το 2011, στα 14,8 εκατ. το 2012, ενώ έκανε βουτιά στα 7,5 εκατ. το 2014 για να περιοριστεί σε μόλις 3,5 εκατ. το 2015 και ακόμη παρακάτω στη συνέχεια, με τις ζημιές να διογκώνονται. Οι όποιες προοπτικές «επανόδου» ακυρώθηκαν λόγω συσσωρευμένων υποχρεώσεων, αλλά και του έντονού ανταγωνισμού από τους ξένους ομίλους που στο μεταξύ «εισέβαλαν» στην ελληνική αγορά…


Η ύστατη προσπάθεια και το λουκέτο

Το 2016 έγινε μια προσπάθεια με την αίτηση εξυγίανσης που κατέθεσε η εταιρεία για υπαγωγή στο άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα. Το δικαστήριο επικύρωσε τη συμφωνία εξυγίανσης, αλλά και αυτό απλά έδωσε μια παράταση ζωής μέχρι να έρθει το λουκέτο τον Φεβρουάριο του 2019 και η πτώχευση. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 30 Οκτωβρίου 2020, αποδεχόμενο σχετική αίτηση από ιδιώτη πιστωτή, κήρυξε την επιχείρηση και επίσημα σε κατάσταση πτώχευσης, με ημερομηνία παύσης πληρωμών την 31η Οκτωβρίου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου