Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Αρχαίος ελληνο-κινεζικός πόλεμος των «ουρανίων αλόγων»

Ο πόλεμος των ουράνιων αλόγων διήρκεσε 3 χρόνια Πολλοί λάτρεις της ιστορίας και άλλοι που ενδιαφέρονται λιγότερο για την ιστορία, συχνά αναρωτιούνται ποια εναλλακτική πορεία θαμπορούσε να είχε ακολουθήσει το παρελθόν εάν οι σπουδαίοι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν διασταυρωθεί. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ευρέως γνωστό ότι ορισμένοι μεγάλοι πολιτισμοί του παρελθόντος ήρθαν σε επαφή, όπως στην περίπτωση της Κίνας και της αρχαίας Ελλάδας, ή ακριβέστερα, ένα εξελληνισμένο Βασίλειο που ονομάζεται Dayum που βρίσκεται στο ανατολικότερο τμήμα του ελληνιστικού κόσμου και καλύπτει.

Η Βακτριανή και η Σογδιανή στην Μ. Ασία από το 250 έως το 125 π.Χ. Οι Έλληνες αυτής της περιοχής ανακαλύφθηκαν από την Κίνα κατά τη διάρκεια της αποστολής του ταξιδιώτη Zhang Qian και έπρεπε να πολεμήσουν ενάντια στη δυναστεία των Χαν κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Ουράνιων αλόγων μεταξύ 104 και 101 π.Χ. Αυτός ο πόλεμος άλλαξε τη μοίρα της περιοχής και συνέβαλε στη δημιουργία του Δρόμου του Μεταξιού. Ο πόλεμος διεξήχθη μεταξύ της κινεζικής δυναστείας των Χαν και του ελληνοποιημένου Βασιλείου του Νταγιουάν που ξεκίνησε από τον πολεμοχαρή αυτοκράτορα Γου του Χαν, καθώς επιθυμούσε μια ράτσα ισχυρών αλόγων που ονομάζονταν «Ουράνια Άλογα» στην περιοχή.

Μετά από μια περίοδο 3 ετών κατά την οποία οι στρατοί των Χαν υπέστησαν μεγάλες απώλειες, ο πόλεμος έληξε με τη νίκη της Κινεζικής Αυτοκρατορίας με αποτέλεσμα τον διορισμό ενός νέου βασιλιά στο Ντέιουμ, ο οποίος υποσχέθηκε τη συμμαχία του με τον Χαν. Οι Dayuan ήταν απόγονοι των Ελλήνων αποίκων που εγκαταστάθηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο στη Φεργκάνα το 329 π.Χ. και είχαν ευημερήσει στο ελληνιστικό βασίλειο των Σελευκιδών και των Ελληνοβακτριανών, μέχρι που απομονώθηκαν από τις μεταναστεύσεις των Yuezhi γύρω στο 160 π.Χ. Η χώρα του Dayum διοικούνταν από Έλληνες στρατηγούς και άρχοντες για εκατοντάδες χρόνια, μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως τμήμα της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Ενώ η περιοχή τελικά καταλήφθηκε από τους ιθαγενείς Σάκα που σχημάτισαν το Dayuan, παρέμεινε μια εξαιρετικά εξελληνισμένη χώρα με στρατιώτες ελληνικής καταγωγής. Φαίνεται ότι το όνομα «Yuan» ήταν απλώς μια μεταγραφή του σανσκριτικού Yavana ή Pali Yona, που χρησιμοποιήθηκε σε όλη την αρχαιότητα στην Ασία για να υποδηλώσει Έλληνες («Ίωνες»), έτσι ώστε Dayuan να σημαίνει «Μεγάλοι Ίωνες» ή «Μεγάλοι Έλληνες».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου