Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Η βασίλισσα Ελισάβετ καθησυχάζει τους Βρετανούς ενόψει Brexit: Ανήκουμε σε μια ενωμένη Κοινοπολιτεία

Ενώ οι «τεχνικές» συνομιλίες για τους όρους του Brexit συνεχίζονται στις Βρυξέλλες,
η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε τη δική της παρέμβαση μέσα από το μήνυμα της για την Ημέρα Κοινοπολιτείας, που είναι στις 11 Μαρτίου


Τις αξίες της διεθνούς συνεργασίας υμνεί μέσα από το μήνυμα της για την Ημέρα Κοινοπολιτείας, που είναι την Δευτέρα 11 Μαρτίου, η βασίλισσα Ελισάβετ. Μια ακόμα βασιλική παρέμβαση για το Brexit βλέπει ο βρετανικός Τύπος στο μήνυμα της 92χρονης βασίλισσας, η οποία είναι επικεφαλής της Κοινοπολιτείας.

Στο μήνυμα που δόθηκε στη δημοσιότητα η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο αναφέρει πως μέσω της Κοινοπολιτείας «Εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται εξαιτίας των αξιών που μοιράζονται μέσω του θεσμού» ενώ παράλληλα, κάνει λόγο για «Την αξία να ανήκει κανείς σε μία ενωμένη Κοινοπολιτεία» και υπογραμμίζει «Την εποχή των μεγάλων αλλαγών που η Βρετανία και άλλοι αντιμετωπίζουν».




«Έχουμε την δυνατότητα να κοιτάζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αισιοδοξία ως αποτέλεσμα των δεσμών που μοιραζόμαστε και χάρη στα δίκτυα συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης στα οποία συνεισφέρουμε και τα οποία σχεδιάζουμε. Με τη διαρκή δέσμευση σε περιόδους μεγάλων αλλαγών διαδοχικές γενιές απέδειξαν πως ενώ η καλή διάθεση για την οποία η Κοινοπολιτεία είναι γνωστή μπορεί να είναι άυλη, η επίδρασή της είναι πολύ αληθινή», τονίζει η βασίλισσα.

Αν και ως επικεφαλής του κράτους η μονάρχης οφείλει να απέχει από την πολιτική και δεν έχει δικαίωμα ψήφου δεν είναι η πρώτη φορά που η βασίλισσα παρεμβαίνει συγκαλυμμένα στο θέμα του Brexit, που έχει δημιουργήσει πολιτική κρίση στη Γηραιά Αλβιόνα ενώ το βλέμμα των Βρετανών είναι στραμμένο στις 29 Μαρτίου, όταν η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Τον Ιανουάριο σε ομιλία της για τα 100 χρόνια του Ινστιτούτου Γυναικών στο Σάντριγχαμ η βασίλισσα είχε τονίσει: «Να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις» και «Να συνεργαζόμαστε για να βρίσκουμε ένα κοινό έδαφος και να μην χάνουμε ποτέ την ευρύτερη εικόνα».

Το 2016 η Λόρα Κούενσμπεργκ, πολιτική συντάκτρια του BBC, είχε αποκαλύψει πως η βασίλισσα έκανε σαφή τον προτίμησή της υπέρ του Brexit σε ιδιωτικό γεύμα λίγους μήνες πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου. «Δεν καταλαβαίνω γιατί απλά να μην βγούμε; (από την ΕΕ), Ποιο είναι το πρόβλημα;», είχε αναρωτηθεί τότε η μονάρχης.

Η Ημέρα Κοινοπολιτείας για το 2019 έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς κλείνουν 70 χρόνια από την ίδρυση του θεσμού που αποτελείται από 53 χώρες και 2,4 δισ. ανθρώπους. Την Δευτέρα θα τελεστεί λειτουργία για την Ημέρα Κοινοπολιτείας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, όπου εκτός από την βασίλισσα Ελισάβετ και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, το «παρών» θα δώσουν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι, κληρικοί, διπλωμάτες και περισσότεροι από 800 μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου