Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Θύματα σεξουαλικής και σεξιστικής βίας οι περισσότερες γυναίκες δημοσιογράφοι

Οι γυναίκες υποστηρίζουν ότι ένιωσαν πολλές φορές «ξένα» χέρια να τις αγγίζουν στο ύψος
των γλουτών, το αφεντικό τους να προσπαθεί να τις φιλήσει και γενικά να δέχονται σεξουαλική παρενόχληση από τους συναδέλφους τους
Θύματα μαζικής σεξιστικής και σεξουαλικής βίας έχουν πέσει οι περισσότερες Γαλλίδες δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η εφημερίδα «Le Parisien», σε δείγμα 1.837 ερωτηθέντων (συμπεριλαμβανομένων 271 από τις σχολές δημοσιογραφίας), 1.500 γυναίκες υποστήριξαν ότι, είτε έπεσαν θύματα είτε έγιναν μάρτυρες τουλάχιστον μιας σεξιστικής πράξης κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Από αυτές, οι 199 λένε ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και δύο ότι έπεσαν θύματα βιασμού στο χώρο εργασίας.




«Αυτή η βία ξεκινά από τις σχολές της δημοσιογραφίας», επισημαίνουν οι συντάκτες που πραγματοποίησαν την έρευνα.

Οι γυναίκες υποστηρίζουν ότι ένιωσαν πολλές φορές «ξένα» χέρια να τις αγγίζουν στο ύψος των γλουτών, το αφεντικό τους να προσπαθεί να τις φιλήσει και γενικά να δέχονται σεξουαλική παρενόχληση από τους συναδέλφους τους.



Επιπλέον, στο 83% των περιπτώσεων, τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή σεξουαλικής κακοποίησης δεν γίνονται γνωστά, όπως προκύπτει από την έρευνα.
Στο 60% των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης όπως και στο 70% των περιπτώσεων παρενόχλησης, οι γυναίκες κράτησαν παθητική στάση.

Η έρευνα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Le Pαrisien» πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη της γαλλικής εκδοχής του #MeToo.

Η γαλλική εφημερίδα «Liberation» αποκάλυψε ότι, μία ανδρική λέσχη που δημιουργήθηκε στο Facebook με το όνομα «Ligue du LOL» (Συμμορία του Laugh out Loud) και αποτελείται από 30 δημοσιογράφους, διαφημιστές και γραφίστες, παρενοχλούσε άλλους δημοσιογράφους και μπλόγκερ, κυρίως γυναίκες και ακτιβίστριες του φεμινιστικού κινήματος στο Twitter.



«Πρόκειται για μία ομάδα από λευκούς άνδρες δημοσιογράφους, Παριζιάνους, που σήμερα κατέχουν επιτελικές θέσεις σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης», υποστηρίζει ένα από τα θύματα, η Μελανί Βανγκά, δημιουργός του περιοδικού «Tchip». Η ίδια υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα παρενόχλησης επειδή ήταν γυναίκα και μαύρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου