Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Γυρίζοντας τον κόσμο με μηχανή

Γυρίζοντας τον κόσμο με μηχανή
Μια συζήτηση με τον Ηλία Βροχίδη, τον άνθρωπο που έχει εξερευνήσει 50 χώρες με την αγαπημένη του μηχανή...
Ο Ηλίας Βροχίδης ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που επέλεξαν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους.




Μόνο που στην περίπτωσή του δεν μιλάμε για μια απλή απόφαση, αλλά για μία επιλογή που τον έχει οδηγήσει στο να εξερευνήσει 50 χώρες με την αγαπημένη του μηχανή.
Από την Αφρική, όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες, δέχθηκε να μου μιλήσει για την τελευταία του περιπέτεια που ο ίδιος έχει ονομάσει “mad about Africa”. «Είναι οι περιπέτειες του mad nomad, του τρελού νομάδα, δηλαδή εμού», λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πάντα είχε στο μυαλό του την Αφρική ως τον ναό της περιπέτειας. «Αφού επέστρεψα από το 27 μηνών οδοιπορικό μου στην Ασία, εργάστηκα στην Ελλάδα για τέσσερα χρόνια και προετοίμασα προσεκτικά την επόμενη αποστολή μου στην αφρικανική ήπειρο. Το 2013 ήρθε η ώρα να προσκυνήσω στο ναό της περιπέτειας, λοιπόν!». Ξεκίνησε μαζί με τη Χριστίνα Πεφάνη με δυο ίδιες μοτοσυκλέτες, δυο εικοσάχρονα μικρά Honda XR 250, τα οποία του πήρε έξι μήνες να ανακατασκευάσει με τη βοήθεια του Δημήτρη Κατηγιάννη και του συνεργείου του nrg.

«Ήξερα από το προηγούμενο εγχείρημά μου τι θα χρειαστούμε, οπότε οι μοτοσυκλέτες τροποποιήθηκαν με προσοχή στις λεπτομέρειες έτσι, ώστε να καλύπτουν τις ασυνήθιστες ανάγκες μας σε μια τέτοια αποστολή.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αφού ταξιδεύαμε για δέκα μήνες μαζί με τη Χριστίνα, ήρθε η ώρα για εκείνη να πετάξει πίσω στην Ελλάδα. Εγώ εργάστηκα εκεί στο εστιατόριο της ελληνικής κοινότητας του Lubumbashi για δυόμισι μήνες κι ύστερα συνέχισα το ταξίδι μονάχος προς τη Νότια Αφρική».

Βγαίνοντας από την Ελλάδα, εξερεύνησε την Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες, ώσπου έφτασε στην Ιταλία. Εκεί συναντηθήκε με τη Χριστίνα και πήραν το καράβι για το Μαρόκο. «Έτσι ξεκινήσαμε από το πιο απαιτητικό κομμάτι της ηπείρου, που είναι η Δυτική και Κεντρική Αφρική. Συνέχισα μόνος μέχρι τη Νότια Αφρική κι αφού απόλαυσα τις ομορφιές της, άρχισα να κατευθύνομαι και πάλι προς το βορρά, αυτήν τη φορά μέσω της Ανατολικής Αφρικής».

Αυτήν τη στιγμή, μετά από σχεδόν τρία χρόνια στο δρόμο και πάνω από 90.000 χιλιόμετρα, βρίσκεται στην Αίγυπτο έχοντας ήδη επισκεφτεί 36 χώρες κατά τη διάρκεια του “mad about Africa”: Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Σενεγάλη, Γουινέα-Μπισάου, Γουινέα, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Μπουρκίνα Φάσο, Τόγκο, Μπενίν, Νιγηρία, Καμερούν, Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ζάμπια, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Λεσότο, Σουαζιλάνδη, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μαλάουι, Τανζανία, Ρουάντα, Ουγκάντα, Κένυα, Αιθιοπία, Σουδάν και Αίγυπτο.

Ανάλογα εγχειρήματα βέβαια έχει κάνει και στο παρελθόν αφού το 2007 βγήκε από την Ελλάδα με μοτοσυκλέτα και για πρώτη φορά πέρασε τα σύνορα της Ευρώπης. Το πλάνο ήταν να περιηγηθεί τέσσερις χώρες σε δέκα μήνες. Τελικά γύρισε στην Ελλάδα μετά από 2 χρόνια και 2,5 μήνες, έχοντας ταξιδέψει σε δεκατέσσερις χώρες: Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν, Ινδία, Νεπάλ, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κυργιζστάν, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Αρμενία και Ναγκόρνο-Καραμπάχ! «Φυσικά, αυτό το ταξίδι μου άνοιξε τα μάτια κι ήταν καθοριστικό για το υπόλοιπο της ζωής μου. Οι εμπειρίες μου από αυτές μου τις περιηγήσεις περιγράφονται στο λεύκωμά μου “27 πανσέληνοι στην Ανατολή: χρώματα & εικόνες”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Όραμα.

Ανδρέας Γιαννόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου