Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

5 τρόποι για να μειώσεις τη σπατάλη φαγητού

petama fagitou
Γνωρίζεις φυσικά ότι κάθε φορά που πετάς φαγητό κυριολεκτικά πετάς στα σκουπίδια και τα χρήματά σου. Αυτό μπορείς να το αλλάξεις απλά και πρακτικά χωρίς να χρειάζεται να κάνεις μετατροπές στην κουζίνα αλλά στις συνήθειές σου.





Ιδού λοιπόν μερικές προτάσεις που θα εφαρμόσεις ξεκινώντας από σήμερα κιόλας!
fagito
1. Δεν ξεχνάμε ό,τι περισσεύει
Δεν είναι λίγες οι φορές που αφήνουμε περισσεύματα φαγητού στο ψυγείο με την πρόθεση να τα καταναλώσουμε αργότερα, συνήθως όμως παραμένουν ξεχασμένα και τελικά τα πετάμε. Ο πιο εύκολος τρόπος για να μην καταλήγουν στον κάδο είναι να καθορίσουμε συγκεκριμένη περιοχή στο ψυγείο για τα περισσεύματα. Το καταλληλότερο σημείο είναι το πάνω τελευταίο ράφι.
laxanika floudes
2. Πρόσεχε τι πετάς
Γνωρίζεις ότι μπορείς να αξιοποιήσεις νόστιμα τις φλούδες καρότου, τη ρίζα του κρεμμυδιού, τα κομμάτια ντομάτας, της πιπεριάς ή άλλων λαχανικών που αφού τα κόψεις σίγουρα πετάς; Μπορείς αφού τα πλύνεις πολύ καλά να τα αποθηκεύσεις στην κατάψυξη σε σακούλες τροφίμων και να φτιάξεις μ’ αυτά ωραιότατους ζωμούς που θα χρησιμοποιήσεις σε σούπες, σάλτσες, πιάτα με ρύζι κ.ά. Επίσης όταν οι ντομάτες ωριμάσουν πολύ και δεν προλαβαίνεις να τις κάνεις επί τόπου σάλτσα, μπορείς να τις πολτοποιήσεις και να βάλεις το χυμό σε πλαστικά ποτηράκια που θα διατηρήσεις στην κατάψυξη για να έχεις σάλτσα ντομάτας ανά πάσα στιγμή.
Tip: Αν αγαπάς και την κηπουρική θυμήσου ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις φλούδες των λαχανικών -και όχι μόνο- για να φτιάξεις φυσικό λίπασμα για τα φυτά σου.
prasini-salata_SLIDER
3. Μαγείρεψε έξυπνα
Μαγείρεψε μικρότερες ποσότητες και αν ανησυχείς μήπως τελικά δεν φτάσουν οι μερίδες, μπορείς πάντα να έχεις στο ψυγείο μερικά επιπλέον λαχανικά για να συμπληρώσεις το γεύμα σου με μια σαλάτα.
4. Χρησιμοποίησε την κατάψυξη
Δεν είσαι σίγουρος για το πότε θα καταναλώσεις το μαγειρευτό ή τη σούπα που περίσσεψε; Αφού το φαγητό κρυώσει καλά, βάλ’ το σε ένα ταπεράκι και στη συνέχεια στην κατάψυξη. Έτσι δεν θα παραμείνει για μέρες στο ψυγείο και δεν θα χαλάσει. Θυμήσου να βάζεις ταμπελάκια με ημερομηνίες στις συσκευασίες και να διατηρείς το φαγητό στην κατάψυξη μέχρι δύο εβδομάδες όταν πρόκειται για ψάρια και λαχανικά και ένα μήνα όταν πρόκειται για πιάτα με με κοτόπουλο και κρεατικά. Επίσης όταν θέλουμε να ξεπαγώσουμε τα τρόφιμα που έχουμε διατηρήσει στην κατάψυξη, δεν πρέπει να τα βγάζουμε εκτός ψυγείου, αλλά να τα αφήνουμε στη συντήρηση για να ξεπαγώσουν σιγά-σιγά. Έτσι, αποφεύγουμε τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, που μπορεί να επιφέρουν αλλοιώσεις στην υφή των τροφίμων.
tomata-agouri_138020333
5. Γίνε ευρηματικός-ή
Οι τρόποι για να αξιοποιήσεις ό,τι βρίσκεται εντός του ψυγείου σου δεν είναι πάντα οι προφανείς. Σκέψου, λοιπόν, ότι τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός από σαλάτες ή σάλτσες κάνουν και εξαιρετικά smoothies ή πεντανόστιμες γρήγορες σούπες για παράδειγμα. Θυμήσου τέλος ότι υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να αξιοποιήσεις ό,τι περίσσεψε από ένα φιλικό ή γιορτινό κάλεσμα όπως πίτες, σάλτσες, ή σαλάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου