Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Διαβάστε πώς εκμεταλλεύονται τα «γεράκια» ξένων οίκων όσους χρειάζονται μετρητά

Το «αλισβερίσι» γίνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.Εκπρόσωποι διεθνών οίκων
δημοπρασιών επισκέπτονται όλο και συχνότερα την Ελλάδα της ύφεσης - Χρυσά κοσμήματα, πολύτιμα βιβλία ακόμα και... χρυσά δόντια στο στόχαστρο των «αρπακτικών« έναντι «πινακίου φακής».H ύφεση επέστρεψε και μαζί επέστρεψαν τα «γεράκια» των διεθνών οίκων δημοπρασιών, αλλά και οι ξένοι αγοραστές χρυσού και πολύτιμων αντικειμένων. Εταιρείες του εξωτερικού, μικρές και μεγάλες, και από τους πλέον γνωστούς οίκους μέχρι τους «ψιλικατζήδες», που αγοράζουν ακόμη και δόντια,





έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, ζητώντας από εκείνους που έχουν ανάγκη από ρευστό να τους πουλήσουν κοψοχρονιά ό,τι διαθέτουν.

Αυτού του είδους οι εταιρείες και οίκοι, που είχαν σαρώσει τα πάντα τη διετία 2011-2013, επέστρεψαν και πάλι, στήνοντας τα «στρατηγεία» τους σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας. Και αυτό γιατί βλέπουν ότι η χώρα βυθίζεται σε έναν νέο κύκλο κρίσης και ύφεσης, με τις τράπεζες να έχουν κλείσει τις στρόφιγγες, και τους πολίτες να έχουν άμεση ανάγκη για μετρητά.

Από τα μέσα Μαΐου γνωστοί οίκοι κοσμημάτων, αλλά και ξένες εταιρείες, που εμπορεύονται ακριβά ρολόγια και κοσμήματα, με καταχωρήσεις ενημέρωναν τους πολίτες για τις ημέρες που θα βρίσκονταν στην Αθήνα, προκειμένου να εκτιμήσουν, αλλά και να αγοράσουν τοις μετρητοίς ρολόγια, κοσμήματα, σταυρούς, διαμάντια, πολύτιμους λίθους, αλλά και οτιδήποτε ήταν παλαιό και είχε κάποια αξία.

Εκτός όμως από τους γνωστούς οίκους, είπαμε πως στην Ελλάδα της ύφεσης έδαφος βρίσκουν και μικρές εταιρείες ρολογιών και κοσμημάτων, όπως η αγγλική εταιρεία Classic Watch Company, που ήρθε πριν από δυο εβδομάδες στην Αθήνα.

Κρατώντας τσάντες με τα πολύτιμα αντικείμενα δεκάδες πολίτες πέρασαν την είσοδο του «μικρού στρατηγείου», που είχε στηθεί σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου, περιμένοντας τη σειρά τους. Ο χρόνος αναμονής ξεπερνούσε τα 20 λεπτά, ενώ, όσοι συμφωνούσαν να πουλήσουν το αντικείμενο που είχαν πάει, έφευγαν έχοντας στα χέρια τους μαύρο χρήμα, που έβγαινε μέσα από μαύρα βαλιτσάκια.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ το protothema.gr επισκέφθηκε -τις δύο από τις τρεις ημέρες που βρέθηκαν στην Αθήνα- αγγλική γνωστή εταιρεία, που αγόραζε, όπως είχε διαφημίσει, ρολόγια Rolex, Patek Philippe ή Vacheron Constadin, αλλά και παλιά κοσμήματα και διαμάντια.

Οι τρεις εκπρόσωποι της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στην Αγγλία από το 1980, όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα της, έφτασαν την Κυριακή 24 Μαϊου στην Ελλάδα και έστησαν το μικρό τους γραφείο στην αίθουσα «Σαντορίνη» του «Χίλτον».

Από τις 25 μέχρι τις 27 Μαΐου δέχτηκαν δεκάδες ανθρώπους, που πήγαιναν τα αντικείμενά τους για μια εκτίμηση προκειμένου να πουληθούν.Εκτός από τους δύο άνδρες, υπήρχε και μια γυναίκα, η οποία μιλούσε ελληνικά και είχε τον ρόλο του διερμηνέα σε περίπτωση που κάποιος δεν ήξερε την αγγλική γλώσσα. Άλλωστε, αυτό αναφερόταν και στη διαφήμιση.
Η πρώτη γνωριμία μας με τους Άγγλους επιχειρηματίες έγινε το απόγευμα της Τρίτης, όταν πήγαμε ένα ρολόι για να το εκτιμήσουν. Η κυρία της παρέας μας προσέφερε καφέ την ώρα που περιμέναμε τον επικεφαλής της τριμελούς ομάδας για να του το δείξουμε. Δύο παραβάν έκρυβαν επιμελώς τα γραφεία πάνω στα οποία υπήρχαν ζυγαριές ακριβείας, έντυπα, κομπιουτεράκια, αλλά και μεγεθυντικοί φακοί.

Δεν περιμέναμε περισσότερο από πέντε λεπτά, όταν ο κ. Μάρτιν μας φώναξε για να δει το ρολόι. Το άνοιξε και το επεξεργάστηκε. Στη συνέχεια, φώναξε τον συνεργάτη του, ο οποίος αφού το κοίταξε πρότεινε να το αγοράσει για 5.000 ευρώ. Η τιμή του συγκεκριμένου ρολογιού ξεπερνούσε τις 7.000 ευρώ. Στο μικρό παζάρι που έγινε ο κ. Μάρτιν δεν δέχτηκε να αυξήσει την τιμή και αρκέστηκε να μας πει, πως αν δεν το δώσουμε, καλό είναι να το βάλουμε στο ebay. Δεν υπήρξε συμφωνία και βγήκαμε από το παραβάν.
Εκεί, συζητώντας με τη συνεργάτιδά τους, μάθαμε πως η εταιρεία ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2013 και πως θα έρχεται από δω και στο εξής σχεδόν κάθε ενάμιση μήνα, εφόσον υπάρχει λόγος.
Τους ρωτήσαμε, εάν εκτός από ρολόγια, δέχονταν και άλλα κοσμήματα και η συνεργάτιδα της εταιρείας μας απάντησε: «Οτιδήποτε, αρκεί να είναι παλιό. Σκεφτείτε ότι τη Δευτέρα ένας κύριος μας έφερε ένα βιβλίο, όπου το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλό του ήταν από πραγματικό ελεφαντόδοντο! Επίσης, μια κυρία μας είχε φέρει ένα διαμάντι δέκα καρατίων. Τα δεχόμαστε όλα αρκεί να είναι παλιά».
Την επομένη το πρωί έγινε η δεύτερη επίσκεψη. Την ώρα που φτάσαμε στη μικρή αίθουσα με την ονομασία «Σαντορίνη» περίμεναν υπομονετικά δύο ηλικιωμένες κυρίες, οι οποίες είχαν φέρει κοσμήματα και χρυσαφικά. Οι βελούδινες καρέκλες στις οποίες καθόταν ο κόσμος, όσο περίμενε, είχαν μειωθεί αισθητά, γεγονός που προμήνυε ότι δεν θα υπήρχε η ανάλογη προσέλευση, όπως την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα. Πίσω από τα άσπρα παραβάν υπήρχε ένας κύριος και μια κυρία που διαπραγματεύονταν τα αντικείμενά τους. Στον κύριο η πρόταση του επιχειρηματία για ένα κόσμημα ήταν αρχικά 600 ευρώ για να καταλήξει στα 800, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία αφού ο κύριος έφυγε σκεπτικός.
Όταν έφτασε η σειρά μας, ο εκτιμητής πήρε δύο σταυρουδάκια και αφού τα εξέτασε ήρθε και μας είπε μια τιμή. Ξεκινήσαμε τα παζάρια για να καταλήξουμε από τα 80 στα 200 ευρώ. Τα χρήματα που μας έδωσε ήταν μετρητά, ενώ όταν ζητήσαμε απόδειξη μας έδωσε ένα χαρτί με την επωνυμία της εταιρείας, πάνω στο οποίο αναγραφόταν πως αγόρασαν από εμάς δύο σταυρούς για 200 ευρώ.
Η συγκεκριμένη εταιρεία αναμένεται να έρθει και πάλι στην Ελλάδα και να καταλύσει στο ίδιο κεντρικό ξενοδοχείο σε περίπου τρεις εβδομάδες, για τρεις ημέρες.
Να υπενθυμίσουμε ότι από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις ήταν εκείνη του 2011, με δύο Γερμανούς εμπόρους μετάλλων και εκπροσώπους γερμανικού οίκου χρυσού, που είχαν στήσει εταιρεία και γύριζαν από πόλη σε πόλη πετώντας φυλλάδια που ανέφεραν πως αγόραζαν από χρυσά ρολόγια και κοσμήματα, μέχρι χρυσά δόντια με τα σφραγίσματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου