Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Το Ισραήλ δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Το Ισραήλ δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Έρευνα του ΟΗΕ είχε δείξει ότι το Ισραήλ είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον 7 σχολείων του ΟΗΕ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 44 Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει εκεί, ενώ
Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν κρύψει όπλα και εξαπέλυαν επιθέσεις από πολλά εγκαταλελειμμένα σχολεία του ΟΗΕ.
O Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν συμπεριέλαβε σήμερα το Ισραήλ και την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη «μαύρη λίστα» των κρατών και των ενόπλων οργανώσεων που καταπατούν τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια συρράξεων, ωστόσο επέκρινε το Ισραήλ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε το 2014.




Μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) είχαν ζητήσει από τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού να προσθέσει στο Ισραήλ σε αυτόν τον κατάλογο, όπως επίσης και την Χαμάς.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συρράξεις, Λεϊλά Ζερούγκι από την Αλγερία, είχε συμπεριλάβει τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) και τη Χαμάς στο προσχέδιο μιας έκθεσης που είχε στείλει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Ο Μπαν θα είχε τον τελικό λόγο σχετικά με το ποιοι θα συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο, ο οποίος διανεμήθηκε σήμερα στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγές στα ΗΕ επισημαίνουν ότι η απόφαση του Μπαν να αγνοήσει τις συστάσεις της Ζερούγκι είναι ασυνήθιστη.

Η HRW ζήτησε επίμονα από τον Μπαν να αντισταθεί στις πιέσεις του Ισραήλ και των Αμερικανών συμμάχων του, που δεν ήθελαν σε καμιά περίπτωση να δουν τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον "κατάλογο της ντροπής".
Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, η έκθεση αυτή ασκεί δριμεία κριτική στο Ισραήλ και τον αντίκτυπο που είχαν στα παιδιά οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του 2014.

«Το πρωτοφανές και απαράδεκτο εύρος του αντίκτυπου (που είχαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις) στα παιδιά το 2014 εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο... ιδίως σε σχέση με την χρήση υπέρμετρης βίας» τονίζεται.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ρον Πρόσορ εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι ο Μπαν «είχε δίκιο που δεν υπέκυψε στις επιταγές των τρομοκρατικών οργανώσεων και των αραβικών κρατών, στην απόφασή του να μη συμπεριλάβει το Ισραήλ σε αυτόν τον επαίσχυντο κατάλογο, μαζί με οργανώσεις όπως (το Ισλαμικό Κράτος), η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν».

Τουλάχιστον 2.100 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, περιλαμβανομένων 540 παιδιών, σκοτώθηκαν στον πόλεμο που διήρκησε 50 ημέρες το 2014.

Έρευνα του ΟΗΕ είχε δείξει ότι το Ισραήλ είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον 7 σχολείων του ΟΗΕ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 44 Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει εκεί, ενώ Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν κρύψει όπλα και εξαπέλυαν επιθέσεις από πολλά εγκαταλελειμμένα σχολεία του ΟΗΕ.

Ο Μπαν τόνισε ότι σε συρράξεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Ιράκ, το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, τη Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και τη Συρία «τα παιδιά επηρεάζονται σε ένα βαθμό που συνιστά προσβολή για την ανθρωπιά μας».

Η έκθεση αφορά τουλάχιστον 23 καταστάσεις κρίσεων ή συρράξεων και καταγράφει τις 5 συρράξεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τα περισσότερα παιδιά. Επισημαίνεται ότι 710 παιδιά σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν, 679 στο Ιράκ, 557 παιδιά στα παλαιστινιακά εδάφη, 368 στη Συρία και 197 στο Νταρφούρ.

Στον «κατάλογο της ντροπής» έχουν συμπεριληφθεί οργανώσεις ή ένοπλες δυνάμεις που «στρατολογούν ή χρησιμοποιούν παιδιά, σκοτώνουν ή ακρωτηριάζουν παιδιά, διαπράττουν βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας εναντίον παιδιών ή εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον σχολείων και/ ή νοσοκομείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου