Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Τί σημαίνει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων για την Αν. Αττική!

aporrimata
Ενα νέο αλλά θολό τοπίο διαμορφώνεται μετά την ανακοίνωση από τον αρμόδιο υπουργό κ. Τσιρώνη του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.
Και αυτό γιατί επί της ουσίας συνεπάγεται την άμεση παύση όλων των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη έως ότου αυτά προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα.




Πιο συγκεκριμένα, τα έργα βιολογικών καθαρισμών (π.χ. Κορωπίου και στο Πλατύ Χωράφι) θα πρέπει να συμφωνούν με τις νέες διατάξεις που ορίζονται από τον ΕΣΔΑ και έχουν να κάνουν με την επαναχρησιμοποίηση. Ομοίως και τα έργα ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει μόνο ΧΥΤΥ, σαφέστατα μικρότερες ποσότητες απορριμμάτων που θα καταλήγουν σε αυτούς και το σημαντικότερο πιο ενεργή συμμετοχή των δήμων.
Σε ευθεία συμφωνία με την Περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο καλεί τους δήμους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταθέσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία θα στοχεύουν στην αύξηση της ανακύκλωσης μέσω της διαλογής στην πηγή και την επένδυση στην κομποστ.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως πλέον το υπουργείο πετά το μπαλάκι στους δήμους κάτι που έγινε αντιληπτό και από την παραχώρηση στρεμμάτων από το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό ακριβώς για αυτούς τους στόχους. «Ο κύκλος «ανακύκλωση-επανάχρηση-κομποστοποίηση-υπολειμμα» θα ολοκληρώνεται σε επίπεδο δήμου ή νομού, μέσα από την υποχρεωτική για τους δήμους σύνταξη των τοπικών δημοτικών σχεδίων διαχείρισης, η οποία θεσμοθετείται. Επιπλέον, ο Δήμος και η τοπική κοινωνία, θα εισπράττουν τα οικονομικά οφέλη από τη διαχείριση απορριμμάτων τους, με απώτερο σκοπό τη μείωση του κόστους διαχείρισης» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Πρακτικά λοιπόν όλα αυτά σημαίνουν πως οι δήμοι θα πρέπει να βρουν χώρους ώστε είτε από μόνοι τους είτε σε συνεργασία με τους όμορους δήμους να διαχειρίζονται τα απορρίμματα τους. Στους ΧΥΤΥ θα φτάνει μόνο ένα μικρό υπόλοιπο ενώ θεωρητικά η τοπική αυτοδιοίκηση θα οφελείται για παράδειγμα από τα έσοδα που θα προέρχονται από τα ανακυκλώσιμα υλικά. Στο ΕΣΔΑ μάλιστα προβλέπεται με ξεκάθαρο τρόπο η διαλογή στην πηγή που διευκολύνει την κατάσταση.
Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις έννοιες, οι δήμοι θα πρέπει να έχουν διαφορετικούς κάδους για τα αλουμίνια, για τα χαρτιά, για τα πλαστικά ακόμα και για τα βιοαποικοδομήσιμα, εκείνα δηλαδή τα υλικά (φλούδες κτλ) που χρησιμοποιούνται στην κομποστοποίηση. 
Ειδικά για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής ιδιαίτερης σημασίας είναι οι προβλέψεις για τους βιολογικούς καθαρισμούς μιας και στόλος είναι τόσο η λάσπη που παράγεται όσο και το νερό μετά την απαραίτητη επεξεργασία δεν θα καταλήγουν για... πέταμα αλλά στα χωράφια. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κάτι νέο αλλά ένα παλιό σχέδιο ήδη από τα χρόνια που σχεδιαζόταν η Ψυτάλλεια μόνο που ποτέ δεν τέθηκε σε λειτουργία.
Στα «αρνητικά» οι καθυστερήσεις που εκ των πραγμάτων πλέον θα παρατηρηθούν σε μια σειρά από έργα ώστε να συμμορφωθούν με τους νέους όρους και κανόνες. Πονοκέφαλος για τους δημάρχους θα είναι και η εξεύρεση χώρων όπου θα εγκατασταθούν οι νέες υπηρεσίες. Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και το πολιτικό κόστος αναμένεται να οδηγήσει κάποιους σε «ανταρσία». Το πρόβλημα τους βέβαια θα είναι πως αν δεν κινηθούν άμεσα το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα κληθούν το συντομότερο να δεχθούν ακόμα και ΧΥΤΥ στις περιοχές τους μιας και ο σχεδιασμός έχει στόχο μέχρι το 2020 ενώ ο ΧΥΤΑ της Φυλής μέχρι το 2018 στην καλύτερη περίπτωση θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του λεκανοπεδίου.
Στα θετικά η εξοικονόμηση που  επιτυγχάνεται τόσο για την αυτοδιοίκηση όσο και για τους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Μάλιστα πρόταση του υπουργείου είναι να ανταμείβονται οι δημότες που στηρίζουν την προσπάθεια κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εύκολα. Επιπλέον, έργα όπως της Κερατέας θα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν μιας και δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Μόνο όμως αν οι δήμαρχοι κινηθούν άμεσα.

anakiklosivarnava.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου