Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ανάμικτα λαχανικά τουρσί

Υπέροχο μεζεδάκι για να συνοδεύσετε το ούζο και το τσίπουρο, ενώ δίνει και πολύ χρώμα αλλά και γεύση στις σαλάτες.
Υλικά

  • 2 κιλά ανάμικτα λαχανικά (π.χ. καρότα σε χοντρές φέτες, πράσινες ντομάτες σε φέτες, μπουκετάκια μπρόκολου, κλωνάρια και φύλλα σέλερι χοντροκομμένα, κρεμμυδάκια στιφάδου ξεφλουδισμένα, μικρά ραπανάκια ολόκληρα πλυμένα αλλά όχι ξυσμένα, μερικές καυτερές πιπερίτσες και πιπεριές Φλωρίνης σε κομμάτια, ολόκληρα λαχανάκια Βρυξελλών, χοντρές ροδέλες πράσου)
  • 1 λίτρο ξίδι από λευκό κρασί
  • 2 γεμάτες κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας σπόρους πιπεριού ή καρφάκια γαρίφαλο
  • αλάτι





Διαδικασία

anamikta laxanika_177220730Βήμα 1

Βάζετε κάθε λαχανικό σε ξεχωριστά βαθιά πιάτα ή μπολ.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό. Όταν κοχλάσει ρίχνετε κάθε λαχανικό να βράσει μόνο του π.χ. πρώτα τα καρότα, μετά τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού, στη συνέχεια τα κρεμμυδάκια κ.ο.κ. Βράζετε κάθε λαχανικό όχι περισσότερο από 4-5 λεπτά γιατί πρέπει να παραμείνουν τραγανά. Βγάζετε κάθε λαχανικό με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνετε σε μια λεκάνη όλα μαζί. Τα ανακατεύετε πολύ καλά.

Βήμα 3

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζετε το ξίδι, τη ζάχαρη, τους σπόρους πιπεριού ή τα γαρίφαλα και τα αφήνετε να πάρουν μια δυο βράσεις. Αποσύρετε από τη φωτιά και σουρώνετε το υγρό.

Βήμα 4

Μοιράζετε τα ανάμικτα λαχανικά σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και τα απογεμίζετε με το καυτό μίγμα του ξιδιού. Αφήνετε το υγρό να κρυώσει καλά μέσα στα βαζάκια και μετά τα κλείνετε.

Βήμα 5

Αφήνετε τα βαζάκια σε σκοτεινό και δροσερό σημείο για 2 εβδομάδες πριν τα ανοίξετε. Μετά το άνοιγμα το τουρσί διατηρείται για καιρό εντός ή εκτός ψυγείου, πάντα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Για να σερβίρετε, στραγγίζετε την ποσότητα των λαχανικών που θέλετε, τα βάζετε σε ένα πιάτο και περιχύνετε με ελαιόλαδο.

  • Μερίδες : για 2 κιλά
  • Χρόνος προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος ψησίματος : 40m
  • Έτοιμο σε : 60m
  • Χρόνος αναμονής : 2 εβδομάδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου