Το μαύρο σιτάρι είναι ένα αγαθό που λατρεύουν οι Ρώσοι, όμως οι ελλείψεις σ' αυτό, λόγω των κυρώσεων της Δύσης, έχουν οδηγήσει του Ρώσους σε κατάσταση πανικού.
Οι πτώση στις τιμές του πετρελαίου, οι κυρώσεις της Δύσης και οι ελλείψεις σε τροφές όπως το κοτόπουλο, τα λουκάνικα και το τυρί, λίγο ενόχλησαν τους Ρώσους, αυτό όμως που φαίνεται πως του πανικοβάλει είναι η πιθανή έλλειψη σε μαύρο σιτάρι.
Το μαύρο σιτάρι, δεν είναι απλά μία τροφή για τους Ρώσους αλλά "ιδέα". Με μαύρο σιτάρι τρώνε το πρωινό τους, προσθέτοντας γάλα, μαγειρεύουν το μεσημεριανό, ενώ στην Ρωσία είναι κάτι σαν το παραδοσιακό τους φαγητό.
Η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δραστική (έως δραματική) πτώση του εθνικού της νομίσματος, ενώ οι τιμές των δημητριακών και του μαύρου σιταριού έχουν σε κάποιες περιοχές διπλασιαστεί, φτάνοντας ακόμα και τα 50 ρούβλια το πακέτο (περίπου ένα δολάριο).
Τα δημητριακά μπήκαν στην κουλτούρα των Ρώσων τον 13ο αιώνα από τους Μογγόλους και πλέον βρίσκονται από τα εστιατόρια των σχολείων, τα νηπιαγωγεία, τα νοσοκομεία, ακόμα και στα εστιατόρια του στρατού και τις φυλακές.
Λόγω της ξηρασίας, η ρωσική παραγωγή σε σιτάρι έπεσε στους 600.000 τόνους από τους 700.000 τόνους που είναι συνήθως, με αποτέλεσμα ήδη (και εξαιτίας των κυρώσεων στις εισαγωγές από άλλες χώρες) να παρατηρείται έλλειψη σε μαύρο σιτάρι.
Ρώσοι αγοράζουν, όταν βρουν, προμήθειες μαύρου σιταριού για τουλάχιστον δύο μήνες, αφού δεν ξέρουν αν θα ξαναβρούν. Μάλιστα δεν διστάζουν να κάνουν ακόμα και 600 χλμ δρόμο για να βρουν μαύρο σιτάρι να αγοράσουν. Σύμφωνα με μαρτυρίες πολίτες από την πόλη Πένζα οδηγούν μέχρι την Μόσχα (600 χλμ μακριά) για να προμηθευτούν μαύρο σιτάρι.
Τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν λόγο για "υστερία" και “ψύχωση” των πολιτών για το μαύρο σιτάρι, την ώρα που οι κυρώσεις τις Δύσης, και το εμπάργκο στην Ρωσία, έχουν οδηγήσει σε αύξηση, έως και 40% σε προϊόντα όπως τα αυγά, το χοιρινό, το κοτόπουλο, το κατεψυγμένο ψάρι και τα λουκάνικα.
Πηγή: Πανικός στην Ρωσία - Αντέχουν τα πάντα εκτός από την έλλειψη σε μαύρο σιτάρι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου