Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Oλγα Κεφαλογιάννη: Η υπουργός έτοιμη για νέες προκλήσεις

Oλγα Κεφαλογιάννη: Η υπουργός έτοιμη για νέες προκλήσεις
Μέσα στο γενικότερο και πολλαπλά αρνητικό κλίμα της χρονιάς που φεύγει, η Ελλάδα πανηγύρισε ένα ιστορικό ρεκόρ: οι 21.000.000 τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας
ήταν περισσότεροι από ποτέ άλλοτε, ακόμη και από το 2004. Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη δικαιούται να είναι υπερήφανη και να κάνει έναν επιτυχημένο απολογισμό του 2014 - και όχι μόνο για τον εαυτό της.
«Από παιδί τα Χριστούγεννα μού δίνουν μια αίσθηση πολύ μεγάλης χαράς. Θυμάμαι ότι πηγαίναμε μαζί με τους γονείς και τις αδελφές μου στο “Μινιόν” για να φωτογραφηθούμε με τον Αγιο Βασίλη. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος της γενιάς μου που να μη διαθέτει την αντίστοιχη εμπειρία, καθώς αυτό το σκηνικό ήταν το απόλυτο must της εποχής», διηγείται η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη. Είναι Σάββατο πρωί, είναι χαλαρή και καθώς απολαμβάνουμε ευωδιαστό espresso ανασύρει από τη μνήμη της μία ακόμη εικόνα από τα ευτυχισμένα Χριστούγεννα των παιδικών της χρόνων: «Γιορτάζαμε πάντα την Πρωτοχρονιά στο σπίτι του θείου μου μαζί με όλα τα ξαδέλφια μου. Αυτές ήταν υπέροχες στιγμές μιας οικογένειας στην οποία έως τώρα υπάρχει αληθινή αγάπη. Ο θείος μου έβαζε φλουρί σε όλα τα παιδιά κι έτσι δεν βιώναμε την αγωνία του νικητή, καθώς ήμασταν όλοι μας κερδισμένοι.
Ξέραμε επίσης ότι, όταν θα επιστρέφαμε στο σπίτι, θα μας περίμεναν τα δώρα και είχαμε μια σχετική ανυπομονησία. Παρότι γυρίζαμε τις πρώτες πρωινές ώρες και ήμαστε κοιμισμένες, συνέβαινε ένα περίεργο πράγμα. Με το που έμπαινε το κλειδί στην πόρτα τα μάτια μας άνοιγαν διάπλατα. Συνήθως μας έπαιρνε άλλο δώρο ο πατέρας μου και άλλο η μητέρα μου, οπότε η ευτυχία για εμάς ήταν διπλή».



Υπάρχουν κι άλλες γλυκές μνήμες, όμως, από τη γυναίκα που χάρη στα αποτελέσματα της δουλειάς της συγκαταλέγεται στα πρόσωπα της χρονιάς του 2014: «Την ημέρα που τα σχολεία έκλειναν για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο πατέρας μου ερχόταν να μας πάρει για να πάμε να αγοράσουμε παιχνίδια. Πάντως, το ωραιότερο δώρο που έχω πάρει ποτέ από τον πατέρα μου ήταν στο Δημοτικό: ανοίγοντας το πακέτο αντίκρισα το βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου “Τα Ψηλά Βουνά”, ενώ στις πρώτες σελίδες υπήρχε μια πολύ τρυφερή ιδιόχειρη αφιέρωση, την οποία θυμάμαι με συγκίνηση ως σήμερα».

Με καταγωγή από την Κρήτη αλλά γεννημένη και μεγαλωμένη στον Λυκαβηττό, η Ολγα Κεφαλογιάννη θυμάται ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων βρισκόταν πάντα στην Αθήνα με την οικογένειά της. Και βέβαια στην οικία Κεφαλογιάννη κυριαρχούσαν πάντα τα κρητικά εδέσματα παρά η πατροπαράδοτη γαλοπούλα. «Οταν μεγαλώσαμε», λέει η υπουργός, «μαζεύονταν οι φίλοι στο σπίτι μου και μαζί με τον πατέρα μου παίζαμε 31 μέχρι το πρωί. Δεν ξέρω αν ήταν θέμα στρατηγικής ή τύχης, πάντως συνήθως μας κέρδιζε εκείνος». Τα Χριστούγεννα όμως από τότε άλλαξαν... «Οι γιορτές από τότε που έφυγε ο πατέρας μου από τη ζωή, όπως είναι αυτονόητο, δεν είναι πια ίδιες. Τα Χριστούγεννα είναι οι μέρες που θυμόμαστε αγαπημένα μας πρόσωπα, τα οποία δεν είναι πια μαζί μας».


Κέρδισε το στοίχημα του τουρισμού
Σκαλίζοντας μνήμες και παλιές φωτογραφίες, σκέφτομαι ότι όσα χρόνια γνωρίζω τη σημερινή υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη -την εποχή που επέστρεφε από το Λονδίνο και εργαζόταν ως δικηγόρος στο γραφείο του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή-, παρέμεινε το ίδιο απλή και προσηνής, διατηρώντας τις ίδιες παρέες. Το κουδούνι του σπιτιού χτυπάει και στο άνοιγμα της πόρτας εμφανίζονται ο Δημήτρης και ο Γιώργος, παιδικοί φίλοι της που τώρα πια εργάζονται στο εξωτερικό. «Μου αρέσουν οι γιορτές γιατί σε μια καθημερινότητα που είναι συνυφασμένη με υποχρεώσεις και έλλειψη χρόνου μού προσφέρουν τη δυνατότητα να δω τους φίλους, την οικογένειά μου και τα ανίψια μου», ομολογεί. Οπως και ότι ο Ιανουάριος έχει ιδιαίτερη σημασία για εκείνη, καθώς φέρνει  μαζί του την επέτειο του γάμου της: «Με τον Μάνο Πενθερουδάκη παντρευτήκαμε τον πρώτο μήνα του χρόνου. Φέτος κλείνουμε αισίως πέντε χρόνια».

Το 2014 ήταν χωρίς αμφιβολία για την Ολγα Κεφαλογιάννη μια καλή χρονιά. Οι αριθμοί κάνουν λόγο για μεγάλη προσέλευση τουριστών, η οποία ξεπερνά ακόμη και αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004: «Από το 2013 καταστήσαμε τον τουρισμό κεντρικό παράγοντα προόδου και ευημερίας για ολόκληρη την Ελλάδα», δηλώνει η νεαρή υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «από την πρώτη στιγμή χαράξαμε ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής με στόχο την αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων τουριστών και ταυτόχρονα την προσέλκυση τουρισμού υψηλών απαιτήσεων. Τον τελευταίο χρόνο ο ελληνικός τουρισμός θωρακίστηκε θεσμικά και απέκτησε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο. Με σκληρή και συλλογική δουλειά τον επαναφέραμε στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι κόποι μας απέδωσαν καρπούς».



Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για επίσκεψη στη χώρα μας 21.000.000 τουριστών, πλήθος που αποτελεί ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Η Ολγα Κεφαλογιάννη κάνει τον απολογισμό: «Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος, θάλασσα, ούζο και μουσακάς, αλλά Ιστορία, Μυθολογία και ένας υπέροχος τόπος για να γυριστούν ταινίες. Προσελκύσαμε τουρίστες ακόμη και από δύσκολες αγορές όπως η Αμερική, η Ασία, ακόμη και η Ινδία, κάνοντας τις σημαντικότερες εφημερίδες του κόσμου και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα να μιλούν θετικά για εμάς. Η Ελλάδα μπήκε και πάλι στους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου και η Αθήνα κέρδισε το μεγάλο στοίχημα, καθώς τα ξενοδοχεία της είχαν πληρότητα τους περισσότερους μήνες του χρόνου».

Στην ερώτησή μου αν νιώθει ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς, με τη σεμνότητα που τη διακρίνει τονίζει: «Σε μια Ελλάδα που δίνει τον αγώνα της μέσα στην παγκόσμια κρίση θα ήταν υπερφίαλο να περιοριστώ στον εαυτό μου. Θα έλεγα ότι η συλλογική μας δουλειά, η οποία έκανε ολόκληρη την εσωτερική αγορά να κινηθεί καθώς έδωσε πνοή σε διάφορους κλάδους, μας κάνει να νιώθουμε εξαιρετικά υπερήφανοι για την επιτυχία μας. Από την άλλη, μου αρέσει που ο κόσμος αναγνωρίζει ένα καλό αποτέλεσμα».

Η υπουργός συγκαταλέγει την Αθήνα στις ωραιότερες πρωτεύουσες του κόσμου και δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι τα αερομίλια που διένυσε φέτος ήταν λιγότερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο, παρόλο που το 2014 δεν τη βρήκε, όπως τους πιλότους, κάθε εβδομάδα με μια βαλίτσα στο χέρι, συνάντησε κάποια διεθνούς κύρους πρόσωπα που την εντυπωσίασαν: «Ξεχωρίζω τον Μπαράκ Ομπάμα. Είναι ένας πολιτικός ο οποίος συνδυάζει τη δύναμη με την αμεσότητα και την άνεση στην επικοινωνία. Είναι εντελώς έξω από τα πολιτικά πρότυπα, προσιτός και πέρα για πέρα χαρισματικός. Επίσης, ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον είναι έξυπνος, γρήγορος και πνευματώδης, ενώ εξίσου θετική εντύπωση μου έκανε και ο Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ, ο πλουσιότερος Αραβας του κόσμου, μια πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα. Εφτασε με το ιδιωτικό του αεροπλάνο, Αύγουστο μήνα, στην Κρήτη και ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις με τον αερολιμένα καταφέραμε να βρούμε θέση για το μυθικό lear jet του».



Στις προσωπικότητες που συνάντησε και δηλώνουν φιλέλληνες, όπως οι Αμάλ Αλαμουντίν, Τζέρεμι Αϊρονς, Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, Βικτόρια Χίσλοπ, Ιθαν Χοκ, Σιμόν Πέρες κ.ά., η υπουργός Τουρισμού και βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας φέτος κάνει τη διαφορά στέλνοντάς τους την κλασική χριστουγεννιάτικη κάρτα με ένα συμβολικό δώρο το οποίο θυμίζει Ελλάδα. Οσο για την κρίση, η Ολγα Κεφαλογιάννη εντοπίζει ακόμη και σε αυτήν κάποια θετικά στοιχεία: «Μας έκανε πιο σοφούς, καθώς μας βοήθησε να απαλλαγούμε από τα περιττά και να δώσουμε σημασία στα ουσιώδη», τονίζει. «Αναζητήσαμε και ξαναβρήκαμε τη χαμένη ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή και αγαπήσαμε περισσότερο τον τόπο μας», λέει, διευκρινίζοντας ότι «υποστηρίξαμε και πάλι την Ελλάδα αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα και ανακαλύψαμε από την αρχή πανέμορφους ελληνικούς προορισμούς για διακοπές. Η Ελλάδα έχει μοναδικές ομορφιές. Είναι ο ωραιότερος τόπος του κόσμου».

Φέτος την Πρωτοχρονιά θα την περάσει όπως πάντα στη στολισμένη Αθήνα: «Του Μάνου, του συζύγου μου, του αρέσει να πηγαίνει στα πάρτυ φίλων και γνωστών», λέει χαμογελώντας. «Εμένα με ευχαριστεί περισσότερο η ξεκούραση και η παρέα με φίλους, οπότε βρίσκουμε μια μέση οδό. Η Πρωτοχρονιά, πάντως, θα μας βρει στο πατρικό μου σπίτι, στον Λυκαβηττό, μαζί με αγαπημένα μας πρόσωπα».

Το γούρι και το μέλλον της χώρας
Γούρι της χρονιάς δεν χρειάζεται να πάρει: «Εδώ και χρόνια το πρώτο γούρι της χρονιάς που λάμβανα ήταν αυτό του Πενθερουδάκη. Μου το έστελνε από τότε που διατηρούσαμε φιλική σχέση. Είναι όλα γούρια καλαίσθητα, έξυπνης σύλληψης και εξέχουσας σημασίας. Το φετινό αναπαριστά μια κλειδαριά, το κλειδί της οποίας ξεκλειδώνει -τι άλλο;- τo 2015». Οταν τη ρωτώ τι προσδοκά για τη χρονιά που έρχεται, εκείνη αυθόρμητα απαντά: «Ολα να πάνε καλά για την Ελλάδα. Μέσα στο 2014 καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και τις ξένες αγορές. Eίμαι αισιόδοξη ότι το 2015 μπορούμε να τα πάμε ακόμη καλύτερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου