Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Έτοιμοι να τα «ψάλλουν» στους φοροφυγάδες οι ράμπο του ΣΔΟΕ

«Σαφάρι» ελέγχων σε κοσμοπολίτικους χειμερινούς προορισμούς αλλά και τη χριστουγεννιάτικη Αθήνα - Στο στόχαστρο εμπορικά, υπαίθριες αγορές, εστιατόρια,
νυχτερινά μαγαζιά όπου εμφανίζονται επώνυμοι καλλιτέχνες, καθώς και μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα
Το επιχειρησιακό σχέδιο των 15 ημερών δράσης της Οικονομικής Αστυνομίας σε κοσμοπολίτικους χειμερινούς προορισμούς αλλά και τη χριστουγεννιάτικη Αθήνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ανασφάλιστη εργασία αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ».

Οι σαρωτικοί έλεγχοι επικεντρώνονται σε εμπορικά κέντρα, υπαίθριες αγορές, πολυτελή εστιατόρια και τις εταιρείες που τα διαχειρίζονται, σε νυχτερινά μαγαζιά όπου εμφανίζονται επώνυμοι καλλιτέχνες, καθώς και στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Εκεί υπάρχουν συγκεκριμένες εντολές για ελέγχους ακόμα και στις καμαριέρες, αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι μεγάλος αριθμός Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών γυναικών εργάζονται ως ανασφάλιστες με μεροκάματα πείνας και χωρίς φυσικά να δηλώνονται στην Εφορία.

Στο σχέδιο δράσης των Χριστουγέννων αλλά και τις προφορικές εντολές πουν έχουν λάβει οι αστυνομικοί κυριαρχεί η εντολή «σαρώστε», ενώ στη μάχη θα ριχτούν όλα τα κλιμάκια που διαθέτει η υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο.

Αξίζει να τονιστεί ότι στο πλάνο της Οικονομικής Αστυνομίας υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που αναφέρεται στους τρόπους που φοροδιαφεύγουν τις ημέρες των εορτών οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τουριστικό και ψυχαγωγικό τομέα. «Στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα εκπονηθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τον έλεγχο της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Προτείνεται να ελεγχθούν καταστήματα εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια), εμπορικά καταστήματα και λοιπές τουριστικές αγορές σε κεντρικά σημεία του κέντρου των Αθηνών, στις οποίες παρατηρείται αυξημένη κίνηση καταναλωτών, έτσι ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας για τους πολίτες καταναλωτές διαμέσου της ενδεικτικής παρουσίας μας και να εντοπιστούν παράλληλα τυχόν παρεκκλίνουσες και παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους ιδιοκτητών καταστημάτων αναφορικά με την τήρηση της φορολογικής και εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον πρόλογο του απόρρητου επιχειρησιακού πλάνου της Αστυνομίας.

Κλιμάκια στην Αράχοβα και τα χιονοδρομικά

Από τις παραλίες της Μυκόνου, οι… καμουφλαρισμένοι «Ράμπο» της Οικονομικής Αστυνομίας από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν εξορμήσεις στα βουνά της Αράχοβας. Εφοδιασμένοι με πέδιλα του σκι, στολές, χοντρά μπουφάν και αντιανεμικά, κλιμάκια των οκτώ με δέκα ατόμων που μοιάζουν περισσότερο με παρέες ανέμελων ευκατάστατων νεαρών παρά με υπερασπιστές του νόμου, έχουν εντολή να «σαρώσουν» τα κοσμοπολίτικα στέκια του Παρνασσού και να βάλουν στο χέρι τους παραβάτες. Σύμφωνα με το σχέδιο, κάθε περιοχή που μπαίνει στο μικροσκόπιο θα χαρτογραφείται από τα κλιμάκια βάσει οικονομικού μεγέθους της επιχείρησης, τις καταγγελίες αλλά και το ιστορικό φορολογικής παραβατικότητας και θα ελέγχεται. Βέβαια, οι ελεγκτές δεν θα επικεντρώνονται σε τυπικές παραβάσεις, αλλά θα στοχεύουν στη διαπίστωση ουσιαστικών, όπως είναι η χρήση πλαστών ή εικονικών στοιχείων, η μη απόδοση ΦΠΑ, η τέλεση λαθρεμπορικών πράξεων σε προϊόντα κ.λπ. Εκτός από ακριβά σαλέ και ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού όπου ο έλεγχος θα είναι εξονυχιστικός και θα αφορά κυρίως στην ανασφάλιστη εργασία, στο μάτι των κλιμακίων μπαίνουν νυχτερινά κέντρα της Αράχοβας αλλά και ταβέρνες όπου αποτελούν σταθερά στέκια επωνύμων.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι επιτελείς της Οικονομικής Αστυνομίας έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη των επιδόσεων. Ηδη έχουν τυπώσει ακόμα και πίνακες με τους καθημερινούς ελέγχους προκειμένου μετά την ολοκλήρωση των εν λόγω επιχειρήσεων ο φάκελος με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται να περνάει στα χέρια αναλυτών που αναλαμβάνουν να ξεσκονίσουν όλα τα φορολογικά και εργασιακά θέματα των ελεγχομένων.

Σε μπουζούκια και κλαμπ σαν πελάτες

Τα κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας και στην περίπτωση των ελέγχων στα νυχτερινά κέντρα της πρωτεύουσας χρησιμοποιούν μεθόδους Αντιτρομοκρατικής. Βγαίνουν παριστάνοντας τους πελάτες των νυχτερινών καταστημάτων και των μεγάλων κλαμπ. Στα καθήκοντά τους συμπεριλαμβάνεται χορός στα τραπέζια, κοκτέιλ και μπουκάλια με βότκα και ουίσκι προκειμένου να περνούν απαρατήρητοι και να μην καρφώνεται η ιδιότητά τους. Ετσι, στο σχέδιο με την κωδική ονομασία «Νύχτα» που εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και αρκετούς μήνες, ομάδες, οκτώ με δέκα ατόμων, νεαροί αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, με dress code ανάλογο με την περίσταση και το μαγαζί, μπαίνουν μέσα στον χώρο άλλοτε ως παρέα που έχει κλείσει τραπέζι και άλλοτε ως ζευγάρια.

Στόχος δεν είναι μόνο να καταγράψουν απλές παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων, αλλά να μπουν πιο βαθιά και να ασχοληθούν με σοβαρά ζητήματα της υπόθεσης που έχουν να κάνουν με το πάρτυ φοροδιαφυγής στον χώρο της νύχτας και την ανασφάλιστη εργασία. Οι εντολές από τη στιγμή που θα περάσουν την πόρτα του μαγαζιού είναι σαφείς και συγκεκριμένες.

Πιάνουν ένα σημείο που να τους επιτρέπει να παρατηρούν πώς λειτουργεί το κατάστημα. Συνήθως επιλέγουν τραπέζια δίπλα στις ταμειακές μηχανές ή στην κουζίνα όπου πολλά λέγονται και ακούγονται. Μόλις πιάσουν το πόστο, στη συνέχεια μπαίνουν στη δεύτερη φάση και σκανάρουν οτιδήποτε περνά από μπροστά τους καταγράφοντας ύποπτες κινήσεις. Παραμένουν στο κατάστημα αρκετή ώρα και μόλις έρθει η κατάλληλη στιγμή καλούν τον σερβιτόρο ή τον μετρ για να πληρώσουν και να δουν αν θα πάρουν απόδειξη και στη συνέχεια αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους και ζητούν όλα τα χαρτιά του καταστήματος για έλεγχο. Βέβαια, όπως τονίζουν στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι έφοδοι των… party animals αστυνομικών θα ξεκινήσουν από αύριο και θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο πλάνο, μόνο στις 25 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου δεν θα πραγματοποιήσουν εφόδους προκειμένου να μην ταράξουν το εορταστικό κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου