Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Κύπρος: Σκάνδαλο στους... υπονόμους της Πάφου

Πληροφορίες για συμμετοχή βουλευτών και κομμάτων σε πάρτι με μίζες από τους εργολάβους που ανέλαβαν τη κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος της Πάφου
Παραδέχτηκε την ενοχή του ο δήμαρχος και δίνει πληροφορίες στις αρχές.Στο ρυθμό σκανδάλων «χορεύει» η Κύπρος με πληροφορίες για συμμετοχή βουλευτών και κομματικών στελεχών σε πάρτι με μίζες από τους εργολάβους που ανέλαβαν τη κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος της Πάφου.

Ο παραιτηθείς υπό το βάρος των σκανδάλων δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας (φωτ.), σε κατάθεση του στους ανακριτές ανέφερε ότι μέρος από τις μίζες έπαιρναν και δύο βουλευτές. Κατονόμασε τον πρώην Δήμαρχο Πάφου και νυν βουλυτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα και τον βουλευτή του αριστερού ΑΚΕΛ Αντρέα Φακοντή. Και οι δύο βουλευτές δηλώνουν πως δεν έχουν καμία σχέση με τα σκάνδαλα και εκφράζουν την πρόθεση να ταχθούν υπέρ της άρσης της ασυλίας τους ώστε να διερευνηθούν όλες οι πληροφορίες που τους αφορούν.

Εν τω μεταξύ η αστυνομία συνέλαβε δύο εργολάβους μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και τον επικεφαλής της δημοτική ςομάδας του ΑΚΕΛ στη Πάφο, καθώς οι δύο πρώτοι φέρονται να έδιναν μίζες και ο τρίτος να εισέπραττε και να τις μοίραζε με τον Δήμαρχο. Αναμένονται συλλήψεις και άλλων δημοτικών συμβούλων, ενώ ήδη τελεί υπό κράτηση ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος του δεξιού ΔΗΣΥ και ο Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου ο οποίος είναι αδελφός του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας.

Ο παραιτηθείς Δήμαρχος Πάφου κατηγορείται επίσης για σωρεία άλλων σκανδάλων και αποφάσισε να συνεργαστεί με την αστυνομία παραδεχόμενος την εμπλοκή του με αντάλλαγμα να αφεθεί ελεύθερη η σύζυγος του η οποία είχε συλληφθεί αφού βρέθηκαν στον λογαριασμό της 85.000 ευρώ που είχαν κατατεθεί από εργολάβο. Από τους λογαριασμούς του παραιτηθέντος δημάρχου πέρασαν τα τελευταία χρόνια 5 εκ ευρώ ενώ 2 εκ ευρώ πέρασαν από τους λογαριασμούς του διευθυντή του Συμβουλίου αποχετεύσεων.

Ο παραιτηθείς δήμαρχος είναι κατηγορούμενος επίσης για την αποστολή απειλητικών μηνυμάτων σε δημοτικούς συμβούλους και δημοσιογράφο, για οικειοποίηση χρημάτων από συναυλία του Σάκη Ρουβά, για κατασκευή γηπέδου τένις με χρήματα του Δήμου στην αυλή του, και για σκάνδαλο με διαχωρισμό οικοπέδων προς όφελος επιχειρηματία. Ανοικτά και υπό διερεύνση παραμένουν θέματα που έχουν να κάνουν και με άλλα θέματα στον Δήμο Πάφου.
Μετά την παραίτηση του Δημάρχου θα γίνουν εκλογές για ανάδειξη νέας Δημοτικής Αρχής στις 11 Ιανουαρίου.

Και στο Πανεπιστήμιο

Σε μια άλλη εξέλιξη η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του διαχειριστή της περιουσίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στη πλαστογραφία εγγυητικών επιστολών προς όφελος εργολάβου που είχε αναλάβει τη κατασκευή κτιρίων για το Πανεπιστήμιο. Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται καθώς υπάρχουν πληροφορίες για ευρύτατα κρούσματα διαφθοράς στο ΤΕΠΑΚ με εμπλοκή και μελών του Ακαδημαϊκού και του Διοικητικού Προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου