Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ο υπόγειος καλλιτεχνικός κόσμος της Τεχεράνης αποκαλύπτεται!

Ο υπόγειος καλλιτεχνικός κόσμος της Τεχεράνης αποκαλύπτεται!
Κόντρα στις απαγορεύσεις και τη λογοκρισία, οι Ιρανοί προωθούν τις καλλιτεχνικές τους ιδέες, κάτω από το έδαφος
Η Τεχεράνη είναι η μητρόπολη της ιρανικής τέχνης, ελπίζοντας κάποια στιγμή να κερδίσει μια θέση στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα, παρά την τρομερή λογοκρισία που επικρατεί, όσον αφορά στο ποιος μπορεί να ασχολείται με τα εικαστικά και υπό ποιες συνθήκες.

Ακόμα και η «εξερεύνηση» αυτών των συνθηκών καθώς και η δημιουργία καταλλήλων, έχει αναχθεί σε μια μορφή τέχνης για τους Ιρανούς. Κι αυτό διότι τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα παρακολουθούνται στενά, μιας και υπάρχουν περιορισμοί τόσον όσον αφορά τη θεματολογία όσο και την παρουσία γυναικών σε διάφορα δρώμενα. Οτιδήποτε καλλιτεχνικό, πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από το Υπουργείο Κουλτούρας και Ισλαμικής Καθοδήγησης και ύστερα να προχωρήσει η παραγωγή του. Θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, βίντεο, ταινίες και τραγούδια, όλα υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο και συχνά, η απόφαση είναι αυθαίρετη, ανάλογα με την πεποίθηση του υπεύθυνου. Θεατρικά που έχουν πολιτικό ή θρησκευτικό περιεχόμενο, ή αναφέρονται σε σεξουαλικά θέματα, απαγορεύονται. Γυναίκες απαγορεύεται να τραγουδούν μόνες τους, μπροστά σε αντρικό κοινό ή να βγάλουν δικό τους δίσκο, λόγω μιας πολύ παλιάς πεποίθησης που λέει ότι η φωνή της γυναίκας μπορεί να εξάψει την ερωτική διάθεση ενός άντρα.

Οι ενδιαφερόμενοι όμως δεν πτοήθηκαν από τους νόμους και τις απαγορεύσεις των αυστηρών ισλαμικών νόμων. Αποφάσισαν να συνεχίσουν την παραγωγή καλλιτεχνικών θεμάτων υπόγεια, στεγάζοντας θεατρικές παραστάσεις σε τούνελ, σπηλιές ή απομακρυσμένα σπίτια ή χωράφια, όπου οι υπεύθυνοι δεν θα τους πάρουν χαμπάρι.


Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρωθυπουργός Χασάν Ρουχανί που χαρακτηρίζεται ως φίλος των τεχνών έχει μοιράσει πολλές υποσχέσεις για περισσότερες ελευθερίες στους πολίτες.


Ένας φωτογράφος, πέρασε αρκετούς μήνες στο Ιράν, εξερευνώντας και απαθανατίζοντας τα υπόγεια εικαστικά γεγονότα της Τεχεράνης. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας φίλος του στο Παρίσι, του έδωσε την πληροφορία γι' αυτό το καλλιτεχνικό ξέσπασμα. Φτάνοντας εκεί ο φωτογράφος δεν αντιμετωπίστηκε σαν ένας ξένος που εισβάλει σε κάποια αποκρυφιστική κοινότητα, αλλά σαν ένας ακόμα δημιουργικός άνθρωπος που είχε ως στόχο να μεταφέρει μια ιστορία.

Οι φωτογραφίες που είχαμε δημοσιεύσει αφαιρέθηκαν  από εμάς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου