Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΣΠΑΤΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ - «Το νέο μοντέλο διοίκησης του Δήμου άρχισε να φέρνει αποτελέσματα»

Δημήτρης Μάρκου, Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος
Ευμενώς σχολιάζεται από τους Δημότες Σπάτων-Αρτέμιδος, το νέο μοντέλο διοίκησης που από την πρώτη κιόλας ημέρα, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του, εφάρμοσε ο νέος Δήμαρχος Σπάτων-
Αρτέμιδος, κ. Δημήτρης Μάρκου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μάρκου, είχε διακρίνει ότι η αδυναμία των υπηρεσιών του Δήμου να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, οφείλεται στις περισσότερες των περιπτώσεων κυρίως σε λανθασμένη διαχείριση από τους πολιτικούς προϊστάμενους τους και σε λιγότερες στην ανεπάρκειά τους. Δεν είναι άγνωστο στους παροικούντες στην Αρτέμιδα και σε πολλαπλάσιο βαθμό στα Σπάτα, ότι οι προηγούμενες διοικήσεις περισσότερο ήθελαν τους εργαζόμενους στο Δήμο, ως εν δυνάμει ψηφοφόρους και ψηφοσυλλέκτες παρά ως εργαζόμενους στην υπηρεσία των δημοτών, από τους οποίους και αμείβονται.
Αυτή τη χρόνια «ασθένεια», που είχε ως αποτέλεσμα την υπανάπτυξη των πόλεων και την απαξίωση από τους δημότες των υπηρεσιών του Δήμου, ο νέος δήμαρχος, θέλησε να «γιατρέψει».

Πρώτη καινοτομία είναι το «άπλωμα» ευθυνών, καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που ανέθεσε σε όλους τους εκλεγμένους Δημοτικούς Σύμβουλους. 
Δεύτερη, ήταν η επακριβής τήρηση του ωραρίου των εργαζομένων και η επαναφορά της υπηρεσιακής ιεραρχίας.

Όπως μας εξήγησε, στη σύντομη συνομιλία που είχαμε στο γραφείο του, η οποία εξελίχθηκε σε συνέντευξη: 
«Το δεύτερο σημαίνει ότι όλοι πρέπει να βρίσκονται την καθορισμένη ώρα στην υπηρεσία τους και το πρώτο, ότι δεν δίνουν όλοι εντολές και σε όλους. Τα προβλήματα που υπάρχουν στους διάφορους τομείς συγκεντρώνονται στους υπευθύνους αντιδημάρχους και αυτοί τα προωθούν στους διευθυντές των υπηρεσιών. Αυτοί –οι διευθυντές- πλέον είναι οι υπεύθυνοι και αν θέλετε οι υπόλογοι για την διεκπεραίωσή τους. Επίσης θεωρώ ότι όλοι οι εκλεγμένοι μπορούν και πρέπει να προσφέρουν».
Στην ερώτηση μας, τι θα κάνετε να θεραπεύσετε την μέχρι σήμερα αναποτελεσματικότητά των υπηρεσιών, καθαριότητας, ο ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης, που είναι καθαρά ανταποδοτικές υπηρεσίες και αν τις θεωρεί έργο για μια δημοτική Αρχή ο κ. Μάρκου μας είπε: 
«Καταρχήν συμφωνώ με την επισήμανσή σας ότι δεν είναι έργο. Οι υπηρεσίες αυτές είναι από τις βασικές παροχές που είναι υποχρεωμένη μια δημοτική Αρχή να παρέχει στους δημότες της. Γνωρίζω επίσης ότι τα περισσότερα παράπονα των δημοτών είναι προς αυτές τις υπηρεσίες. Γι αυτό, όπως σας ανέφερα πιο πάνω, αλλάξαμε το μοντέλο διοίκησης και θέλω να πιστεύω ότι τα σημάδια βελτίωσης, παρότι δεν είναι μεγάλα, είναι ορατά. Θέλω να σας τονίσω ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν ιεραρχούνται στο βαθμό αναγκαιότητας και δυνατότητας που έχει ο δήμος και δεν επιλύονται κατά το γνωστό τρόπο ποιος γνωρίζει ποιόν».
Είναι γεγονός ότι ο Καλλικρατικός Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος διαθέτει 293 εργατοϋπαλλήλους. Ωστόσο, ο προηγούμενος δήμαρχος πολλές φορές είχε αναφερθεί σε έλλειψη προσωπικού τι έχετε να μας πείτε: 
«Οι προηγούμενες διοικήσεις στην προσπάθεια τους να κάνουν κοινωνική πολιτική έχουν αποψιλώσει πολλές υπηρεσίες από τα άτομα που προσελήφθησαν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα σας λέω, ότι η καθαριότητα εμφανίζει στα χαρτιά ότι έχει 90 άτομα προσωπικό. Στην ουσία όμως μαζί με τους οδηγούς δεν έχει ούτε σαράντα. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες υπηρεσίες. Η κοινωνική πολιτική εντός, ή εκτός εισαγωγικών των προηγούμενων διοικήσεων, έχει δημιουργήσει πολλές ανισότητες. Υπάρχουν υπηρεσίες που έχουν έλλειψη προσωπικού και άλλες που έχουν υπερεπάρκεια. Η λύση είναι μία και αναγκαία. Πρέπει να επανατοποθετηθούν στις υπηρεσίες όσα άτομα προσελήφθησαν για να καλύψουν τις ανάγκες των υπηρεσιών αυτών».
Επειδή είστε γνώστης όλων των θεμάτων και προβλημάτων του δήμου, από την προηγούμενη θητεία σας και επί πλέον τα περισσότερα στελέχη σας έχουν και αυτά προϋπηρεσία και εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, νομίζω ότι χρειάζεστε ελάχιστο διάστημα προσαρμογής για να «ριχθείτε» στη δουλειά. Από προεκλογικό σας λόγο έχω κρατήσει μια λίστα έργων που θεωρούσατε αναγκαία την επίλυσή τους. Θα σας αναφέρω μερικά, γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς να σας τα αναφέρω όλα και να πάρω απαντήσεις:
Συνεχή ενημέρωση των πολιτών και απολογισμό της Δημοτικής Αρχής μια φορά το χρόνο.
Ήδη έχουμε συστήσει γραφείο Τύπου, το οποίο θα ενημερώνει ΜΜΕ και άλλους φορείς για τις δραστηριότητές μας. Το δεύτερο μόλις κλείσει χρόνος θα το διαπιστώσετε.

Δημαρχείο και σύγχρονο διοικητικό κέντρο.
Προσπαθώ να διαπραγματευτώ το ενοίκιο που το θεωρώ υπέρογκο. Για κτίσιμο δημαρχείου είναι κάπως πρόωρο να σας μιλήσω.

Αθλητικές εγκαταστάσεις.
Υπάρχει η διαδικασία διερεύνησης για χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αρτέμιδα. Διερευνώνται αυτή τη στιγμή δύο χώροι για γήπεδο.

Δημοτικός Κινηματογράφος.
Θα λειτουργήσει το ερχόμενο καλοκαίρι και όπως γνωρίζουμε υπάρχει χώρος στην οδό Αμφιτρίτης στη Αρτέμιδα

Εκσυγχρονισμός του Ναυταθλητικού κέντρου.
Προχωράμε στη νομιμοποίηση του. Δεν μπορούν να γίνουν έργα και να εκσυγχρονιστεί αν δεν νομιμοποιηθεί.

Κοιμητήρια.
Έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια καταγραφής των τάφων, συμμαζέματος και ευπρεπισμού των χώρων.

Κυκλοφορία και στάθμευση στην Αρτέμιδα.
Είναι ένα δύσκολο θέμα. Χρειαζόμαστε αστυνομικά όργανα. Ενέργειές μας θα γίνουν γνωστές στο άμεσο μέλλον.

Καθαρισμό παραλίας
Φέτος ο Δήμος ζημιώθηκε από την παραλία. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ο Δήμος να εισπράξει περίπου 30.000 Ευρώ ενώ μόνο για ναυαγοσώστες έχει πληρώσει 60.000 Ευρώ. Άρα, αναγκαστικά πρέπει να πάμε σε νέο πλάνο στην εκμετάλλευση της παραλίας και στις χορηγούμενες άδειες στα καταστήματα.

Λειοτεμαχιστή κλαδιών
Το θεωρώ απαραίτητο αυτό το εργαλείο. Έχουμε υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά να αγοραστεί μέσα από χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Το μηχάνημα αυτό θα είναι συρόμενο και θα μπορεί να τεμαχίζει ξύλα με διάμετρο 25 εκατοστών.

Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Ύδρευσης.
Στις αποθήκες του Δήμου, βρέθηκαν αχρησιμοποίητα ηλεκτρονικά μηχανάκια, με τα οποία μπορεί γρήγορα και χωρίς λάθη να γίνεται η καταμέτρηση κατανάλωσης νερού. Θα γίνει προσπάθεια να αποσπαστούν στην ύδρευση και άλλοι εργαζόμενοι.

Αναθεώρηση της σύμβασης και των σχέσεων με το Αεροδρόμιο.
Ξεκινάμε διεκδίκηση όχι μόνο για τα τέλη των στεγασμένων χώρων αλλά για όλη την έκταση.

Είπατε στον προεκλογικό λόγο σας. «Ποιος μπορεί να ξεχάσει ανθρώπους που πιστοποιημένα έχουν κακοδιαχειριστεί το χρήμα του Δήμου»; Τι θα κάνετε;
Δεν πρόκειται να καλύψω κανέναν και κανένα σημείο κακοδιαχείρισης. Όπως δεν θα καταφύγω σε κυνήγι μαγισσών. Ξέρουμε ποιος κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια, όμως πρέπει να έχουμε και στοιχεία να το αποδείξουμε.

Οι αρμοδιότητες σε τόσους Δημοτικούς Σύμβουλους δεν φοβάστε μήπως δημιουργηθεί σύγκρουση καθηκόντων και αθέμιτη άμιλλα;
Όχι. Η συνεργασία τους είναι δεδομένη. Όλοι εδώ είμαστε για ένα κοινό σκοπό. Και πιστεύω ότι όλοι μας θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας Όλοι οι εκλεγμένοι μπορούν και πρέπει να προσφέρουν.

Σαν επίλογο στη μίνι συνέντευξη μου με τον νέο Δήμαρχο Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Δημήτρη Μάρκου θα χρησιμοποιήσω μια φράση του Αϊνστάιν: «Πρέπει πρώτα να μάθεις τους κανόνες του παιχνιδιού. Μετά θα πρέπει να παίξεις καλύτερα από κάθε άλλον». Και το δεύτερο είναι αυτό που περιμένουν οι Δημότες από το νέο Δήμαρχο. 

9 σχόλια:

  1. ΑΙΙΙΙ ΜΗΤΣΟΥ΄Μ,ΤΟ ΡΑΜΟΛΙΙΙΙ,ΜΙΛΑ ΣΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΝΕΟΥ ΡΑΜΟΛΙΙΙ.ΤΙΙΙ ΕΓΙΝΕ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΙΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΑΤΕ ΑΡΠΑΞΕΣ ΠΙΣΩ ΤΟ ΥΔΡΟΜΕΤΡΟ,ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΥΓΚΟΥ ΞΕΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΙΔΟΣ;ΣΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΥΔΡΟΜΕΤΡΟ,ΤΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΟΜΙΛΙΑ,ΑΡΠΑΞΕΣ ΠΙΣΩ ΤΟ ΥΔΡΟΜΕΤΡΟ.ΝΕΑ ΕΠΩΧΗ"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΤΟ Ω" ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΜΟΛΙΙΙ,ΝΕΑ ΗΘΗ,ΝΕΑ ΔΙΠΛΟΚΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΥΣΙΑΣ ΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΙ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενω την τραβουσε καλα την γραμμη για ταμπελι λεει το "κατά το γνωστό τρόπο ποιος γνωρίζει ποιόν»." και αυτοματα αυτοακυρωνεται γιατι τολεει σεσενα τον ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟ ΣΑΛΙΑΡΗ ΓΛΥΦΤΗ με ποιστοποιηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδω "«Οι προηγούμενες ..." λεει το μισο παραμυθι,ποσοι θα απολυθουν οριστικα για τα γνωστα σε ολους εγκληματα που εχουν διαπραξει,ή κατηγορουνται οτι εχουν διαπραξει;Εστειλε την αξιολογηση να μαθουμε ποιοι εκαναν την αλεπουδια;Καλα το παει για ΡΑΜΟΛΙΙΙ,ΑΛΛΑΑΑΑ αυτο το αλλα,άλλα ειναι αυτα που καινε τον Δημαρχο,και εκει ακρα ταφου ΣΙΩΠΗ.Εχει πολλα η σαλιαρα αλλα κυριακη σημερα φτανει απο αυριο.Δυναμικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δ Ι Α Π Λ Ο Κ Η... ΜΟΝΟ! ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗ.Ο ΓΝΗΣΙΑ ΓΕΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟ ΣΕ ΝΕΑΝΙΚΟ ΣΩΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΡΕ ΣΥ ΑΝΩΝΥΜΕ ΔΕΝ ΝΡΕΠΕΣΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΙΠΑΜΕ ΡΕ ΣΕΙΣ ΜΟΝΟΝ ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΟΝΕΣ ΕΧΕΙ Η ΜΑΙΜΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΕΩΝ ΤΙ ΠΗΡΕΣ ΠΑΛΙ ΡΕ ΡΑΜΟΛΙ ...............ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΡΙΣΕΣ ΓΕΡΟΞΕΦΤΗΛΑ
    Η ΤΑ ΠΗΡΕ Ο ΓΟΡΙΛΑΣ ΚΑΙΣΑΣ ΜΙΡΑΣΕ ΦΡΑΓΚΟΔΟΦΡΑΓΚΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ιδιος σχολιστης 5 φορες με τις ιδιες υβρεις και ασυναρτησιες. Φοβερη αντιπολυτευση. Γκοντζιλακι μπανανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΩΝ21 Σεπτεμβρίου 2014 στις 10:30 μ.μ.

    ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ....ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΟ ΠΑΡΑΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΑΝΤΡΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΔΕΣ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟΥΛΑ ΜΑΖΕΥΩ ΤΑ ΕΞΟΔΑ.ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΡΕ ΚΑΡΓΚΙΟΖΗ ΠΟΥ ΨΟΦΗΣΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΑΝΤΡΙ...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λειοτεμαχιστή κλαδιών.ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ.ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ,ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ,ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΥΜΠΑΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΙΠΕ ΕΠΙΣΗΣ. Για να είναι κάποιος ένα άψογο μέλος ενός κοπαδιού προβάτων, πρέπει να είναι πάνω από όλα πρόβατο............ΕΙΝΑΙ? ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΖΕΙ ΕΔΩ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΠΑΔΙΟΥ? ΚΟΙΝΩΣ ΟΛΟΙ ΕΙΠΑΝ ΠΟΛΛΑ ΟΙ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΔΕΣ ΤΙΠΟΤΑ...ΟΥΣΙΩΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΥΤΟ Φληναφήματα ΡΑΜΟΛΙ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΠΑΧΤΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου