Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ταξιδεύοντας χωρίς να ταξιδεύεις: Η εικονική πραγματικότητα είναι η πιο hot τάση του 2014

 
Σιγκαπούρη.Η επανάσταση στην εικονική πραγματικότητα ονομάζεται Jaunt
Η ιδέα για το Jaunt ξεκίνησε στις αρχές του 2013 όταν ένας εκ των ιδρυτών γύρισε απ' το
εθνικό πάρκο της Ζάιον και σκεφτόταν πώς θα μπορούσε να πάρει «μια γεύση» από αυτό ξανάΗ επανάσταση στην εικονική πραγματικότητα ονομάζεται Jaunt και υπόσχεται 360 μοιρών 3D video και βελτίωση της ακουστική εμπειρίας, χάρη στην καινοτόμα τεχνολογία της Oculus. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι το Facebook απέκτησε πρόσφατα την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας της Oculus έναντι 2 δισ. ευρώ.

Οι πιο προφανείς εφαρμογές είναι στον τομέα της ψυχαγωγίας, καθώς φέρνει μια νέα μορφή διάδρασης, όπου ο χρήστης κάνει επιλογές που διαμορφώνουν την εμπειρία του. Εκεί όμως που οι νέες εφαρμογές θα φέρουν επανάσταση είναι στα «εικόνικα ταξίδια».

Η ιδέα για το Jaunt ξεκίνησε στις αρχές του 2013 όταν ένας εκ των ιδρυτών γύρισε απ' το εθνικό πάρκο της Ζάιον και σκεφτόταν πώς θα μπορούσε να πάρει «μια γεύση» από αυτό ξανά. Η εικονική πραγματικότητα παρέχει ήδη το μηχανισμό για ταξίδια σε εικονικούς κόσμους. Η εταιρία στοχεύει τώρα να καταστήσει απολύτως ρεαλιστική την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας, οδηγώντας σε μια παράξενη αίσθηση παρουσίας που δεν ήταν εφικτή ποτέ ξανά από καμία άλλη τεχνολογία. Όπως αναφέρει το site της εταιρίας: «Το Jaunt θα σου επιτρέψει να ταξιδέψεις σε μακρινά μέρη και να βιώσεις την εμπειρία φυσικών τοπίων που η ομορφιά τους κόβει την ανάσα».

Όπως και να 'χει, οι άνθρωποι τις εταιρίας έχουν πλήρη συνείδηση των ευρύτερων συνεπειών που θα έχει αυτή η τεχνολογία. Τα περισσότερα από τα μέλη της ομάδας έχουν εμπειρία από projects ανάπτυξης τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας.

Για προχωρήσουν την αίσθηση του ρεαλισμού ένα βήμα παραπάνω, χρησιμοποιούν έναν εξελιγμένο λογάριθμο για τον ήχο που ξεγελά το ανθρώπινο μυαλό στο να πιστεύει πως οι ήχοι φτάνουν στα αυτιά απ' τον πραγματικό κόσμο. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα αιχμαλωτίζουν όλες τις πτυχές και τις γωνίες διασφαλίζοντας το μέγιστο ρεαλισμό.

Αυτή η τεχνολογία έχει πολύ μεγαλύτερες προοπτικές απ' την παρακολούθηση μιας ταινίας ή την εξερεύνηση ενός απομακρυσμένου προορισμού. Επίσης ανοίγει την πόρτα για τις τηλεδιασκέψεις σε άλλο επίπεδο, καθώς και την επικοινωνία με πελάτες. Κάθε είδους event, φεστιβάλ και συναυλία θα προσφέρονται ως πραγματική εμπειρία απ' την άνεση του σπιτιού, χωρίς κόστος.

Ίσως αυτές οι τεχνολογίες θα θυμίσουν στον άνθρωπο τα όρια του περιορισμού της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, ή θα αποτελέσουν την τελευταία απόδειξη ότι η ανθρώπινη εμπειρία μπορεί να παραχθεί χωρίς κανείς να αφήνει το σπίτι.

Πέρα απ' τις κοινωνικές παρενέργειες, τι θα γίνει αν η πραγματική διαδικασία του ταξιδιού απ' το σημείο Α στο σημείο Β, αφαιρεθεί απ 'την τουριστική βιομηχανία; Θα μπορούσε η τουριστική βιομηχανία να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο που ο καθένας μπορεί να ταξιδέψει οπουδήποτε χωρίς να πηγαίνει πουθενά; Η αναδυόμενη τεχνολογία θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν δοκιμή του τουριστικού προϊόντος πριν την αγορά του, επιτρέποντας στους καταναλωτές να επισκεφτούν τους προορισμούς εικονικά πριν το κάνουν πραγματικά. Αν λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο τότε θα αυξήσει την απόλαυση χωρίς να πλήξει τον τουρισμό και τους εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο που στηρίζουν σε αυτόν την επιβίωση τους.

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που σιγοβράζουν για δεκαετίες και αφορούν τις τεχνολογίες που προμηνύουν ένα μέλλον εικονικής πραγματικότητας. Η τεχνολογία έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση καθιστώντας το εικονικό μέλλον πραγματικό. Τώρα μένει να δώσει απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα που φέρνει μαζί της .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου