Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Επιτροπή συστήνει ο ΕΟΦ Οικονομία και στα… εμβόλια

 
Νέο θεσμικό όργανο θα γνωμοδοτεί ποια εμβόλια θα αποζημιώνονταιΤη σύσταση
Επιτροπής Εμβολιασμών νέου… τύπου σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, με στόχο να προσδιορίζονται και να καταγράφονται όχι μόνο οι επιστημονικές - όπως συνέβαινε μέχρι τώρα- αλλά και οι οικονομικές παράμετροι της εισαγωγής ενός εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Η νέα Επιτροπή Εμβολιασμών θα λειτουργεί εντός του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Μέλη της αναμένεται να είναι έγκριτοι ειδικοί επιστήμονες, όπως παιδίατροι, επιδημιολόγοι κα. αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού. Το υπό σύσταση θεσμικό όργανο θα έχει κομβικό ρόλο στην πολιτική εμβολιασμού της χώρας, καθώς θα καταγράφει έγκαιρα και τεκμηριωμένα τις εμβολιαστικές ανάγκες του πληθυσμού, είτε του παιδικού είτε των χρονίως πασχόντων είτε των ηλικιωμένων κοκ. Με βάση τη σχετική κάθε φορά εισήγηση της Επιτροπής η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προχωρεί στην προμήθεια εμβολίων όπου χρειάζεται, πχ εντός των νοσοκομείων, ή στην ένταξη –και συνεπώς στην αποζημίωση- εμβολίων στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.

Η δημιουργία της συγκεκριμένης Επιτροπής είχε πέσει στο τραπέζι στην αρχή του έτους οπότε ανέκυψε το πρόβλημα με την έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων στη χώρα και ειδικά στα νοσοκομεία για την κάλυψη χρονίως πασχόντων. Τότε η διοίκηση του ΕΟΦ βρέθηκε «υπόλογη» για τα αντιγριπικά και τη λύση έδωσε η έκτακτη προμήθεια των εμβολίων μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις, όχι μόνο με τα αντιγριπικά εμβόλια, αλλά με όλα τα σκευάσματα που παίρνουν έγκριση κυκλοφορίας από τον ΕΜΕΑ ή τον FDA, η Επιτροπή Εμβολιασμών του ΕΟΦ θα καταγράφει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε σκευάσματος όπως αυτά αποτυπώνονται και με οικονομικά στοιχεία. Τη σχέση κόστους – οφέλους κατέγραφε αλλά σε γενικές γραμμές και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συγκροτείτο κάθε δύο χρόνια από τον υπουργό Υγείας, πλέον όμως η αντίστοιχη Επιτροπή του ΕΟΦ θα καταρτίζει πλήρη οικονομική ανάλυση.

Κατά πληροφορίες, στο οικονομικό μικροσκόπιο της Επιτροπής του ΕΟΦ αμέσως μόλις κλείσει η εκκρεμότητα με τα αντιγριπικά εμβόλια του επόμενου χειμώνα, θα μπουν εμβόλια όπως αυτό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β κα.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας συσχετίζουν τη μη ανανέωση της θητείας της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών -με πρόεδρο τον καθηγητή Παιδιατρικής, κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλο-, με τη σύσταση του νέου γνωμοδοτικού οργάνου για το θέμα των εμβολιασμών.

Η θητεία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο και είθισται να ανανεώνεται αμέσως μετά τη λήξη της, ειδικά πριν την έναρξη της περιόδου γρίπης, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος και κατευθυντήριες οδηγίες σε περίπτωση επιδημίας κάποιας νόσου. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη. Μάλιστα, τα μέλη της Επιτροπής συνεδρίασαν δύο φορές κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης, αλλά οι συνεδριάσεις τους κρίθηκαν άκυρες, λόγω της λήξης της θητείας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου