Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Μαρκόπουλο.Διεθνές βραβείο Οίνου για τη Μαλαγουζιά Παπαγιαννάκου

 
Διαγωνισμός Οίνου.Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος παραγωγός του κρασιού ¨Καλογέρι",στο οινοποιείο του στο Μαρκόπουλο Αττικής.Πρόκειται για ένα εκλεκτό λευκό κρασί με
φρουτώδες άρωμα που θυμίζει αμυδρά γιασεμί και «τραγανή», άγουρη γεύση -όπως τη χαρακτηρίζουν οι σομελιέ Χρυσό μετάλλιο στον 14ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου της Θεσσαλονίκης απέσπασε η Μαλαγουζιά «Καλογέρι» του Κτήματος Παπαγιαννάκου. Η βράβευση έγινε αφορμή να συζητηθεί ευρύτερα ένα οινοποιείο που διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο στην Ελλάδα, όχι μόνο για την ποιότητα των κρασιών, τις μεθόδους παραγωγής που συνδυάζουν την πατροπαράδοτη τεχνογνωσία με τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και με τις κτιριακές του εγκαταστάσεις: Το state-of-the-art οινοποιείο στο Μαρκόπουλο Αττικής, όνειρο και έργο ζωής για τον ιδιοκτήτη του, τον Βασίλη Παπαγιαννάκο, είναι η πρώτη βιοκλιματική μονάδα του είδους και μία από τις ελάχιστες που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα.
Ο κ. Παπαγιαννάκος, έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει κυριολεκτικά μέσα στο οινοποιείο της οικογένειάς του, δεν κληρονόμησε απλώς τη συσσωρευμένη γνώση του πατέρα και του παππού του γύρω από την αμπελουργία και την απόσταξη του κρασιού. Θέλησε να δημιουργήσει ένα μοντέρνο, αλλά πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον οινοποιείο, το οποίο να προσελκύει επισκέπτες που ενδιαφέρονται εξίσου για το κρασί, όσο για την αρχιτεκτονική των κτιριακών εγκαταστάσεων. Και ακριβώς όπως οι οίνοι, κατά το πλείστον περιορισμένης περιορισμένης παραγωγής, του Κτήματος Παπαγιαννάκου αποσπούν διακρίσεις σε διαγωνισμούς, έτσι και το ίδιο το οινοποιείο έχει βραβευτεί από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. «Βιοκλιματικό» στην πράξη σημαίνει ότι το ίδιο το κτίριο του οινοποιείου αξιοποιεί στο μέγιστο τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους, δηλαδή τον κλιματισμό, τον φωτισμό από τον ήλιο κ.λπ., συμβάλλοντας εκτός των άλλων σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που φτάνει το 25%.
Σε ό,τι αφορά στο βραβευμένο κρασί, τη Μαλαγουζιά «Καλογέρι», πρόκειται για ένα εκλεκτό λευκό κρασί με φρουτώδες άρωμα που θυμίζει αμυδρά γιασεμί, ισορροπημένη αλλά και «τραγανή», άγουρη γεύση -όπως τη χαρακτηρίζουν οι σομελιέ. Στην ορυκτότητά του (minéralité) μπορεί κάποιος να διαβάσει ολόκληρη την εδαφολογική ταυτότητα της Αττικής γης και ιδιαίτερα της ευλογημένης, ως προς την αμπελοκαλλιέργεια, περιοχής του Μαρκόπουλου. Η Μαλαγουζιά «Καλογέρι» του Κτήματος Παπαγιαννάκου είναι ένα από τα οκτώ κρασιά που παράγει το οινοποιείο-μπουτίκ και, εκτός της βράβευσης στη Θεσσαλονίκη, έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές από διεθνή μέσα. Εξάλλου, από το Μαρκόπουλο και τη μοναδική οινοποιητική μονάδα του κ. Βασίλη Παπαγιαννάκου, ταξιδεύει ήδη σε περισσότερες από δέκα χώρες του εξωτερικού, μυώντας τους απανταχού φίλους του καλού κρασιού στην ελληνική κουλτούρα -την οινική αλλά και την ευρύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου