Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Γιατί οι Νορβηγοί είναι πρώτοι στην «πράσινη» οικονομία

 
Το 2010 η χώρα έκανε τη μεγάλη αλλαγή.Επενδύει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίνει
κίνητρα στους κατοίκους όπως φοροαπαλλαγές, δωρεάν πάρκινγκ και απαλλαγή από τα διόδια...Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επενδύει η Νορβηγία την ίδια στιγμή που η γείτονα χώρα, Σουηδία, αναζητά ακόμα τρόπους να καταπολεμήσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Οι δύο χώρες αν και έχουν μεγάλες ομοιότητες τόσο στην κουλτούρα όσο και στις περιβαλλοντικές τους ανησυχίες, φαίνεται να απέχουν πολύ στην επίτευξη των περιβαλλοντικών τους στόχων. Από τη μία, η Νορβηγία έχει ενσωματώσει πλήρως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην καθημερινότητά της, ενώ η Σουηδία είναι προσκολλημένη ακόμα στα βιοκαύσιμα.

Η μεγάλη αλλαγή για τη Νορβηγία ήλθε το 2010, όταν η κρατική εταιρεία Transnova προχώρησε σε επενδύσεις 50 εκατ. ΝΟΚ (νορβηγικές κορώνες) για την κατασκευή 1.830 σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρονικών οχημάτων. Ήδη στη χώρα χρησιμοποιούνταν 1.193 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ πλέον η Νορβηγία διαθέτει 2,49 εκατομμύρια.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας έχει δώσει πολλά κίνητρα στους κατοίκους, όπως φοροαπαλλαγές, δωρεάν πάρκινγκ και απαλλαγή από τα διόδια, σε αντίθεση με τη Σουηδία η οποία παρέχει μικρές φοροαπαλλαγές όχι αποκλειστικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και στα αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Novil, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τα πόστα επαναφόρτισης των οχημάτων στη Νορβηγία, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη χώρα θα φτάσουν τα 100.000 μέχρι το 2020 ενώ για το 2014 προβλέπει 15.000 πωλήσεις.

Αντίθετα, στη Σουηδία, μόλις τα 3.400 οχήματα είναι ηλεκτρικά από το σύνολο των 4,6 εκατ. Που κυκλοφορούν, ενώ το 2013 καταγράφηκαν μόλις 111 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου