Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Η «ανατομία» ενός εγκλήματος

Σκότωσε τον γείτονά του γιατί παραπάνω από μία εικοσαετία τον έβριζε με λόγια χυδαία, ενώ τον αποκαλούσε συνεχώς με διαφορετικά γυναικεία ονόματα. Περσεφόνη, Ευτέρπη, Μαρία ήταν τα πιο συνηθισμένα, όπως αποκάλυψε ο δολοφόνος του 71χρονου Θεόδωρου Δράκου, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του (τον Μάιο του 2013) στους αστυνομικούς.

Την πραγματική διάσταση της υπόθεσης, η οποία πριν από περίπου ένα χρόνο ξάφνιασε το πανελλήνιο και την ήρεμη γειτονιά της οδού Μάρκου Μπότσαρη, στην Αγία Παρασκευή, αποκαλύπτει σήμερα η «Espresso της Κυριακής», με στοιχεία που πρώτη φορά βγαίνουν στη δημοσιότητα. Πίσω από τις προσωπικές διαφορές των δύο γειτόνων, όπως άφησαν τότε να εννοηθεί, κρύβεται μια ιστορία με πολλά ερωτήματα, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα. Ενα σημείωμα που βρήκαν οι αστυνομικοί μέσα στο σπίτι του 66χρονου δολοφόνου Κωνσταντίνου Σακόραφου κατά τη διάρκεια της σύλληψής του στην Αγία Παρασκευή είναι ουσιαστικά το «κλειδί» για την πολυετή. διαταραγμένη σχέση των δύο ηλικιωμένων ανδρών.

Οπως αποκαλύπτεται, ο 66χρονος δολοφόνος είχε ενημερώσει για όλα όσα ζούσε τη γυναίκα και τα παιδιά του θύματος, αλλά και τους γείτονες, την Αστυνομία και τον εισαγγελέα παραπόνων.

«Θεοδωράκη, είσαι πολύ κακός άνθρωπος και θα σε κάνω αγγελάκι» είχε προειδοποιήσει ο 66χρονος. «Παλιάνθρωπε, βρομόστομε, τομάρι, κτήνος. Είσαι εσύ άξιος να με βρίζεις, να με προκαλείς και να με κοροϊδεύεις; Παλιάνθρωπε, νόμιζες ότι θα στα χαρίσω, ε! Βρομόστομε, παλιάνθρωπε. Σε προειδοποίησα την άλλη φορά τι θα πάθεις. Παλιάνθρωπε, βρομόστομε! Μας κατέστρεψες τη ζωή, παλιάνθρωπε» έγραψε στο χαρτί ο 66χρονος δολοφόνος, ο οποίος αμέσως μετά όπλισε την καραμπίνα του και βγήκε στην αυλή του σπιτιού αποφασισμένος να σημαδέψει τον γείτονά του, ο οποίος τον είχε εξοργίσει.

Μέσα στο ίδιο έγγραφο, το οποίο αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, ο Κωνσταντίνος Σακόραφος περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα τραβούσε από τον «τύραννο», όπως χαρακτηρίζει τον γείτονά του, ο οποίος από το πρωί μέχρι και το βράδυ, αλλά και μεταμεσονύχτιες ακόμα ώρες τον έβριζε και του έκανε τη ζωή μαρτυρική.

«Μου είχε κάνει τη ζωή κόλαση. Με έβριζε χυδαία για χρόνια. Με αποκαλούσε “Περσεφόνη”, “Μαρία”, “Ευτέρπη” κλπ. Εξαιτίας του με ειρωνεύονταν οι γείτονες, η γυναίκα του, η νύφη του, η ανιψιά του» γράφει στις πρώτες σειρές του γράμματος, που άφησε στο τραπεζάκι του σαλονιού του, ο δολοφόνος λίγα λεπτά προτού πάρει τη μεγάλη απόφαση να σκοτώσει τον 71χρονο γείτονά του με την καραμπίνα του.

Στο κείμενό του ο δολοφόνος σημειώνει με κάθε λεπτομέρεια και όλες τις κινήσεις προσέγγισης που είχε κάνει στο παρελθόν προς το περιβάλλον του θύματος, προκειμένου να τον βοηθήσει, αφού αισθανόταν πως η «θηλιά» της σχέσης αυτής ολοένα και σφιγγόταν γύρω από τον λαιμό του, χωρίς από την πλευρά του να μπορεί να απαλλαγεί. «Είπα στους συγγενείς του να τον συνετίσουν. Είπα στον ίδιο επανειλημμένως να σταματήσει. Πήγα στην Αστυνομία τρεις - τέσσερις φορές. Κάλεσα την Αστυνομία τρεις - τέσσερις φορές. Πήγα στον εισαγγελέα παραπόνων.

Πριν από περίπου οχτώ μήνες, για να τον φοβίσω, πυροβόλησα στον αέρα, αλλά αυτός τίποτα. Μάλιστα πριν από αυτό του είχα πει να σταματήσει να με ενοχλεί, ενώ έστελνα και άλλους να του το πουν, αλλά αυτός τίποτα... εκεί».

Οπως περιγράφει ο 66χρονος Κωνσταντίνος Σακόραφος, κάθε φορά που τον έβλεπε ο Θεόδωρος Δράκος, όπου και αν βρίσκονταν οι δυο τους τον κορόιδευε, ενώ τα γυναικεία υποκοριστικά ήταν αυτά που τον έθιγαν περισσότερο απ' όλα. «Οποτε τον έβλεπα το μυαλό μου θόλωνε. Με το ζόρι συγκρατιόμουν.

Οι γείτονες με ειρωνεύονταν λόγω της συμπεριφοράς του. Είχα φθάσει σε αδιέξοδο, σε απόγνωση. Οταν πυροβόλησα δεν σκέφτηκα ούτε τις συνέπειες ούτε τίποτε άλλο. Μόνο ήθελα να λυτρωθώ από το μαρτύριο.

Ούτε το σπίτι μου σκέφτηκα ούτε αυτά που αφήνω πίσω μου. Μόνο ήθελα να λυτρωθώ. Ακόμη, ούτε το ότι ήταν Πάσχα δεν σκέφτηκα. Εγώ δεν είχα διαφορές με κανέναν άλλον ποτέ, ούτε είχα πει και για κανέναν ποτέ τίποτα. Είχα το αυτοκίνητό μου, το σπίτι μου, το μηχανάκι μου, πήγαινα στο κυνήγι, τις βόλτες μου και γενικά ήμουνα καλά, εκτός από το ανωτέρω μαρτύριο».

Μάζευε υπογραφές

Οπως προκύπτει από το τρισέλιδο γράμμα του 66χρονου δολοφόνου, κανένας από τους συγγενείς του θύματος, τους γείτονες, αλλά και τους αστυνομικούς δεν φαίνεται να είχε μπει στη διαδικασία να πιστέψει πως θα έφτανε στο σημείο να σκοτώσει τον 71χρονο.

Εκείνος -όπως αποδείχτηκε- τους είχε ενημερώσει κιόλας, με αποτέλεσμα κανένας να μην προστατέψει τον Κωνσταντίνο Σακόραφο από την πράξη αυτή, αλλά και να διαφυλάξει τη ζωή του Θεόδωρου Δράκου.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως ο δολοφόνος μέσα από το γράμμα που άφησε πίσω του ήταν σίγουρος για την επιτυχία του εγκλήματος που θα διέπραττε.

«Τώρα είμαι μέσα, δεν έχω κανέναν έξω να με βοηθήσει, να μου φέρει λεφτά, ρούχα καθαρά, ό,τι χρειάζεται για να μη βρομίσω. Εμεινα μόνος μου. Ο αδελφός μου στην Αμερική, οι γονείς μου πέθαναν. Ημουν σε απόγνωση και το μόνο που σκέφτηκα ήταν να τον κάνω να σταματήσει τη συμπεριφορά του αυτή» γράφει ο 66χρονος δολοφόνος, ενώ ενημερώνει πως μάρτυρες όλων όσων ζούσε έχει τους γείτονές του, επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη, στην Αγία Παρασκευή.

«Για μάρτυρες έχω όλη τη γειτονιά. Μίλησα στον αδελφό του, στη γυναίκα του, στον γιο του να τον μαζέψουν και άμα δεν είναι καλά, να τον πάνε στο ψυχιατρείο, αλλά τίποτα. Επιασα τους γείτονες για υπογραφές για τον εισαγγελέα, προκειμένου να τον κλείσει στο ψυχιατρείο, αλλά τίποτε, δεν ενδιαφέρθηκαν.

Ετσι το μαρτύριο συνεχιζόταν. Καλά, η Αστυνομία γιατί δεν τον φόβιζε, δεν τον ταρακουνούσε να σταματήσει; Γιατί δεν του επέβαλαν την τάξη; Εχω καταγεγραμμένα και σε κάποια κασέτα διάφορα σχετικά με τον γείτονά μου αυτόν».

Ο Κωνσταντίνος Σακόραφος στο γράμμα του αναρωτιέται πώς θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα ακόμα και οικονομικά, τώρα που εκείνος βρίσκεται στη φυλακή. «Τη σύνταξή μου δεν ξέρω πώς θα την παίρνω. Εχω και κάτι λεφτάκια στην τράπεζα για αμοιβή δικηγόρου, για χαρτζιλίκι κλπ.».

Η άδεια κυνηγετικού όπλου

Ολα συνέβησαν τη Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου του 2013, όταν ο Κωνσταντίνος Σακόραφος ευρισκόμενος στην αυλή της οικίας τους πυροβόλησε μία φορά με καραμπίνα προς το ανοικτό παράθυρο της κουζίνας του 1ου ορόφου, όπου έμενε ο Θεόδωρος Δράκος, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά στο ύψος της δεξιάς κλείδας, προκαλώντας του διαμπερές τραύμα.

Ο πυροβολισμός έγινε αντιληπτός από τη σύζυγο του 71χρονου, η οποία εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο ισόγειο. Ανεβαίνοντας αντίκρισε τον σύζυγό της αιμόφυρτο στο δάπεδο. Αμέσως ενημέρωσε τον αδελφό του θύματος, που μένει στον από πάνω όροφο, ο οποίος βγαίνοντας στο μπαλκόνι -που βλέπει στον ακάλυπτο χώρο- είδε τον κατηγορούμενο να κρατάει κυνηγετικό όπλο και να του αναφέρει:

«Σου έχω πει και εσένα και της γυναίκας του να τον μαζέψετε και να σταματήσει να με βρίζει». Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, στους οποίους ο δολοφόνος δήλωσε ότι λίγη ώρα νωρίτερα είχε πυροβολήσει τον γείτονά του με καραμπίνα, την οποία και παρέδωσε. Οπως διαπιστώθηκε, την καραμπίνα (μάρκας Breda), που έφερε τέσσερα φυσίγγια, την κατείχε νόμιμα ο 66χρονος Κωνσταντίνος Σακόραφος, αφού διέθετε άδεια κυνηγετικού όπλου (λήγει το 2022). Ο ίδιος παρέδωσε επίσης δύο ακόμη κυνηγετικές καραμπίνες μάρκας Baikal, ένα φλόμπερ, δύο μαχαίρια και περί τα 100 φυσίγγια.

Ο φόνος έγινε κατόπιν ψυχολογικής πίεσης

Μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» η δικηγόρος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Σακόραφου, Γιάννα Παναγοπούλου, εξήγησε πως μέσα από το γράμμα αυτό φαίνεται καθαρά η ψυχική υπερένταση από την οποία διακατεχόταν ο εντολέας της.

«Το έγκλημα ήταν αποτέλεσμα της μακροχρόνιας ψυχολογικής πίεσης, του λεγόμενου “ψυχικού βασανισμού”, τον οποίο υφίστατο ο εντολέας μας από το θύμα, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, για 22 ολόκληρα χρόνια. Η συμπεριφορά του παθόντος περιήγαγε τον δράστη σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής, με αποτέλεσμα τη διατάραξη της συνειδήσεώς του, την υπερδιέγερση και την αιφνίδια ψυχική υπερένταση, με άμεσο συνεπακόλουθο το ειδεχθές έγκλημα.

Εύχομαι αύριο, οπότε ξεκινάει η δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, να λάμψει πραγματικά όλη η αλήθεια» καταλήγει η ποινικολόγος Γιάννα Παναγοπούλου, που μαζί με τον δικηγόρο Δημήτρη Βιδάκη έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Κωνσταντίνου Σακόραφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου