Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ «ΜΑΜΟΥΘ» ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Ο Σερίφης που τα έβαλε με τα θηρία της Wall Street...

Eνας άνδρας, «οπλισμένος» με βαθύ αίσθημα δικαίου και ξεχωριστή γενναιότητα, μάχεται μονάχος ενάντια στους «κακούς» που λυμαίνονται την κοινωνία και... θριαμβεύει. Ο Ερικ Σνάιντερμαν λέγεται πως είναι ζευγάρι με την καλλονή Μισέλ Μάνινγκ Μπάρις, την πρώην του γνωστού συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι.
Το σενάριο το έχουμε δει επανειλημμένως στη μεγάλη οθόνη. Το Χόλιγουντ άλλωστε έχει έφεση στους υπερήρωες. Ωστόσο, αν και κατεξοχήν κινηματογραφικό, το ίδιο σενάριο «παίζεται» ενίοτε και στον πραγματικό κόσμο με πρωταγωνιστές πραγματικούς «ήρωες» που δίνουν μάχες ενάντια στην αδικία, συχνά με εντυπωσιακά αποτελέσματα.Ενας τέτοιος «ήρωας» είναι και ο 59χρονος Ερικ Σνάιντερμαν, ο 65ος γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ο οποίος έχει συγκρουστεί με τα μεγαλύτερα «θηρία» της Wall Street, αναγκάζοντάς τα μάλιστα να αποδώσουν πίσω στο αμερικανικό Δημόσιο συνολικά δεκάδες δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του «σερίφη της Wall Street», κατάλοιπο ενδεχομένως από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 οπότε αυτός όντως είχε υπηρετήσει για δύο χρόνια ως βοηθός σερίφη σε κομητεία της Μασαχουσέτης. Ενδεικτικά, από το 2011, οπότε εξελέγη γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης (ναι, πρόκειται για εκλόγιμη θέση με τετραετή θητεία), ο Σνάιντερμαν έχει σύρει δεκάδες επιχειρηματικούς και τραπεζικούς κολοσσούς ενώπιον της δικαιοσύνης αξιώνοντας (και πετυχαίνοντας) την καταβολή διόλου ευκαταφρόνητων αποζημιώσεων υπέρ του Δημοσίου.

Μαύρη λίστα
Η JP Morgan, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 13 δισ. δολ. στο αμερικανικό Δημόσιο για τον «τοξικό» ρόλο που διαδραμάτισε στην κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ την περίοδο 2007-2009.
Μισέλ Μάνινγκ Η φαρμακευτική Pharmacia Corp. συμφώνησε να κατα­βάλει 2,5 εκατ. δολ. (επειδή φούσκωνε τις τιμές των φαρμάκων που πουλούσε στο κράτος), η ασφαλιστική EmblemHealth 90.000 δολ. (χρωστούμενα σε ασφαλισμένους) και η υπηρεσία χορήγησης δανείων CashCall 1,5 εκατ. δολ. (επειδή μοίραζε δάνεια με τοκογλυφικά επιτόκια). Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις «νίκες» του Σνάιντερμαν ο οποίος εδώ και έναν χρόνο έχει βάλει στο στόχαστρο τη γνωστή και στα μέρη μας BlackRock, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, την οποία ουσιαστικά κατηγορεί για πρακτικές εσωτερικής πληροφόρησης. Μιλώντας στους Financial Ti­mes, ο ίδιος τονίζει πως δεν λειτουργεί ως τιμωρός αλλά πως απλώς θέλει «να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού και να αποκαταστήσει τη δημόσια εμπιστοσύνη στις αγορές», μια εμπιστοσύνη η οποία πράγματι επλήγη στις ΗΠΑ ειδικά μετά το σκάσιμο της φούσκας των στεγαστικών δανείων.
Πρόστιμο 13 δισ. $ δέχτηκε να πληρώσει η JP Morgan για υπόθεση υπερτιμολόγησης παράγωγων ενυπόθηκων δανείων. Τα 4 δισ. θα πάνε για τη στήριξη εκείνων των καταναλωτών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ  Δίπλα του λαμπερά πρόσωπα
Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Ερικ Σνάιντερμαν, έχει και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα προσωπική ζωή. Τυγχάνει φίλος χολιγουντιανών αστέρων, όπως ο Αλεκ Μπόλντουιν, ενώ φημίζεται και για τις κατακτήσεις του στις γυναίκες.
3,1 εκατ. $ συμφώνησε να κατα­βάλει η φαρμακευτική AstraZeneca ως αποζημίωση επειδή παραπλάνησε το αγοραστικό κοινό αναφορικά με ένα προϊόν της.
Ηταν παντρεμένος για χρόνια με μια από τις πιο ισχυρές λομπίστριες της Νέας Υόρκης, την Τζένιφερ Κάνιγκχαμ. Εν συνεχεία, φλέρταρε με την ηθοποιό Μισέλ Κλούνι, ενώ πλέον λέγεται πως είναι ζευγάρι με την καλλονή Μισέλ Μάνινγκ Μπάρις, την πρώην του γνωστού συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι.
Στο στόχαστρο και η BlackRock για εσωτερική πληροφόρηση. Μέχρι στιγμής η εταιρεία αναγκάστηκε να καταργήσει ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα υπηρεσιών.

«Ο Ερικ πάντοτε ήταν ένας ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος που μάχεται για όσα πιστεύει και δεν διστάζει να προκαλέσει το κατεστημένο», έχει πει για τον Σνάιντερμαν η πρώην σύζυγός του, Τζένιφερ Κάνινγκχαμ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου