Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Κραυγή αγωνίας από ασθενείς με ρευματικά και ογκολογικά νοσήματα

 Δηλώνουν αποκλεισμένοι από τη θεραπεία τους. Κραυγή αγωνίας βγάζουν ασθενείς με
σοβαρά ρευματικά και ογκολογικά νοσήματα, οι οποίοι αδυνατούν τις τελευταίες οκτώ ημέρες να υποβληθούν στις απαραίτητες για τη ζωή τους θεραπείες.
«Εν μία νυκτί ¨ακυρώθηκαν¨ οι θεραπείες 80 ασθενών με ρευματικά νοσήματα στην Κρήτη και πολλοί που πάσχουν από κάποιο ογκολογικό νόσημα, αφού μετά από απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ απαγορεύεται η διάθεση νοσοκομειακών φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες από τα φαρμακεία του Οργανισμού. Την ίδια στιγμή, τα φαρμακεία των Νοσοκομείων δεν τα προμηθεύονται λόγω μειωμένου προϋπολογισμού. Εδώ και οκτώ μέρες δεκάδες πάσχοντες είμαστε αποκλεισμένοι από τις θεραπείες μας», δηλώνει προς Το Βήμα η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη.


Όπως εξηγεί η κυρία Κουτσογιάννη, οι συγκεκριμένοι πάσχοντες δεν είχαν καλή ανταπόκριση με άλλες θεραπείες που ακολουθούσαν παλαιότερα και πλέον έχουν «ρυθμιστεί» με συγκεκριμένο θεραπευτικό σχήμα. «Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για πάσχοντες από ρευματοειδή και ψωριασική αρθρίτιδα. Είναι παθήσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αναπηρία. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και αρκετοί ογκολογικοί ασθενείς», αναφέρει.


Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από μία εβδομάδα, τα φάρμακα αυτά μπορούσαν να τα προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με μια απλή σφραγίδα των φαρμακείων των Νοσοκομείων που έλεγε «στερούμεθα», στην περίπτωση που τα νοσοκομειακά φαρμακεία αδυνατούσαν, λόγω χαμηλών προϋπολογισμών, να τα προμηθευτούν. Με βάση λοιπόν τις ανάγκες, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ φρόντιζαν να έχουν αποθέματα για τα συγκεκριμένα κατά περίπτωση σκευάσματα ώστε να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι.


«Ενώ είχε καθιερωθεί αυτή η διαδικασία όλως αιφνιδιαστικά προέκυψε η παραπάνω απαγόρευση μέσα σε μια νύχτα χωρίς να προλάβουν τα Νοσοκομεία να προμηθευτούν τα φάρμακα αυτά, ούτε και να δηλώσουν αδυναμία προμήθειάς τους και άρα να αιτηθούν τα συγκεκριμένα φάρμακα για να εξακολουθήσουν να χορηγούνται από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Έτσι αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία των Νοσοκομείων δεν έχουν σημαντικά ογκολογικά, ρευματολογικά φάρμακα που προορίζονται για εξωτερικούς ασθενείς, ενώ τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουν αποθέματα από αυτά τα φάρμακα τα οποία ο νόμος τους απαγορεύει να διαθέσουν», προσθέτει η κυρία Κουτσογιάννη.


Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης ζητούν το αυτονόητο: να εξακολουθήσουν να προμηθεύονται τα συγκεκριμένα φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας τους από τα Δημόσια Νοσοκομεία ή προκριθεί η κατ' εξαίρεση διάθεσή τους από τον ΕΟΠΥΥ. «Η διακοπή των θεραπειών μας», τονίζουν, «έχει σοβαρές συνέπειες για την εξέλιξη των νοσημάτων μας, πολλές φορές δε και για την ίδια τη ζωή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου