Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΔΉΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ, ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ - «40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗ – 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΑΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε συνέχεια των ποιοτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο Οργανισμός Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος διοργάνωσε την Δευτέρα 27
Ιανουαρίου 2014 στις 19.00 το απόγευμα στο Μουσείο Οίνου με αφορμή τα 40 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την παρουσίαση ενός Λευκώματος Αφίσας και Ποίησης που εξέδωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο (ΣΕΥΑΕΚ) και το Σωματείο «Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου» (ΣΑΚ).

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Μάρκου Χρήστος όπου μεταξύ άλλων είπε: 
«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον Δήμο μας η παρουσία σας σήμερα εδώ.
Είναι ξεχωριστή, μοναδική και πρωτοπόρα η εκδήλωση που διοργανώνει ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ. 
Την εκδήλωση αυτή την νοιώθουμε, σαν την ελάχιστη υποχρέωση αναγνώρισης της 
40χρονης μαχητικής πορείας μιας χώρας κι ενός λαού να κατοχυρώσει την εθνική του ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας του κόντρα στις επιβουλές των εισβολέων και των διεθνών παραγόντων που τους ενθάρρυναν και τους συντήκουν στην διεθνή ανομία.
40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή
40 χρόνια κατοχής
40 χρόνια αγώνων και θυσίας
40 χρόνια πόνου και θλίψης για έναν λαό που δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται

Κυρίες και κύριοι,
Υποκλινόμαστε όλοι μας μπροστά στον αγώνα που ασταμάτητα συνεχίζετε.
Είστε ο φάρος και ο οδηγός του διαρκώς αγωνιζόμενου ενάντια στις ξένες επιβουλές ελληνισμού.

Εσείς μας οδηγείτε παραδειγματικά.
Στο τέλος θα νικήσετε ΝΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ»
Ακολούθησε χαιρετισμός από την Μορφωτική Ακόλουθο της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Παναγίδου Μαρία, επίσης διαβάστηκε το μήνυμα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Φαίδωνα Αναστασίου.

Στην συνέχεια η Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Μάρκου Παναγιώτα είπε: 
«Με αφορμή τα σαράντα χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο παρουσιάζουμε σήμερα το Λεύκωμα Αφίσας 40 χρόνια Κατοχή-40 χρόνια Αγώνας που εξέδωσαν το Σωματείο “Συμπαράσταση αγώνα Κύπρου” και η συντονιστική επιτροπή υποστήριξης αγώνα για ελεύθερη Κύπρο.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό Λεύκωμα αφίσας και επίσης για ένα Ανθολόγιο Κυπριακής Ποίησης. Μέρος των ποιημάτων που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα θα ακούσουμε σήμερα.

Πέρασαν σαράντα χρόνια από το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974, ημερομηνία εισβολής των Τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο. Μια εισβολή που πάγωσε την ανθρωπότητα, με τους συμμάχους “φίλους μας” να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα μη θέλοντας να σταματήσουν την επέμβαση για να δικαιωθεί για άλλη μια φορά ο λόγος του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού “κι ακαρτέρει κι ακαρτέρει φιλελεύθερη λαλιά ένα χτύπαε τ' άλλο χέρι από την απελπισία”.

Νιώθω περίεργα και άβολα να μιλώ για την Κύπρο όταν έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας και ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση. Οι εκκλησιές της έγιναν τζαμιά, τα σπίτια στα κατεχόμενα έχουν αλλάξει ιδιοκτήτες, ό,τι έχει συμβεί στην Σμύρνη, την Ίμβρο, την Τένεδο. Ό,τι συμβαίνει όπου δοκιμάζεται ο Ελληνισμός γράφοντας την ιστορία του με νεκρούς, αγνοούμενους, άστεγους και παιδιά που σε κοιτούν ρωτώντας γιατί; χωρίς να μπορείς να δώσεις απάντηση. Μιλώντας για την Κύπρο μια είναι η λέξη που έρχεται αυθόρμητα στην σκέψη. ΧΡΕΟΣ με την έννοια της υποχρέωσης. Ένα ανεκπλήρωτο χρέος. Μια οφειλή για δίκαιη λύση. Για να δικαιωθούν οι νεκροί και να ελπίζουν τα παιδιά πως ο κόσμος τους θα είναι καλύτερος από αυτόν των γονιών τους.»
Ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης διάβασε τον χαιρετισμό του Βάσου Λυσσαρίδη ο οποίος συγκίνησε ιδιαίτερα λέγοντας: 
«Θερμά συγχαρητήρια για το αξιόλογο έργο που θα παραμείνει επίκαιρο όσο τα Κυπριακά χώματα πατούν ξένοι κατακτητές, όσο τ’ αχνάρια του Κανάρη παραμένουν σκλαβωμένα, όσο ο Μούσκος αναμένει τρισάγιο στον τάφο του στην Έπια.

Αξιόλογη πρωτοβουλία τόσο χρήσιμη, τόσο επίκαιρη.

Δεν είναι μόνο που η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο τους, είναι που οι πολυαίωνες παραδόσεις απαιτούν δικαίωση.

Σύνθημα μας ότι κανενός τα δικαιώματα δεν επιβουλευόμαστε, αλλά και σε κανένα δεν εκχωρούμε τα δικά μας.

Αυτή η έκδοση θα συμβάλει στο να κρατήσει το αγωνιστικό πνεύμα ζωντανό και να εμπλέξει την νέα γενιά στον αγώνα για απελευθέρωση, επιστροφή και δικαίωση.

Θερμά συγχαρητήρια.
Αν είναι να πεθάνεις κανείς
για τη λευτεριά αξίζει νά'χει
χίλιες ζωές»
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον κ. Μηλιαράκη Μανώλη Πρόεδρο ΣΕΥΑΕΚ και τον κ. Βοσκό Ανδρέα Ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφικής Πανεπιστημίων Αθηνών και Κύπρου και οι δυο ομιλητές παρουσίασαν το Λεύκωμα με ταυτόχρονη προβολή slides.

Έπειτα άρχισαν οι απαγγελίες των ποιημάτων που περιλαμβάνει το Λεύκωμα από τους: Σοφία Ανδριανού, Λευτέρης Κωνσταντινίδης, Σοφία Μαντζάκου, Εύα Ανδρονικίδου, Ευφροσύνη Μαντά – Λαζάρου, Γιώργος Μοράρης.

Ακολούθησε Μουσικό Πρόγραμμα «Από την Κύπρο στον Πόντο» με τους Μανώλη Καρπάθιο Επιμέλεια ορχήστρας – Κανονάκι, Γιώργο Βασιλάκη – Βιολί, Γιώργο Παππά – Ούτι, Γιώργο Τζανέτο – Κρουστά και Χρόνη Αμανατίδη Τραγούδι – Λύρα.

Η εκδήλωση τελείωσε με κέρασμα από την Κυπριακή ταβέρνα «Αφροδίτη» στα Σπάτα και άφθονο κρασί από τους Αμπελώνες των Αδελφών Μάρκου, ιδιοκτητών Μουσείου Οίνου.

Παρέστησαν οι: ο Δήμαρχος του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Μάρκου Χρήστος, ο Δήμαρχος του Δήμου Παλλήνης κ. Ζούτσος Θανάσης, ο Δήμαρχος του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου κ. Χριστόπουλος Γιώργος, η Μορφωτική Ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Παναγίδου Μαρία, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κ.κ. Μαργέτης Θανάσης, Μάρκου Χρίστος, Πουλάκης Πέτρος και η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου κ. Χρήστου Παρασκευή, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο Ξενοφών» του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Μάρκου Παναγιώτα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Κουλοχέρης Γιώργος και Μαργέτη Αφροδίτη, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ενότητας Αρτέμιδος κ. Μπαλόπητος Παναγιώτης, η Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητος Αρτέμιδος κ. Σαρρή Δήμητρα, ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητος Παλλήνης κ. Ζέρβας Γιάννης, από το Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος ο κ. Αρμύρος Σπύρος, ο πρώην Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής του ΠΑΣΟΚ κ. Ασπραδάκης Παντελής, ο πρώην Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής του ΠΑΣΟΚ κ. Πετούρης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος Ε.Κ.Ε. κ. Μασσοστάσης Λεωνίδας, ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Κ. Αθήνας κ. Κουνναμάς Γρηγόρης, ο Πρόεδρος Σ.Α.Κ. κ. Αλευρομάγειρος Δημήτρης, ο Γραμματέας ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής κ. Παπαδαντωνάκης Ανδρέας, ο Γενικός Γραμματέας ΟΚΟΕ κ. Μιχαηλίδης Γεώργιος, η Πανεπιστημιακός κ. Χόρτη Έλενα, ο Διευθυντής Γυμνασίου Πικερμίου κ. Χριστοφόρου Παναγιώτης και ο Εκπρόσωπος του κινήματος Χριστιανικής Δημοκρατίας κ. Κουρταλίδης Θανάσης.

Ήταν μια ιδιαίτερη εκδήλωση μνήμης για τον δοκιμαζόμενο Κυπριακό λαό.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου