Με μια επίσημη δήλωση, η πρωτότοκη κόρη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μαρίνα, την οποία πολλοί έσπευσαν να βαφτίσουν διάδοχο του Καβαλιέρε, επιχειρεί να βάλει μια και καλή
τέλος στις φήμες που την θέλουν να παίρνει την σκυτάλη από τον πατέρα της, κατεβαίνοντας στον πολιτικό στίβο.
«Από τη στιγμή που καμία από τις πρότερες δηλώσεις μου δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να σταματήσει τις φωνές για μια πιθανή υποψηφιότητά μου, πρέπει για μια ακόμη φορά, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, να επαναλάβω ότι δεν σκέφτηκα ποτέ το ενδεχόμενο να ασχοληθώ με την πολιτική» αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Μαρίνα Μπερλουσκόνι, πρόεδρος των ομίλων Fininvest και Mondadori.τέλος στις φήμες που την θέλουν να παίρνει την σκυτάλη από τον πατέρα της, κατεβαίνοντας στον πολιτικό στίβο.
«Εύχομαι αυτή η τελευταία διάψευση να γίνει κατανοητή και σε εκείνους που συνεχίζουν να μου αποδίδουν μια πρόθεση που δεν είχα ποτέ και (εξακολουθώ) να μην έχω».
Σχολιαστές, πάντως, υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει να καθυστερήσει την είσοδο της κόρης του στην πολιτική αρένα, μέχρι τουλάχιστον το φθινόπωρο, προκειμένου να αποφύγει τη «σύνθλιψή της» από τους πολιτικούς αντιπάλους της λόγω της απειρίας της.
Μέχρι αύριο το απόγευμα, αναμένεται νέα παρέμβαση του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ο οποίος εκτιμάται πως πρόκειται να αναφερθεί στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια «πολιτική διευθέτηση» για τον Μπερλουσκόνι.
Να εξηγήσει δηλαδή αν υπάρχουν πιθανότητες να μην εκτίσει ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), την ποινή που του επέβαλε πρόσφατα το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ώστε να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας.
Από τους ισχυρότερους «γόνους» του κόσμου
Μεταξύ των πιο ισχυρών γυναικών του κόσμου σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό επιχειρήσεων «Forbes», η Μαρίνα Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο πηδάλιο της Fininvest, μιας μετοχικής εταιρείας που ελέγχει τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό «Μίντιασετ», τον εκδοτικό οίκο «Μονταντόρι» και βεβαίως την ποδοσφαιρική Μίλαν. Διακρατεί επίσης μεγάλο μερίδιο στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «Μιντιολάνουμ».
Ως σκληρό και απαιτητικό αφεντικό την χαρακτηρίζουν άτομα του εργασιακού της περιβάλλοντος ενώ ο Φεντέλ Κονφαλονιέρι, χρόνιος φίλος του πατέρα της και πρόεδρος της «Μίντιασετ», παρομοίασε κάποτε τις σκληρές επιχειρηματικές της κινήσεις με «κομπρεσέρ».
Με τέσσερις πρωθυπουργικές θητείες στη πολιτική του καριέρα, ο Μπερλουσκόνι προώθησε την κόρη του στην εταιρική ζωή από τα είκοσι της χρόνια.
«Ο Σίλβιο την έβαλε να εργαστεί από πολύ νεαρή ηλικία», έγραψε το 2003 στο βιβλίο του «Οι φυλές της τηλεόρασης», ο Βιτόριο Τζιοβανέλι, πρώην διευθυντής του «Ρετεκουάτρο TV» του τηλεοπτικού δικτύου του Μπερλουσκόνι. Πρόσθεσε δε ότι ο πατέρας της την πήγαινε σε επιχειρηματικές συναντήσεις το 1985, όπου η ίδια «άκουγε και σημείωνε για ώρες, δεν σταμάταγε ποτέ».
Μητέρα δύο παιδιών παντρεμένη με έναν πρώην χορευτή μπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου, η Μαρίνα έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της «Φίνινβεστ» το 1996, και ανέβηκε στην κορυφή το 2005. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, οι σημαντικότερες εταιρείες της οικογένειας της, η «Μίντιασετ» και η «Μονταντόρι» έχουν περάσει δύσκολες στιγμές.
Και οι δύο εταιρείες αγωνίζονται να διατηρηθούν στην κορυφή των τεχνολογικών αλλαγών που απειλούν τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης, επιδεινώνοντας τη ζημιά που γίνεται από την ύφεση, η οποία έχει αποδυναμώσει την αγορά της διαφήμισης.
Η «Μίντιασετ» αναγκάστηκε να προβεί σε μείωση του κόστους κίνησης μετά την υποβολή της πρώτης ετήσιας εκθέσης καθαρής ζημίας για το 2012, και η «Μονταντόρι» ξεκίνησε μια αιφνίδια αναδιοργάνωση της διεύθυνσης το Φεβρουάριο.
Παρά την συνεχή αποστασιοποίηση της από την ιδέα, το όνομα της Μαρίνας εμφανίζεται τακτικά, ως πιθανή ηγέτης απ' όταν ο πατέρας της ανεπίσημα αποστασιοποιήθηκε από την εξουσία το Νοέμβριο του 2011, όταν η Ιταλία αντιμετώπισε μια πιθανή «ελληνική κρίση» χρέους.
«Ποτέ δεν έχω σκεφτεί να μπω στην πολιτική, δεν είναι ο ρόλος μου», δήλωσε σε μία σπάνια συνέντευξή της το 2011, η Μαρίνα Μπερλουσκόνι. Ως αβάσιμες χαρακτήρισε η «Φίνινβεστ», τις φήμες ότι θα ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα της, λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από την καταδίκη του Μπερλουσκονι.
Σύμφωνα με τους δημοσκόπους αν και δεν έχει καμία εμπειρία στην πολιτική, αναμένεται να γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τους υποστηρικτές του πατέρα της ενώ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την εικόνα της ως μια επιτυχημένη επιχειρηματίας, ακριβώς όπως έκανε ο Μπερλουσκόνι όταν κατέβηκε στην πολιτική σκηνή το 1994.
Οι εξαιρετικές πολιτικές ικανότητες και η επικοινωνιακή δύναμη του πατέρα της θα αποδειχθούν ωστόσο δύσκολο εγχείρημα για την Μαρίνα.
«Στη θεωρία η πλειοψηφία της εκλογικής βάσης του «Λαού της Ελευθερίας» θα δουν θετικά την είσοδο της Μαρίνας στην πολιτική. Ωστόσο, μένει να δούμε αν θα είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τους πολίτες όπως ο πατέρας της», δήλωσε στο «Reuters» ο Ρενάτο Μανχάιμερ του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων ISPO.
-Πηγή: Reuters 7/8/2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου