Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Τυνησία: Ολονύκτιες μάχες του στρατού με ένοπλη οργάνωση, συνεχίζεται η πολιτική κρίση

O Τυνησιακός στρατός ενεπλάκη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μάχες με μια ένοπλη οργάνωση σε περιοχή όπου οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα, ενώ στην
Τυνησία σοβεί σοβαρή πολιτική κρίση η οποία ξέσπασε με την δολοφονία ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι οι μάχες σημειώνονται πέριξ του όρους Τσάμπι, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, όπου ο στρατός καταδιώκει ένοπλη οργάνωση η οποία έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα από τον Δεκέμβριο. Στην ορεινή αυτή περιοχή επίσης οκτώ στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα, για την οποία καμιά οργάνωση μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

«Μάχες είναι σε εξέλιξη, ο στρατός έχει περικυκλώσει την τρομοκρατική οργάνωση. ‘Η θα παραδοθούν ή θα σκοτωθούν», πρόσθεσε η στρατιωτική πηγή.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Mosaique FM μετέδωσε ότι οι συγκρούσεις σημειώνονταν στην περιοχή Μπιρ Ουλέντ Νασρ Αλαχ, το τηλεοπτικό δίκτυο Nessma επίσης μετέδωσε την ίδια είδηση, ενώ οι τυνησιακές αρχές παραμένουν σιωπηλές σαν να μην είναι σε εξέλιξη καμιά στρατιωτική επιχείρηση.

Τις προηγούμενες ημέρες, η γειτονική Αλγερία είχε ανακοινώσει την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στη μεθόριο με την Τυνησία.

Στο πολιτικό επίπεδο, η κρίση που άρχισε στις 25 Ιουλίου με την δολοφονία του βουλευτή Μοχάμεντ Μπράχμι και η οποία αποδόθηκε σε τζιχαντιστές, εισήλθε στη δεύτερη εβδομάδα της.

Σε αυτό το τεταμένο αυτό κλίμα, υποστηρικτές και αντίπαλοι της κυβέρνησης της οποίας ηγούνται οι ισλαμιστές του κόμματος Ενάχντα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Χιλιάδες μεταξύ αυτών διαδήλωναν τη νύχτα, μετά τη διακοπή της νηστείας του Ραμαζανιού, έξω από την εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διάλυση του κοινοβουλίου, ενώ οι αντίπαλοί τους, αγωνίζονται υπέρ του σεβασμού της «εκλογικής νομιμότητας».

Η κατάσταση στην Τυνησία είχε αρχίσει να σταθεροποιείται μετά την εξέγερση τον Ιανουάριο του 2011, την πρώτη της Αραβικής Άνοιξης η οποία και οδήγησε στην πτώση του προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι τον Ιανουάριο του 2011. Εκτός από την άνοδο των τζιχαντιστών, η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικές και κοινωνικές εντάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου