Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Σεπτέμβρης των αυθαιρέτων

Το υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να εκδώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες 10 υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση του νόμου και να ενημερωθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής δηλώσεων που λειτουργεί με ευθύνη του ΤΕΕ.
 
Με τον αριθμό 4178/2013 τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 8 Αυγούστου (ΦΕΚ 174Α’), αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να είναι έτοιμο να δεχθεί τις πρώτες δηλώσεις αυθαιρέτων από τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς αιφνιδιάστηκε από την εσπευσμένη δημοσίευση, βρέθηκε απροετοίμαστο σε σχέση με τις περίπου 10 υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του νόμου, ενώ δεν είναι έτοιμη ούτε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής δηλώσεων που λειτουργεί με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που χρειάζεται να ενημερωθεί με τα νέα δεδομένα.

Έτσι, δεν είναι ξεκάθαρο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των κινήτρων και υποβολής των δηλώσεων. Με τις νέες ρυθμίσεις οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέσα σε 18 μήνες από την ισχύ του νόμου, αλλά είναι άγνωστο αν η τερματική ημερομηνία θα είναι η 7η Φεβρουαρίου 2015. Προβλέπεται επίσης ότι όσοι υποβάλουν δηλώσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχουν ως πριμ το δικαίωμα να αποπληρώσουν την οφειλή τους σε 102 μήνες, δηλαδή σε 8,5 χρόνια. Ο χρόνος εξόφλησης μειώνεται στους 84 μήνες για δηλώσεις που θα υποβληθούν το δεύτερο εξάμηνο εφαρμογής του νόμου και κατεβαίνει στους 60 για όσους επιλέξουν το τελευταίο εξάμηνο.

«Παράθυρο» επιστροφής
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του τελικού κειμένου είναι η παράγραφος 9 του άρθρου 30 που αφορά τους περίπου 350.000 ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις με βάση τον 4014/2011. Προαναγγέλλεται η έκδοση υπουργικής απόφασης για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων και υπάρχει «παράθυρο» για επιστροφή χρημάτων σε όσους έχουν πληρώσει περισσότερα από τα προβλεπόμενα στον νέο νόμο.

«Καθορίζονται οι περιπτώσεις και η διαδικασία διορθώσεων ή επιστροφής προστίμων όπου απαιτείται», αναφέρει η σχετική διάταξη που αφορά κυρίως τους πολύτεκνους, τους άνεργους και τις άλλες κατηγορίες για τις οποίες θεσπίζονται μεγάλες εκπτώσεις με το άρθρο 17 του 4178/2013, καθώς και όλοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί πριν από τις 9.6.1975 που «καθαρίζουν» με 500 ευρώ.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο βρίσκεται στο Παράρτημα που συνοδεύει τον νόμο. Αφορά ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν γνωρίζουν ότι έχουν παρανομήσει. Χαρακτηρίζονται αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια και βαρύνονται με διπλό πρόστιμο ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί σε οικόπεδα τα οποία εμφανίζονται ως άρτια και οικοδομήσιμα αλλά στην ουσία είναι «πειραγμένα».

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται κτίρια που έχουν τοποθετηθεί σε άλλη, μη νόμιμη θέση μέσα στο οικόπεδο από αυτήν που προβλέπει η οικοδομική άδεια, καθώς και ακίνητα με άδεια λυόμενου που στην ουσία είναι κανονική κατασκευή.

Αυθαίρετες θεωρούνται και μάντρες στις οποίες το χτισμένο τμήμα έχει ύψος μεγαλύτερο από το ένα μέτρο και πρέπει να υποβληθούν δηλώσεις τακτοποίησης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που έχουν χορηγηθεί ειδικές άδειες από την Πολεοδομία, π.χ. για λόγους ασφάλειας των ενοίκων.

Με το άρθρο 48 γίνονται σημαντικές αλλαγές στον νόμο 4067/2012 που αφορά τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης. Περιλαμβάνει δύο μεγάλες κατηγορίες οικοδομικών εργασιών:
 
● Απαιτείται η έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας για 25 κατηγορίες οικοδομικών εργασιών, όπως κατασκευή πισίνας, κατεδαφίσεις, πέργολες, εξωτερικοί χρωματισμοί με χρήση σκαλωσιάς κ.λπ. Με υπουργική απόφαση οι προβλεπόμενες εργασίες μπορούν να τροποποιηθούν.

«Μικρές» επισκευές

● Απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας δόμησης εννέα κατηγορίες εργασιών, όπως εσωτερικές επισκευές, επισκευή στέγης, τοποθέτηση κλιματιστικών, αλλαγή ή τοποθέτηση δαπέδων, οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» κ.λπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις αρκεί η ενημέρωση της αρμόδιας Πολεοδομίας.
 
Με τον νέο νόμο καθορίζεται ότι αυθαίρετη κατασκευή η οποία δεν παραβιάζει τις πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο κατασκευής της μπορεί να τακτοποιηθεί χωρίς την καταβολή προστίμου αλλά με την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας ή της αναθεώρησής της εάν υπάρχει.

Η προθεσμία για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων έχει ολοκληρωθεί, αλλά όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν μπορούν να τακτοποιήσουν τις πολεοδομικές παρανομίες μέσω του νέου νόμου για τα αυθαίρετα και να πληρώσουν χαμηλότερο πρόστιμο, ακόμη και αν δεν ανήκουν σε κάποια κατηγορία πληθυσμού (άνεργοι, πολύτεκνοι κ.λπ.) που δικαιούνται έκπτωση.

Της Χαράς Τζαναβάρα
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου