Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Σπάτα, Άρτεμις - Κάθε Χρόνο στο Ίδιο Έργο Θεατές

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ
Με τη λήξη κάθε σχολικής χρονιάς και στη πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του πρώην δήμου Αρτέμιδος, πρώτο θέμα συζήτησης την τελευταία εξαετία, ήταν η διαφαινόμενη λόγω
αύξησης των μαθητών έλλειψη σχολικής στέγης στη νέα σχολική περίοδο. Αυτό το «έργο» επαναλήφθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, 6-6-13 του Καλλικρατικού δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος. 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σταύρος Κατραμάδος, με την ιδιότητα του διαχειριστή της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής με ανακοίνωσή του στην ολομέλεια του ΔΣ, επεσήμανε ότι: «οι μαθητές κάνουν μάθημα μέσα σε λυόμενες θέσεις στο 2 Γυμνάσιο της Αρτέμιδος, ο αριθμός των μαθητών έχει αυξηθεί κατά πολύ, με αποτέλεσμα σε ορισμένες τάξεις να είναι υπεράριθμοι που σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας της προσφερόμενης Παιδείας». 

Επίσης, ο κ. Κατραμάδος, ο οποίος έχει υπηρετήσει για δεκαετίες την εκπαίδευση ως καθηγητής, ανέφερε το γεγονός ότι δεν υπάρχει θέση να τοποθετηθεί ακόμα μία αίθουσα έστω και λυόμενη, στο χώρο του 2ου Γυμνασίου στην Αρτέμιδα. 

Ειπώθηκαν οι πανομοιότυπες απόψεις και θέσεις από δημοτικούς σύμβουλους και γονείς που ακουγόντουσαν και τις περασμένες χρονιές. 

Ποια ήταν όμως η κατάληξη και της φετινής συζήτησης; Απλά υπήρξε πρόταση, όπως και σε όλες τις προηγούμενες, να γίνει μια ειδική συνεδρίαση σε επόμενο ΔΣ με μοναδικό θέμα την έλλειψη της σχολικής στέγης. 

Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τη σημασία του προβλήματος, σημειώνουμε ότι το «έργο» αυτό, η στήλη, το έχει παρακολουθήσει πολλές φορές τα τελευταία έξι χρόνια. Έχουν γίνει πλείστες όσες αναφορές στις συνεδριάσεις των ΔΣ, όχι μόνο στο τέλος των εξεταστικών περιόδων, -όπως συνέβη στην τελευταία συνεδρίαση- αλλά και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για την έλλειψη σχολικών αιθουσών. Πάντα, αυτές οι συζητήσεις κατέληγαν στην απόφαση, να γίνει μια επόμενη ειδική συνεδρίαση. Που μετά από ατέρμονη συζήτηση χωρίς αποτέλεσμα ή κάποια συγκεκριμένη λύση, το πρόβλημα παρέμενε μετέωρο μέχρι την… επομένη συνεδρίαση. Απλά επιβεβαιωνότανε η διαπίστωση του ήδη διαπιστωμένου και γνωστού σε όλους προβλήματος. 

Εκ μέρους των Δημοτικών Αρχών, έχουν ακουστεί μύριες όσες δικαιολογίες για την έλλειψη σχολείων και περισσότερες υποσχέσεις όπως «όπου νάνε κτίζονται». Όμως, οι υπεύθυνοι των δημοτικών αρχών, ποτέ δεν είπαν την αλήθεια στους Δημότες για τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα. Αυτή -την αλήθεια- μόνο τη σιγοψιθύριζαν και τη σιγοψιθυρίζουν. 

Και η αλήθεια για την έλλειψη σχολείων κυρίως στην Αρτέμιδα βρίσκεται σε δύο γεγονότα: α) δεν ήθελαν και δεν θέλουν να βλάψουν τα συμφέροντα κάποιων οικοπεδούχων και, β) δεν ομολογούν φανερά, (αυτό που λέγανε και λένε ψιθυριστά), την πλήρη ανεπάρκεια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, πρώην Αρτέμιδος και νυν Αρτέμιδος -Σπάτων να σχεδιάσουν και να συντάξουν μια μελέτη για την κατασκευή ενός σοβαρού έργου. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σχολεία τα έκτιζε, (ελπίζω να ισχύει ακόμα) ο ΟΣΚ. Απλά ο Δήμος παραχωρούσε το οικόπεδο και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ανελάμβανε τα υπόλοιπα. Οι δικαιολογίες ότι η χρήση γης στην Αρτέμιδα είναι για αμιγή παραθεριστική κατοικία και δεν έχουν προβλεφθεί χώροι για σχολεία και ακόμα ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Πράξεις Εφαρμογής, είναι λόγια του αέρα. 

Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από καμία Δημοτική Αρχή, να γίνει αλλαγή χρήσης γης, ούτε ότι έχουν ξεφυτρώσει επιχειρήσεις σε μέρη που δεν το επιτρέπει η χρήση γης. 

Στο παρελθόν επανειλημμένα ο ΟΣΚ είχε πει στις πρώην Δημοτικές Αρχές Αρτέμιδος. «Δώστε μας οικόπεδα να σας φτιάξουμε σχολεία». 

Απλά, αναφέρουμε ότι μπορούσαν, αν ήθελαν, οι πρώην Δημοτικές Αρχές, καθώς και η νυν, με τοπικές Πράξεις Εφαρμογής, να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες εκτάσεις για να κτιστεί/ουν σχολείο/α. 

Η στήλη, ελπίζει, στην Ειδική και μονοθεματική Συνεδρίαση για την Παιδεία, που όπως είπε ο αντιδήμαρχος κ. Μάρκου, θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ακουστεί ξεκάθαρα η αλήθεια και όχι ευχολόγια και υποσχέσεις που για χρόνια τώρα ακούγονται και έχουν φέρει, δικαιολογημένα, αγανάκτηση στους Δημότες.
Αρτέμιος

1 σχόλιο:

Αρχειοθήκη ιστολογίου