Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» - Μεγαλειώδης Έναρξη των Ποιητικών Αναλογίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012 ,στο Μουσείου Οίνου ο Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» του Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδος ξεκίνησε τον δεύτερο κύκλο των
Ποιητικών Αναλογίων.
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ελληνική Ποίηση που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά.
Το πρώτο Αναλόγιο ήταν αφιερωμένο στον Μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» κα Μάρκου Παναγιώτα όπου είπε:
‘‘ Στο διάστημα που κύλησε από πέρυσι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ χειρότερη. Μέρα την μέρα ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν, τα καθημερινά προβλήματα πολλαπλασιάζονται.
Γύρω μας ένας λαός απελπισμένος, ένας λαός που χρόνια τώρα οι κρατούντες φρόντισαν στην πλειονότητα του να καθηλώσουν, να αλλοτριώσουν.
Σε αυτήν την χρονική συγκυρία και κατάσταση καλούμαστε να απαντήσουμε με εκδηλώσεις που μπορούν να αφυπνίσουν συνειδήσεις, να προβληματίσουν, να εγείρουν ερωτήματα.
Η ποίηση του Καβάφη άφησε την σφραγίδα της στα ελληνικά γράμματα, η γλώσσα ιδιότυπη, το ύφος αναγνωρίσιμο και ιδιαίτερο. Ο Κωνσταντίνος Καβάφης πάλεψε σ’ όλη του τη ζωή ανάμεσα στο μεγάλο ναι και στο μεγάλο όχι. Άντλησε θέματα από την ιστορία δίνοντας την δική του διάσταση. Εξήρε το σώμα, στολίζοντάς το με τον μοναδικό του λόγο, κάνοντάς το έργο τέχνης, το σώμα που λάτρεψε και αγάπησε όσο τίποτα άλλο.
Την μέγιστη δημιουργία !!!
Πάλεψε με τα πάθη του, κυνήγησε το ταξίδι σε όλη του τη ζωή ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Γιατί αυτό μένει τελικά. Η διαδρομή. Τα τοπία που εναλλάσσονται! Ο Δρόμος άλλοτε γεμάτος φως κι άλλοτε σκοτεινός και δύσβατος. Οι φωνές, οι φίλοι, οι πόλεις που μας ακολουθούν.
Κύριε Καβάφη καλησπέρα !!! ’’
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Σπάτων –Αρτέμιδος κος Μάρκου Αντ. Χρήστος ο οποίος συνεχάρη για άλλη μία φορά αυτή την πρωτοβουλία του Οργανισμού για την διοργάνωση των Ποιητικών Αναλογίων και την αναγκαιότητα τους στις σκοτεινές μέρες που ζούμε.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Εταιρίας Συγγραφέων κο Ζήρα Αλέξη ο οποίος παραλλήλισε την σημερινή εποχή με την περίοδο της Κατοχής και την αναγκαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων που αφορούν τον λόγο των ποιητών και των συγγραφέων.
Την ανάλυση πάνω στην ποίηση του καβάφη έκανε ο κος Δασκαλόπουλος Δημήτρης, κριτικός λογοτεχνίας.
Ήταν μία εξαιρετική προσέγγιση πάνω στη ζωή και το έργο του ποιητή.
Την απαγγελία ο ηθοποιός κος Χειλάκης Αιμίλιος ο οποίος μάγεψε το κοινό με την φωνή του.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σπάτων –Αρτέμιδος κος Μάρκου Αντ. Χρήστος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μαργέτης Αθανάσιος και Πουλάκης Πέτρος, η δημοτική σύμβουλος κα Μαργέτη Αφροδίτη, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» ο κος Αρμύρος Σπύρος ,
από την Εταιρία Συγγραφέων ο πρόεδρος κος Ζήρας Αλέξης και ο κος Βεντούρας Ιωσήφ, πολλοί συγγραφείς και όπως πάντα ο κόσμος που στήριξε και στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία του Οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου