Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μαζικές αποχωρήσεις από το δημόσιο υπό την απειλή νέων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Picture 0 for Μαζικές αποχωρήσεις από το δημόσιο υπό την απειλή νέων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
Mαζική έξοδος δημοσίων υπαλλήλων με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις εξαιτίας του φόβου για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια.
Ο πανικός διοχετεύεται έντεχνα από την κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί
"ανώδυνα" ο όρος που έθεσαν οι εκπρόσωποι της τρόικα για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015.
Ο αριθμός όσων αποχώρησαν από 1/1 μέχρι 31/8/2012 έφθασε τους 19.000 και αναμένεται  να εκτοξευθεί στους 40.000 μέχρι το τέλος του χρόνου, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αρχικό στόχο των 15.000 για το 2012.
Ακόμα και υπάλληλοι ηλικίας μικρότερης των 55 ετών σπεύδουν να υποβάλουν αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης και ως εκ τούτου μειωμένης σύνταξης. Αυτός είναι όμως και ο στόχος που επιδιώκεται. Να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι με τη μικρότερη δυνατή σύνταξη.

Εκτός από τον φόβο της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, η κυβέρνηση αναμένεται  να εφαρμόσει και  το πρόγραμμα της λεγόμενης «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης»,  που ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά, μια άλλη μορφή επώδυνης εφεδρείας, που βαπτίστηκε με νέο όνομα προκειμένου να βρεί νέους "εθελοντές".

Με το σχέδιο αυτό η κυβέρνηση φιλοδοξεί  να  «ωθήσει» πρόωρα στη σύνταξη, με την παροχή κινήτρων περίπου 40.000 μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, συμπληρώνομτας 25 χρόνια υπηρεσίας, μέχρι και τις 31-12-2010. Ωστόσο, γεννώνται και σοβαρά ερωτηματικά νομιμότητας μιας απόφασης η οποία θα εξαναγκάζει σε αποχώρηση υπαλλήλους που επιθυμούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους και να αποχωρήσουν με ώριμα δικαιώματα.
Αντί αυτού πρόκειται να επιλεγεί ένα μόνο  συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που  θα τους δίνεται η δυνατότητα να εξαγοράσουν μέχρι 3 πλασματικά χρόνια υπηρεσίας (στρατού, εκπαίδευσης, παιδιών κλπ).

Το τραγελαφικό του όλου σχεδιασμούθα προβλέπει και την θεσμοθέτηση αντικινήτρων σε όσους δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα "συνταξιοδοτικής ωρίμανσης" όπως η αύξηση του εργασιακού τους βίου κατά  2 χρόνια.

Το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 3.000 - 3.500 ευρώ. Η καταβολή θα μπορεί να γίνει και σε δόσεις. Τα έσοδα που εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα ασφαλιστικά ταμεία θα ανέρχονται περίπου στα   120 εκ. ευρώ.

Εξαιρούνται από τον σχεδιασμό μεγάλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, πιθανά και οι προϊστάμενοι διοικητικών μονάδων προκειμένου να μην απογυμνωθεί το Δημόσιο από στελέχη. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται κυρίως σε υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι απέχουν από τη σύνταξη από 3-5 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου