Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

«Τρίζουν» συθέμελα τα ασφαλιστικά Ταμεία

Έκθεση-σοκ για το ασφαλιστικό σύστημα Δυσοίωνο προδιαγράφεται το μέλλον του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δεύτερο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τους εισηγητές, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα πρέπει να εξασφαλίσει μέχρι το τέλος του χρόνου 1,4 δισ. ή 350 εκατ. ανά μήνα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Το ΙΚΑ, που μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει το 66% της κρατικής επιχορήγησης και συγκεκριμένα τα 2,7 δισ. από τα 4,1 δισ. που έχουν προβλεφθεί, προσφεύγει κάθε μήνα σε δανεισμό προκειμένου να μπορέσει να καταβάλει τις συντάξεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τα έσοδα του Ταμείου παρουσιάζουν συνεχή μείωση.

Ο 1 στους 3 εργαζόμενους εργάζεται ανασφάλιστος και η εισφοεροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ. Ακόμη 6,7 δισ. είναι οι βεβαιωμένες οφειλές που δεν μπορούν να εισπραχθούν και 7,5 δισ. ευρώ οι βεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους, (ΟΕΚ-ΟΑΕΔ-ΤΕΑΠΟΚΑ).

Σταθερή μείωση των εσόδων προκαλεί η αυξανόμενη ανεργία, καθώς έχει υπολογισθεί ότι κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης, προκαλεί απώλεια εσόδων 450 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά τα έξοδα του Ιδρύματος αυξάνονται, λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα το 2012 να απαιτούνται 11,08 δισ. ευρώ ετησίως για καταβολή συντάξεων από 10,8 δισ. το 2011.

Σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), το αναμενόμενο για φέτος έλλειμμα του Οργανισμού είναι περί τα 830 εκατ. ευρώ. Η μείωση των εσόδων αγγίζει το 35%, ενώ τα έσοδα ενώ τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. όμως η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν 2,1 δισ.

Ακόμη, το 45% των ασφαλισμένων αδυνατεί, λόγω της κρίσης να καταβάλει τις εισφορές του, ενώ κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2012, ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει το 71% της επιχορήγησης, το 44% της συμμετοχής του κράτους και το 63% του συνόλου της αρχικής εγγεγραμμένης πίστωσης.

Οι βεβαιωμένες οφειλές αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του Οργανισμού προς άλλους φορείς είναι περίπου 650 εκατ ευρώ.

Στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, (ΟΓΑ), μόνο το 58% των ασφαλισμένων καταβάλλει τις εισφορές του και μόλις το 6% έχει ενταχτεί σε ρύθμιση οφειλών. Γεγονός που σημαίνει ότι το 36%, δηλαδή 241.814 σε σύνολο 664.376 ασφαλισμένων του Οργανισμού δεν καταβάλλουν εισφορές.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τα περισσότερα επικουρικά Ταμεία μετά την απομείωση των αποθεματικών τους, λόγω του κουρέματος των ομολόγων. Ορισμένα Ταμεία όπως το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, (ΤΕΑΠΟΚΑ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων σε σχέση με τους συνταξιούχους.

Σε ό,τι αφορά το νέο ενιαίο οργανισμό των επικουρικών Ταμείων, ΕΤΕΑ που ανακοίνωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, το γεγονός ότι πλειοψηφία των ταμείων δεν επιθυμεί την ένταξή της στον ενιαίο επικουρικό ΕΤΕΑ οδηγεί αυτή την λύση σε αδιέξοδο.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, αν δεν βρεθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα του Ταμείου οι ασφαλισμένοι που υποβάλουν σήμερα τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, θα εισπράξουν το εφάπαξ μετά από μια επταετία.

Ήδη εκκρεμούν 52.000 αιτήσεις για εφάπαξ για την κάλυψη των οποίων θα απαιτηθούν περίπου 2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του ταμείου αρκούν για να καλύψουν 500 εφάπαξ το μήνα και είναι ενδεικτικό, ότι αυτή τη στιγμή εκδίδονται βοηθήματα για όσους έχουν απόφαση συνταξιοδότησης πριν από 2 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου