Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Παζάρια για τις ΔΕΚΟ - πολιτική

Εντονο παρασκήνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη για τις αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, ενώ ονόματα γράφονται και σβήνονται τόσο στο μπλοκάκι του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη όσο και στα
επιτελεία των άλλων κυβερνητικών εταίρων, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ. Οι ανακατατάξεις ή αναδομήσεις που έρχονται σε κρίσιμους οργανισμούς έχουν άμεση σχέση και με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς οι αποκρατικοποιήσεις.


Στο σημαντικό πόστο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων είναι οριστική η απόφαση για αντικατάσταση του νυν διευθύνοντος συμβούλου κ. Κ. Μητρόπουλου. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, για πρόεδρος προορίζεται ο κ. Ευ. Κουρτέσης, ενώ κερδίζει έδαφος και η περίπτωση της τοποθέτησης του κ. Αντ. Βαρθολομαίου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Στο τραπέζι παραμένει το όνομα του κ. Π. Δούκα, ενώ αρνήθηκαν οι κκ. Π. Βουρλούμης και Τ. Αθανασόπουλος.


Για τη ΔΕΗ, που αναμένεται να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα, μετά και την πολεμική διάθεση των συνδικαλιστών, όλα θα εξαρτηθούν από τη διαπραγμάτευση που θα γίνει σε κεντρικό επίπεδο και θεωρείται πολύ πιθανό το πρόσωπο που θα αναλάβει τη διοίκησή της να προέρχεται από τον χώρο του ΠαΣοΚ και να αντικαταστήσει τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο κ. Αρθ. Ζερβό που θα αποχωρήσει μαζί με τον κ. Κ. Θέο.


Στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς η επιλογή θα γίνει μεταξύ του κ. Ν. Αναστασόπουλου, που υποστηρίζεται από τη ΝΔ και τον υπουργό κ. Κ. Μουσουρούλη, και του νυν επικεφαλής του οργανισμού κ. Γ. Ανωμερίτη, την παραμονή του οποίου επιθυμεί το ΠαΣοΚ. Ομως είναι δύσκολο να κερδίσει το ΠαΣοΚ τη μάχη του ΟΛΠ, καθώς στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα παραμείνει ο κ. Στ. Αγγελούδης, στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου.


Μεγάλο παζάρι γίνεται για πολλούς οργανισμούς και ΔΕΚΟ, ενώ στο Investment Greece αναμένεται να τοποθετηθεί ο κ. Αλ. Μωραϊτάκης και θα αντικατασταθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι κκ. Τ. Θωμόπουλος και Χαρ. Κύρκος.


Δεν αποκλείεται να παραμείνουν στις διοικήσεις της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οι κκ. Θ. Παπαλουκάς και Κλέων Παπαδόπουλος. Νέο πρόσωπο ετοιμάζεται για τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) που θα αντικαταστήσει τον κ. Κ. Μπίκα. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να είναι ο κ. Θ. Δραβίλλας που ήταν αναπληρωτής διευθυντής της ΝΔ και είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.


Στη Βουλή φαίνεται ότι επήλθε συμφωνία και ειδικός γραμματέας θα παραμείνει ο κ. Ν. Παπασπύρου, που ήταν συνεργάτης του πρώην Προέδρου του Κοινοβουλίου κ. Φίλ. Πετσάλνικου, ενώ ο νυν πρόεδρος κ. Ευ. Μεϊμαράκης έχει αξιοποιήσει τους κκ. Π. Καλλίρη και Κ. Δόλογλου.


Σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλειδώσει το 99% των γενικών γραμματέων των υπουργείων και αναμένεται να γίνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα και συνολική ανακοίνωση με την οποία θα γνωστοποιηθούν τα ονόματά τους.
Τα ονόματα των γγ των υπουργείων προέκυψαν ύστερα από αρκετές ημέρες διαπραγματεύσεων, καθώς ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ επεδίωξαν και πέτυχαν να έχουν ρόλο και στα υπουργεία, κυρίως όπου οι υπουργοί προέρχονται από τα συγκεκριμένα κόμματα. Π.χ. στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο γγ θα προέρχεται από τον χώρο του ΠαΣοΚ και ουσιαστικά ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάξ. Χαρακόπουλος θα βρεθεί στη μέση, αφού και ο πολιτικός του προϊστάμενος στηρίζεται από τον κ. Ευ. Βενιζέλο.


Με τη βαλίτσα ανά χείρας για Ουάσιγκτον, Βερολίνο
Διπλωματικό μαραθώνιο στις ξένες πρωτεύουσες ξεκινά ο Πρωθυπουργός για να αλλάξει το διεθνές κλίμα
Αντεπίθεση στο εξωτερικό προετοιμάζει ο κ. Αντ. Σαμαράς και αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά πρωτοβουλίες για να αλλάξει το κλίμα σε διεθνές περιβάλλον, με επισκέψεις σε πρωτεύουσες-«κλειδιά» για την ελληνική κυβέρνηση: Ουάσιγκτον, Μόσχα, Βερολίνο και Πεκίνο. Παράλληλα ετοιμάζεται να θέσει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο στους κόλπους της ΕΕ το αίτημα πρώτα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά για επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, συναντώντας βασικούς «παίκτες» της σκακιέρας.


Σε μια χρονική στιγμή όπου το κλίμα παραμένει αρνητικό για τη χώρα μας, παρά την αλλαγή κυβέρνησης και τις διακηρύξεις ότι θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα και όσα έχουν συμφωνηθεί, και οι δανειστές μας θέτουν θέμα αξιοπιστίας για την ελληνική πλευρά, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αντιστρέψει τους όρους.


Τα επικείμενα ταξίδια του Πρωθυπουργού και ο προγραμματισμός τους, διά της διπλωματικής οδού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχε προ ημερών ο κ. Σαμαράς με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου.


«Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη της αξιοπιστίας» είναι το μήνυμα του κ. Σαμαρά, ο οποίος θα ξεκινήσει έναν διπλωματικό μαραθώνιο με κυριότερο σταθμό την Ουάσιγκτον και τη συνάντηση που επιδιώκει ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα.


Η συνάντηση αυτή επιδιώκεται να γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον, αλλά δεν αποκλείεται να συναντηθούν και στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Βέβαια, ο βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο, ενώ συζητείται να υπάρξει και συνδυασμός με μια συνάντηση του κ. Σαμαρά με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.


Οι ημερομηνίες πιέζουν ασφυκτικά για το ταξίδι στις ΗΠΑ. Και αυτό διότι ο Ιούλιος χάθηκε, λόγω της περιόδου αποθεραπείας του εγχειρισμένου δεξιού ματιού του κ. Σαμαρά. Ο Αύγουστος θεωρείται «νεκρός» μήνας, αφού είναι περίοδος διακοπών για την αμερικανική πολιτική ηγεσία.


Το Κογκρέσο διακόπτει τις εργασίες του, «ρολά» κατεβάζει και το ΔΝΤ, στα τέλη του συγκεκριμένου μήνα θα διεξαχθούν τα δύο, προεκλογικής φύσεως, συνέδρια των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, ενώ τον Οκτώβριο αρχίζει η προεκλογική περίοδος.


Οι διακοπές της γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ μεταθέτουν και την ημερομηνία συνάντησής της με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος με βάση πηγές της καγκελαρίας είναι ευπρόσδεκτος στο Βερολίνο, ενώ υπάρχει ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα.


Η συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κυρία Μέρκελ είναι δύσκολο να γίνει πριν από τα μέσα Αυγούστου, λόγω και των θερινών διακοπών της, αν και γερμανικές πηγές σημείωναν ότι «η κυρία Μέρκελ οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να τον δεχθεί, ακόμη και αν χρειαστεί να διακόψει τις διακοπές της».


Πολύ ψηλά στην πρωθυπουργική ατζέντα βρίσκονται άλλα δύο ταξίδια, ιδιαίτερα κρίσιμα για τον κ. Σαμαρά, που θέλει σε μεσοπρόθεσμο διάστημα και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του έτους να επισκεφθεί τη Μόσχα για να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο κ. Βλαντίμιρ Πούτιν και το Πεκίνο για να συζητήσει με την κινεζική ηγεσία για να υπάρξει στενότερη συνεργασία στο πεδίο των επενδύσεων.


Στο πρωθυπουργικό πλάνο υπάρχει και σχεδιασμός για επισκέψεις σε Παρίσι και συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο, αν και ιδεολογικά απέναντι, υπάρχει ταύτιση απόψεων, στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον ιταλό πρωθυπουργό κ. Μάριο Μόντι, ενώ δεν θεωρείται πιθανή επίσκεψή του σε Ισπανία και Πορτογαλία.
ΤΟ ΒΗΜΑ - Παζάρια για τις ΔΕΚΟ - πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου