Σε νέα τροχιά εισέρχεται, πλέον, η ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση
του μαύρου πολιτικού χρήματος με «πρωταγωνιστή» τον Άκη Τσοχατζόπουλο,
μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων που
έκανε ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νικόλαος Ζήγρας.
Με μια απολογία – φωτιά ο προφυλακισμένος εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, περιέγραψε καρέ – καρέ στον ανακριτή πώς διακινούνταν το μαύρο πολιτικό χρήμα από τις μίζες για τα εξοπλιστικά, ποια πρόσωπα το διακινούσαν αλλά και πως ο πρώην υπουργός το επένδυε σε πολυτελή ακίνητα για να το νομιμοποιήσει. Ιωάννης Σμπώκος άλλοτε «δεξί χέρι« του πρώην υπουργού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Μπέλτσιος, Ντίνος Μιχαηλίδης πρώην υπουργός της Κύπρου, Βλάσης Καμπούρογλου, Al Sayad Fouad και Γιώργος Σαχπατζίδης, είναι κατά τον Ν. Ζήγρα τα πρόσωπα – κλειδιά στη διακίνηση του χρήματος που έφτανε στα χέρια του Α. Τσοχατζόπουλου (και) με βαλίτσες.
Ο εξάδελφος του πρώην υπουργού, με την απολογία του επιβεβαίωσε το αποδεικτικό υλικό που έχει συλλέξει η Δικαιοσύνη για την υπόθεση, υπολογίζοντας προφανώς σε μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση και με την αίτηση αποφυλάκισης που έχει καταθέσει. Από την απολογία του δεν λείπουν και οι αναφορές στα ονόματα του γιου του πρώην υπουργού, Αλέξανδρου Τσοχατζόπουλου, της λογίστριάς του Ευφροσύνης Λαμπροπούλου, του κατασκευαστή ιδιοκτήτη της Arcon Αστέριου Οικονομίδη, αλλά και της Αρετής Τσοχατζοπούλου.
Επίσης ο Ν. Ζήγρας, αναφέρεται και στην πρώην σύζυγο του Α. Τσοχατζόπουλου, Γκουντρούν Μολντενχάουερ, αλλά και την Β. Σταμάτη οι οποίες όπως λέει γνώριζαν τα πάντα. Αναφορά κάνει σε «μεγαλοεκδότη» τον οποίο όμως δεν κατονομάζει.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο, κατά τον Ν. Ζήγρα, λειτουργούσε ο πρώην υπουργός όσον αφορά τη διαχείριση των χρημάτων – πρόκειται για δυσθεώρητα ποσά – μέχρι αυτά να καταλήξουν στις τσέπες του.
Αναφέρει ο Ν. Ζήγρας στην απολογία του: «Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί που οργάνωσαν – προγραμμάτισαν και είχαν ρόλο πρωταγωνιστή στην υπόθεση, είναι ο Απόστολος – Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος, Καμπούρογλου, Al Sayad Fouad και Ντίνος Μιχαηλίδης, πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυπριακής κυβέρνησης. Οι τελικοί αποδέκτες του συνόλου των χρημάτων είναι οι Απόστολος Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος και ο Ιωάννης Σμπώκος. Ο Ντίνος Μιχαηλίδης ήταν το πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση καθώς και προσωπικός φίλος του Α. Τσοχατζόπουλου, τον οποίο ο τελευταίος μου είχε συστήσει ως άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του. Ήταν το πρόσωπο που μεθόδευε όλες τις όλες τις συζητήσεις – επαφές – αποφάσεις μεταξύ των Al Sayad Fouad, Κομπούρογλου και Τσοχατζόπουλου. Ήταν αυτός που μετέφερε προσωπικά μεγάλα ποσά σε βαλίτσες στην Ελλάδα και αυτός που μετέφερε όλες τις επιταγές από τους Al Sayad Fouad και Καμπούρογλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κύπρο) καθώς και ποσά σε μετρητά μαζί με το γιο του Μιχάλη Μιχαηλίδη…..Εδώ θέλω να προσθέσω ότι μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών έκανε σε τσάντες πολύ συχνά και ο Ιωάννης Σμπώκος, ο οποίος είχε στενές επαφές με τον Καμπούρογλου οι οποίοι μαζί συντόνιζαν όλες τις δουλειές».
Στη συνέχεια, ο Ν. Ζήγρας, αφού ζητά από τον ανακριτή να εξετάσει όλα τα παραπάνω πρόσωπα, υποστηρίζει: «Θέλω επίσης να σας πω ότι αργότερα είχε προστεθεί και ένα άλλο πρόσωπο που μετέφερε και αυτό μεγάλα χρηματικά ποσά σε τσάντες στον Τσοχατζόπουλο, το πρόσωπο αυτό ήταν ο Ιωάννης Μπέλτσιος, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τους Al Sayad Fouad, Μιχαηλίδη και Καμπούρογλου παρά μόνο με τον Α. Τσοχατζόπουλο γιατί προφανώς εμπλέκεται σε άλλη υπόθεση».
Ο Ν. Ζήγρας αναφέρεται και στην πρώην σύζυγο του Α. Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν, αλλά και στον γιο του Αλέξανδρο. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «…Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε πόσες χιλιάδες δολάρια πήρε στο εξωτερικό σε τσάντες, η πρώην σύζυγος του Τσοχατζόπουλου, Γκουντρούν, προκειμένου να συναινέσει στο διαζύγιο. Γνωρίζω ότι πήρε με εφάπαξ καταβολή πάνω από 500.000 δολάρια και συμφώνησαν ο Τσοχατζόπουλος να της καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό των 3.000 ευρώ, ποσό το οποίο δεν δηλώνονταν πουθενά. Η Γκουντρούν από τότε που παντρεύτηκε τον Τσοχατζόπουλο δεν είχε ποτέ δουλέψει απ όσο γνωρίζω και ούτε είχε περιουσία στην Ελλάδα. Όσον αφορά το γιο του Τσοχατζόπουλου , Αλέξανδρο, ο οποίος απέκτησε το μερίδιο μιας εταιρείας εστίασης, καφέ – μπαρ, στην Πατησιών με την επωνυμία ΣΤΟΑ, γνωρίζω ότι ο πατέρας του πλήρωσε στον πρώην κάτοχο της εταιρείας, ο οποίος ήταν μεγαλοεκδότης
εφημερίδας, το τίμημα του μεριδίου το οποίο ήταν πάνω από 400.000 ευρώ, χρήματα τα οποία δόθηκαν σε μετρητά και δεν δηλώθηκαν πουθενά…».
Για τον Ι. Σμπώκος ο Ν. Ζήγρας υποστηρίζει: «Ο Ιωάννης Σμπώκος είναι πρόσωπο το οποίο δέχθηκε τεράστια χρηματικά ποσά τα οποία επένδυσε ο πεθερός του ο οποίος έχει σχέση με χρηματιστηριακή εταιρεία. Τα ποσά που επένδυσε ο πεθερός του Σμπώκου προέρχονται από το γαμπρό του Ιωάννη Σμπώκου και τον Α. Τσοχατζόπουλου….Πρόκειται για χρηματικά ποσά μερίδια που ζητά απεγνωσμένα μέχρι σήμερα ο Τσοχατζόπουλος από τον Σμπώκο, τον οποίο στις σημειώσεις του αποκαλεί «Βοσκό».
Με την απολογία του, ο εξάδελφος του Α. Τσοχατζόπουλου επιβάρυνε ιδιαίτερα και τη θέση της λογίστριας του πρώην υπουργού Ευφροσύνης Λαμπροπούλου. «Είναι πρόσωπο που γνωρίζει όλα τα μυστικά και τα μαγειρέματα του πρώην υπουργού» λέει ο Ν. Ζήγρας και υποστηρίζει ότι η Ε. Λαμπροπούλου είναι εκείνη που μαζί με τον Α. Τσοχατζόπουλο βρήκαν ένα πρόσωπο στο εξωτερικό προκειμένου να το χρήσουν ως ιδιοκτήτη της off shore Nobilis, προκειμένου να αγοραστεί το ακίνητο στην Ακρόπολη.
Η αγορά του ακινήτου ήταν εικονική, σύμφωνα με τον Ν. Ζήγρα, αφού πρώτα βρέθηκε ο Ν. Γεωργαλάκης που συνδέονταν φιλικά με τη λογίστρια και «την εμπιστεύτηκε λόγω της φιλίας τους, αφού προφανώς δεν γνώριζε περί τίνος επρόκειτο». Στο σημείο αυτό ο Ν. Ζήγρας ζητεί από τον ανακριτή να ελέγξει και το ρόλο της δικηγόρου Μ. Τσεκούρα αλά και του πατέρας της (ο πρώην υπουργός αναφέρει συχνά το όνομα της στις προσωπικές του σημειώσεις), οι οποίοι νομιμοποίησαν τον Ν. Γεωργουλάκη ως ιδιοκτήτη – μέτοχο της εταιρείας. «Η Λαμπροπούλου ορίστηκε από τον Τσοχατζόπουλο, μέσω της Τσεκούρα, ως φοροτεχνικός εκπρόσωπος της εταιρείας και σε συνεργασία με τον Τσοχατζόπουλο έφτιαξαν ένα μισθωτήριο συμβόλαιο μεταξύ Nobilis και Τσοχατζόπουλου το οποίο υπογράφηκε από τη Nobilis μέσω πληρεξουσίου και η συνέχει η Λαμπροπούλου εξέδιδε αποδείξεις καταβολής μισθώματος», λέει ο Ν. Ζήγρας, σημειώνοντας πως για την ανακαίνιση της Δεινοκράτους δαπανήθηκαν τεράστια ποσά. Η αγορά ήταν εικονική και έγινε χωρίς να καταβληθεί οποιαδήποτε τίμημα παρά μόνο οι φόροι.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Ν. Ζήγρας ο πρώην υπουργός συνεργάζονταν στενά με τον Αστέριο Οικονομίδη της εταιρείας Arcon η οποία είχε αναλάβει
την ανακαίνιση του νεοκλασικό στην Ακρόπολη. Ο πρώην υπουργός προσπαθούσε να μειώσει το κόστος της ανακαίνισης ρίχνοντας το ύψος του μισθώματος του ακινήτου, από το οποίο όπως λέει, δήθεν παρακρατούνταν το κόστος των επισκευών. «Εγώ έφερε σε επαφή τον Οικονομίδη με τον Τσοχατζόπουλο …έκτοτε έγιναν επιστήθιοι φίλοι» λέει ο Ν. Ζήγρας και συνεχίζει: «Για την ανακαίνιση της Δ. Αρεοπαγίτου επενδύθηκαν τεράστια ποσά αφού η Arcon παράγγελνε πανάκριβο εξοπλισμό από Ελλάδα και εξωτερικό κατ εντολή Τσοχατζόπουλου». Ο πρώην υπουργός ανέθεσε, όπως αναφέρει ο εξάδελφος του δυο ακόμη, επισκευές στον Α. Οικονομίδη. Το διαμέρισμα του γιου, Αλέξανδρου, στην Ευελπίδων και την ανακαίνιση του ακινήτου στην Κεφαλληνίας ιδιοκτησίας Torcaso. Οι πληρωμές του Α. Οικονομίδη γίνονταν στο γραφείο του πρώην υπουργού, πάντα σε μετρητά.
«Ο Οικονομίδης έκοβε πρόχειρες αποδείξεις στο δικό μου όνομα γιατί ο Τσοχατζόπουλος δεν ήθελε να φαίνεται το δικό του όνομα, στη συνέχεια δε το λογιστήριο του Οικονομίδη σε συνεργασία με τη Λαμπροπούλου έκοβαν τις δήθεν νόμιμες αποδείξεις», υποστηρίζει. Για την εταιρεία Bluebell o N. Ζήγρας καταθέτει ότι ιδρυτής της είναι ο ίδιος, κατόπιν εντολής του Α. Τσοχατζόπουλου «ο οποίος ήθελε με αυτό τον τρόπο να αγοράσει η κόρη του ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι χωρίς να εμφανίζεται η ίδια ως αγοράστρια». Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει πως ένα μέρος του τιμήματος για την αγορά του ακινήτου δόθηκε από τον ίδιο τον πρώην υπουργό και τα υπόλοιπο εξοφλήθηκαν με επιταγές. «Όλα αυτά βεβαία» επισημαίνει «ήταν σε πλήρη γνώση της Αρετής Τσοχατζόπούλου». Σε ό,τι αφορά την εταιρεία Torcaso o N. Ζήγρας ανέφερε πως την ίδρυσε ο ίδιος κατόπιν εντολής του πρώην υπουργού προκειμένου «όπως μου δήλωσε ο Τσοχατζόπουλος κάποιοι φίλοι του μέσω αυτής να του μεταβιβάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία θα επένδυε σε ακίνητα στη Ελλάδα που ο ίδιος είχε επιλέξει. Πρόκειται για τα ακίνητα επί της Λ. Κηφισίας, της Δ. Αρεοπαγίτου και της Κεφαλληνίας.
«Κατά την περίοδο 1998 – 1999 ο Τσοχατζόπουλος μου γνώρισε τον Ντίνο Μιχαηλίδη που θα του έδινε, μαζί με άλλους, μεγάλα χρηματικά ποσά στη Ελλάδα και το εξωτερικό (μετρητά και επιταγές) υποστηρίζει ο Ν. Ζήγρας και προσθέτει: «Προς τούτο δε έδωσα σε αυτόν τα στοιχεία της εταιρείας Bluebell για να εκδώσει τραπεζικές επιταγές στο όνομά της και να ανοιχθεί σχετικός λογαριασμός στην Ελβετία, προκειμένου να κατατεθούν σε αυτόν οι επιταγές προς είσπραξη και στη συνέχεια τα χρηματικά ποσά να έλθουν στην Ελλάδα στα χέρια και στο λογιστήριο της Torcaso για τις αγορές των ακινήτων. Για τις παραπάνω ενέργειες επιστρατεύθηκε το γραφείο Μελά, που είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο στο άνοιγμα λογαριασμών υπεράκτιων εταιρειών του εξωτερικού και στη διακίνηση χρημάτων μέσω των εταιρειών αυτών προς την Ελλάδα, με
ποσοστό κέρδους 5-10% ανάλογα με το ύψος του ποσού. Έτσι, η Bluebell δηλαδή εγώ ως εκπρόσωπος της άνοιξα λογαριασμό στην Ελβετία (Credit Lyonnais) καθ υπόδειξη του Μελά και κατέθεσα εκεί τις επιταγές που δίνονταν από τον Ντινο Μιχαηλίδη. Ταυτόχρονα εστάλησαν χρηματικά ποσά στο λογαριασμό της Torcaso για την αγορά των ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρθηκαν ποσά στην εταιρεία Morelia (Μελάς), τα οποία μετά την αφαίρεση του ποσοστού του κέρδους του Μελά, τα εισέπραττα από αυτόν μετρητοίς και τα παρέδιδα στον Τσοχατζόπουλο, ο οποίος κρατούσε πάντοτε αναλυτικό λογαριασμό. Τέτοιες παραδόσεις χρημάτων δηλαδή στα χέρια του Τσοχατζόπουλου, έκανε και ο συνέταιρος του Μελά, Κ. Αντωνιάδης , καθώς και ο υπάλληλος τους ο οποίος μετέφερε χρήματα στα γραφεία του Τσοχατζόπουλου στην Κομνά Τράκα τα παρέδιδε σε εμένα και εγώ στον Τοστχατζόπουλο. Το 2005 ο Τσοχατζόπουλος με γνώρισε στον Γ. Σαχπατζίδη, έναν πολύ καλό του φίλο και άνθρωπο της εμπιστοσύνης του, όπως ο ίδιος μου είπε. Ο Σαχπατζίδης γνώριζε πολύ καλά τα σχετικά με τις αγοραπωλησίες ακινήτων και θα αναλάμβανε από εκείνο το σημείο και μετά να διαχειρίζεται τα ακίνητα της Torcaso σαν να είναι ιδιοκτήτης τους».
Ο Νικόλαος Ζήγρας, που έχει υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης για λόγους υγείας, αναφέρθηκε και στην ασθένειά του για να τονίσει ότι όλα τα έξοδα της νοσηλείας σε Ελλάδα και εξωτερικό καταβλήθηκαν από τον Άκη Τσοχατζόπουλο και ο ίδιος αισθανόταν ευγνωμοσύνη απέναντι στον εξάδελφό του για αυτό. Πλην, όμως, αργότερα, αντιλήφθηκε, όπως είπε, την υστεροβουλία των παραπάνω ενεργειών του. «Το πραγματικό του ενδιαφέρον ήταν να μην πεθάνω και δεν προλάβει να ενημερωθεί από εμένα για τους λογαριασμούς. Προσπαθούσε να μου δημιουργήσει την εικόνα ότι αυτός είναι ο σωτήρας μου και ότι του χρωστάω αιώνια ευγνωμοσύνη» λέει ο Ν. Ζήγρας. Ο κατηγορούμενος, υποστήριξε ακόμη ότι τόσο η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, όσο και η Βίκυ Σταμάτη, γνώριζαν για τις «διαδρομές» του «μαύρου» πολιτικού χρήματος διότι σύμφωνα με τον Ν. Ζήγρα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος του είχε πει πως εκμυστηρευόταν τα μυστικά στις γυναίκες του. Στην απολογία του, ο Ν. Ζήγρας υποστήριξε ακόμη ότι ο πρώην υπουργός έκανε λυσσαλέες προσπάθειες για να εκλεγεί βουλευτής προκειμένου να αποκτήσει τη βουλευτική ασυλία. Στις προεκλογικές περιόδους ξόδευε σύμφωνα με τον εξάδελφό του, πάνω από 2,5 εκ. ευρώ για να εξαγοράσει ψήφους Ρωσοπόντιων από την Κύπρο και τσιγγάνων, καθώς και για να τους προσφέρει διάφορες παροχές, όπως εισιτήρια για τους αγώνες του ΠΑΟΚ…..
Δεν έχω σχέση με «μαύρο» χρήμα» δηλώνει ο Σμπώκος
Εν τω μεταξύ, ο Γ. Σμπώκος διαψεύδει με δήλωσή του ισχυρισμούς του Ν. Ζήγρα. «Δεν έχω απολύτως καμία σχέση με «μαύρο» χρήμα ή παράνομο πλουτισμό. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ως απολογία του Νίκου Ζήγρα και αναφέρονται σε μένα δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Όταν κληθώ από τις δικαστικές αρχές θα το αποδείξω με στοιχεία.», υποστηρίζει ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου.
Πρώτο ΘΕΜΑ online : Με τις βαλίτσες πήγαιναν τα λεφτά στον Άκη! - Πολιτική
έκανε ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νικόλαος Ζήγρας.
Με μια απολογία – φωτιά ο προφυλακισμένος εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, περιέγραψε καρέ – καρέ στον ανακριτή πώς διακινούνταν το μαύρο πολιτικό χρήμα από τις μίζες για τα εξοπλιστικά, ποια πρόσωπα το διακινούσαν αλλά και πως ο πρώην υπουργός το επένδυε σε πολυτελή ακίνητα για να το νομιμοποιήσει. Ιωάννης Σμπώκος άλλοτε «δεξί χέρι« του πρώην υπουργού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Μπέλτσιος, Ντίνος Μιχαηλίδης πρώην υπουργός της Κύπρου, Βλάσης Καμπούρογλου, Al Sayad Fouad και Γιώργος Σαχπατζίδης, είναι κατά τον Ν. Ζήγρα τα πρόσωπα – κλειδιά στη διακίνηση του χρήματος που έφτανε στα χέρια του Α. Τσοχατζόπουλου (και) με βαλίτσες.
Ο εξάδελφος του πρώην υπουργού, με την απολογία του επιβεβαίωσε το αποδεικτικό υλικό που έχει συλλέξει η Δικαιοσύνη για την υπόθεση, υπολογίζοντας προφανώς σε μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση και με την αίτηση αποφυλάκισης που έχει καταθέσει. Από την απολογία του δεν λείπουν και οι αναφορές στα ονόματα του γιου του πρώην υπουργού, Αλέξανδρου Τσοχατζόπουλου, της λογίστριάς του Ευφροσύνης Λαμπροπούλου, του κατασκευαστή ιδιοκτήτη της Arcon Αστέριου Οικονομίδη, αλλά και της Αρετής Τσοχατζοπούλου.
Επίσης ο Ν. Ζήγρας, αναφέρεται και στην πρώην σύζυγο του Α. Τσοχατζόπουλου, Γκουντρούν Μολντενχάουερ, αλλά και την Β. Σταμάτη οι οποίες όπως λέει γνώριζαν τα πάντα. Αναφορά κάνει σε «μεγαλοεκδότη» τον οποίο όμως δεν κατονομάζει.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο, κατά τον Ν. Ζήγρα, λειτουργούσε ο πρώην υπουργός όσον αφορά τη διαχείριση των χρημάτων – πρόκειται για δυσθεώρητα ποσά – μέχρι αυτά να καταλήξουν στις τσέπες του.
Οι αυτουργοί και οι βαλίτσες
Αναφέρει ο Ν. Ζήγρας στην απολογία του: «Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί που οργάνωσαν – προγραμμάτισαν και είχαν ρόλο πρωταγωνιστή στην υπόθεση, είναι ο Απόστολος – Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος, Καμπούρογλου, Al Sayad Fouad και Ντίνος Μιχαηλίδης, πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυπριακής κυβέρνησης. Οι τελικοί αποδέκτες του συνόλου των χρημάτων είναι οι Απόστολος Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος και ο Ιωάννης Σμπώκος. Ο Ντίνος Μιχαηλίδης ήταν το πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση καθώς και προσωπικός φίλος του Α. Τσοχατζόπουλου, τον οποίο ο τελευταίος μου είχε συστήσει ως άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του. Ήταν το πρόσωπο που μεθόδευε όλες τις όλες τις συζητήσεις – επαφές – αποφάσεις μεταξύ των Al Sayad Fouad, Κομπούρογλου και Τσοχατζόπουλου. Ήταν αυτός που μετέφερε προσωπικά μεγάλα ποσά σε βαλίτσες στην Ελλάδα και αυτός που μετέφερε όλες τις επιταγές από τους Al Sayad Fouad και Καμπούρογλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κύπρο) καθώς και ποσά σε μετρητά μαζί με το γιο του Μιχάλη Μιχαηλίδη…..Εδώ θέλω να προσθέσω ότι μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών έκανε σε τσάντες πολύ συχνά και ο Ιωάννης Σμπώκος, ο οποίος είχε στενές επαφές με τον Καμπούρογλου οι οποίοι μαζί συντόνιζαν όλες τις δουλειές».
Στη συνέχεια, ο Ν. Ζήγρας, αφού ζητά από τον ανακριτή να εξετάσει όλα τα παραπάνω πρόσωπα, υποστηρίζει: «Θέλω επίσης να σας πω ότι αργότερα είχε προστεθεί και ένα άλλο πρόσωπο που μετέφερε και αυτό μεγάλα χρηματικά ποσά σε τσάντες στον Τσοχατζόπουλο, το πρόσωπο αυτό ήταν ο Ιωάννης Μπέλτσιος, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τους Al Sayad Fouad, Μιχαηλίδη και Καμπούρογλου παρά μόνο με τον Α. Τσοχατζόπουλο γιατί προφανώς εμπλέκεται σε άλλη υπόθεση».
Ο μεγαλοεκδότης και η πρώην σύζυγος
Ο Ν. Ζήγρας αναφέρεται και στην πρώην σύζυγο του Α. Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν, αλλά και στον γιο του Αλέξανδρο. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «…Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε πόσες χιλιάδες δολάρια πήρε στο εξωτερικό σε τσάντες, η πρώην σύζυγος του Τσοχατζόπουλου, Γκουντρούν, προκειμένου να συναινέσει στο διαζύγιο. Γνωρίζω ότι πήρε με εφάπαξ καταβολή πάνω από 500.000 δολάρια και συμφώνησαν ο Τσοχατζόπουλος να της καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό των 3.000 ευρώ, ποσό το οποίο δεν δηλώνονταν πουθενά. Η Γκουντρούν από τότε που παντρεύτηκε τον Τσοχατζόπουλο δεν είχε ποτέ δουλέψει απ όσο γνωρίζω και ούτε είχε περιουσία στην Ελλάδα. Όσον αφορά το γιο του Τσοχατζόπουλου , Αλέξανδρο, ο οποίος απέκτησε το μερίδιο μιας εταιρείας εστίασης, καφέ – μπαρ, στην Πατησιών με την επωνυμία ΣΤΟΑ, γνωρίζω ότι ο πατέρας του πλήρωσε στον πρώην κάτοχο της εταιρείας, ο οποίος ήταν μεγαλοεκδότης
εφημερίδας, το τίμημα του μεριδίου το οποίο ήταν πάνω από 400.000 ευρώ, χρήματα τα οποία δόθηκαν σε μετρητά και δεν δηλώθηκαν πουθενά…».
Ο Σμπώκος
Για τον Ι. Σμπώκος ο Ν. Ζήγρας υποστηρίζει: «Ο Ιωάννης Σμπώκος είναι πρόσωπο το οποίο δέχθηκε τεράστια χρηματικά ποσά τα οποία επένδυσε ο πεθερός του ο οποίος έχει σχέση με χρηματιστηριακή εταιρεία. Τα ποσά που επένδυσε ο πεθερός του Σμπώκου προέρχονται από το γαμπρό του Ιωάννη Σμπώκου και τον Α. Τσοχατζόπουλου….Πρόκειται για χρηματικά ποσά μερίδια που ζητά απεγνωσμένα μέχρι σήμερα ο Τσοχατζόπουλος από τον Σμπώκο, τον οποίο στις σημειώσεις του αποκαλεί «Βοσκό».
Η Nobilis και η Λαμπροπούλου
Με την απολογία του, ο εξάδελφος του Α. Τσοχατζόπουλου επιβάρυνε ιδιαίτερα και τη θέση της λογίστριας του πρώην υπουργού Ευφροσύνης Λαμπροπούλου. «Είναι πρόσωπο που γνωρίζει όλα τα μυστικά και τα μαγειρέματα του πρώην υπουργού» λέει ο Ν. Ζήγρας και υποστηρίζει ότι η Ε. Λαμπροπούλου είναι εκείνη που μαζί με τον Α. Τσοχατζόπουλο βρήκαν ένα πρόσωπο στο εξωτερικό προκειμένου να το χρήσουν ως ιδιοκτήτη της off shore Nobilis, προκειμένου να αγοραστεί το ακίνητο στην Ακρόπολη.
Η αγορά του ακινήτου ήταν εικονική, σύμφωνα με τον Ν. Ζήγρα, αφού πρώτα βρέθηκε ο Ν. Γεωργαλάκης που συνδέονταν φιλικά με τη λογίστρια και «την εμπιστεύτηκε λόγω της φιλίας τους, αφού προφανώς δεν γνώριζε περί τίνος επρόκειτο». Στο σημείο αυτό ο Ν. Ζήγρας ζητεί από τον ανακριτή να ελέγξει και το ρόλο της δικηγόρου Μ. Τσεκούρα αλά και του πατέρας της (ο πρώην υπουργός αναφέρει συχνά το όνομα της στις προσωπικές του σημειώσεις), οι οποίοι νομιμοποίησαν τον Ν. Γεωργουλάκη ως ιδιοκτήτη – μέτοχο της εταιρείας. «Η Λαμπροπούλου ορίστηκε από τον Τσοχατζόπουλο, μέσω της Τσεκούρα, ως φοροτεχνικός εκπρόσωπος της εταιρείας και σε συνεργασία με τον Τσοχατζόπουλο έφτιαξαν ένα μισθωτήριο συμβόλαιο μεταξύ Nobilis και Τσοχατζόπουλου το οποίο υπογράφηκε από τη Nobilis μέσω πληρεξουσίου και η συνέχει η Λαμπροπούλου εξέδιδε αποδείξεις καταβολής μισθώματος», λέει ο Ν. Ζήγρας, σημειώνοντας πως για την ανακαίνιση της Δεινοκράτους δαπανήθηκαν τεράστια ποσά. Η αγορά ήταν εικονική και έγινε χωρίς να καταβληθεί οποιαδήποτε τίμημα παρά μόνο οι φόροι.
Ο Αστέριος Οικονομίδης και η Bluebell
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Ν. Ζήγρας ο πρώην υπουργός συνεργάζονταν στενά με τον Αστέριο Οικονομίδη της εταιρείας Arcon η οποία είχε αναλάβει
την ανακαίνιση του νεοκλασικό στην Ακρόπολη. Ο πρώην υπουργός προσπαθούσε να μειώσει το κόστος της ανακαίνισης ρίχνοντας το ύψος του μισθώματος του ακινήτου, από το οποίο όπως λέει, δήθεν παρακρατούνταν το κόστος των επισκευών. «Εγώ έφερε σε επαφή τον Οικονομίδη με τον Τσοχατζόπουλο …έκτοτε έγιναν επιστήθιοι φίλοι» λέει ο Ν. Ζήγρας και συνεχίζει: «Για την ανακαίνιση της Δ. Αρεοπαγίτου επενδύθηκαν τεράστια ποσά αφού η Arcon παράγγελνε πανάκριβο εξοπλισμό από Ελλάδα και εξωτερικό κατ εντολή Τσοχατζόπουλου». Ο πρώην υπουργός ανέθεσε, όπως αναφέρει ο εξάδελφος του δυο ακόμη, επισκευές στον Α. Οικονομίδη. Το διαμέρισμα του γιου, Αλέξανδρου, στην Ευελπίδων και την ανακαίνιση του ακινήτου στην Κεφαλληνίας ιδιοκτησίας Torcaso. Οι πληρωμές του Α. Οικονομίδη γίνονταν στο γραφείο του πρώην υπουργού, πάντα σε μετρητά.
«Ο Οικονομίδης έκοβε πρόχειρες αποδείξεις στο δικό μου όνομα γιατί ο Τσοχατζόπουλος δεν ήθελε να φαίνεται το δικό του όνομα, στη συνέχεια δε το λογιστήριο του Οικονομίδη σε συνεργασία με τη Λαμπροπούλου έκοβαν τις δήθεν νόμιμες αποδείξεις», υποστηρίζει. Για την εταιρεία Bluebell o N. Ζήγρας καταθέτει ότι ιδρυτής της είναι ο ίδιος, κατόπιν εντολής του Α. Τσοχατζόπουλου «ο οποίος ήθελε με αυτό τον τρόπο να αγοράσει η κόρη του ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι χωρίς να εμφανίζεται η ίδια ως αγοράστρια». Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει πως ένα μέρος του τιμήματος για την αγορά του ακινήτου δόθηκε από τον ίδιο τον πρώην υπουργό και τα υπόλοιπο εξοφλήθηκαν με επιταγές. «Όλα αυτά βεβαία» επισημαίνει «ήταν σε πλήρη γνώση της Αρετής Τσοχατζόπούλου». Σε ό,τι αφορά την εταιρεία Torcaso o N. Ζήγρας ανέφερε πως την ίδρυσε ο ίδιος κατόπιν εντολής του πρώην υπουργού προκειμένου «όπως μου δήλωσε ο Τσοχατζόπουλος κάποιοι φίλοι του μέσω αυτής να του μεταβιβάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία θα επένδυε σε ακίνητα στη Ελλάδα που ο ίδιος είχε επιλέξει. Πρόκειται για τα ακίνητα επί της Λ. Κηφισίας, της Δ. Αρεοπαγίτου και της Κεφαλληνίας.
Ο Μιχαηλίδης, ο Σαχπατζίδης και η Ελβετία
«Κατά την περίοδο 1998 – 1999 ο Τσοχατζόπουλος μου γνώρισε τον Ντίνο Μιχαηλίδη που θα του έδινε, μαζί με άλλους, μεγάλα χρηματικά ποσά στη Ελλάδα και το εξωτερικό (μετρητά και επιταγές) υποστηρίζει ο Ν. Ζήγρας και προσθέτει: «Προς τούτο δε έδωσα σε αυτόν τα στοιχεία της εταιρείας Bluebell για να εκδώσει τραπεζικές επιταγές στο όνομά της και να ανοιχθεί σχετικός λογαριασμός στην Ελβετία, προκειμένου να κατατεθούν σε αυτόν οι επιταγές προς είσπραξη και στη συνέχεια τα χρηματικά ποσά να έλθουν στην Ελλάδα στα χέρια και στο λογιστήριο της Torcaso για τις αγορές των ακινήτων. Για τις παραπάνω ενέργειες επιστρατεύθηκε το γραφείο Μελά, που είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο στο άνοιγμα λογαριασμών υπεράκτιων εταιρειών του εξωτερικού και στη διακίνηση χρημάτων μέσω των εταιρειών αυτών προς την Ελλάδα, με
ποσοστό κέρδους 5-10% ανάλογα με το ύψος του ποσού. Έτσι, η Bluebell δηλαδή εγώ ως εκπρόσωπος της άνοιξα λογαριασμό στην Ελβετία (Credit Lyonnais) καθ υπόδειξη του Μελά και κατέθεσα εκεί τις επιταγές που δίνονταν από τον Ντινο Μιχαηλίδη. Ταυτόχρονα εστάλησαν χρηματικά ποσά στο λογαριασμό της Torcaso για την αγορά των ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρθηκαν ποσά στην εταιρεία Morelia (Μελάς), τα οποία μετά την αφαίρεση του ποσοστού του κέρδους του Μελά, τα εισέπραττα από αυτόν μετρητοίς και τα παρέδιδα στον Τσοχατζόπουλο, ο οποίος κρατούσε πάντοτε αναλυτικό λογαριασμό. Τέτοιες παραδόσεις χρημάτων δηλαδή στα χέρια του Τσοχατζόπουλου, έκανε και ο συνέταιρος του Μελά, Κ. Αντωνιάδης , καθώς και ο υπάλληλος τους ο οποίος μετέφερε χρήματα στα γραφεία του Τσοχατζόπουλου στην Κομνά Τράκα τα παρέδιδε σε εμένα και εγώ στον Τοστχατζόπουλο. Το 2005 ο Τσοχατζόπουλος με γνώρισε στον Γ. Σαχπατζίδη, έναν πολύ καλό του φίλο και άνθρωπο της εμπιστοσύνης του, όπως ο ίδιος μου είπε. Ο Σαχπατζίδης γνώριζε πολύ καλά τα σχετικά με τις αγοραπωλησίες ακινήτων και θα αναλάμβανε από εκείνο το σημείο και μετά να διαχειρίζεται τα ακίνητα της Torcaso σαν να είναι ιδιοκτήτης τους».
Εξαγορά ψήφων με εισιτήρια του ΠΑΟΚ
Ο Νικόλαος Ζήγρας, που έχει υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης για λόγους υγείας, αναφέρθηκε και στην ασθένειά του για να τονίσει ότι όλα τα έξοδα της νοσηλείας σε Ελλάδα και εξωτερικό καταβλήθηκαν από τον Άκη Τσοχατζόπουλο και ο ίδιος αισθανόταν ευγνωμοσύνη απέναντι στον εξάδελφό του για αυτό. Πλην, όμως, αργότερα, αντιλήφθηκε, όπως είπε, την υστεροβουλία των παραπάνω ενεργειών του. «Το πραγματικό του ενδιαφέρον ήταν να μην πεθάνω και δεν προλάβει να ενημερωθεί από εμένα για τους λογαριασμούς. Προσπαθούσε να μου δημιουργήσει την εικόνα ότι αυτός είναι ο σωτήρας μου και ότι του χρωστάω αιώνια ευγνωμοσύνη» λέει ο Ν. Ζήγρας. Ο κατηγορούμενος, υποστήριξε ακόμη ότι τόσο η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, όσο και η Βίκυ Σταμάτη, γνώριζαν για τις «διαδρομές» του «μαύρου» πολιτικού χρήματος διότι σύμφωνα με τον Ν. Ζήγρα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος του είχε πει πως εκμυστηρευόταν τα μυστικά στις γυναίκες του. Στην απολογία του, ο Ν. Ζήγρας υποστήριξε ακόμη ότι ο πρώην υπουργός έκανε λυσσαλέες προσπάθειες για να εκλεγεί βουλευτής προκειμένου να αποκτήσει τη βουλευτική ασυλία. Στις προεκλογικές περιόδους ξόδευε σύμφωνα με τον εξάδελφό του, πάνω από 2,5 εκ. ευρώ για να εξαγοράσει ψήφους Ρωσοπόντιων από την Κύπρο και τσιγγάνων, καθώς και για να τους προσφέρει διάφορες παροχές, όπως εισιτήρια για τους αγώνες του ΠΑΟΚ…..
Δεν έχω σχέση με «μαύρο» χρήμα» δηλώνει ο Σμπώκος
Εν τω μεταξύ, ο Γ. Σμπώκος διαψεύδει με δήλωσή του ισχυρισμούς του Ν. Ζήγρα. «Δεν έχω απολύτως καμία σχέση με «μαύρο» χρήμα ή παράνομο πλουτισμό. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ως απολογία του Νίκου Ζήγρα και αναφέρονται σε μένα δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Όταν κληθώ από τις δικαστικές αρχές θα το αποδείξω με στοιχεία.», υποστηρίζει ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου.
Πρώτο ΘΕΜΑ online : Με τις βαλίτσες πήγαιναν τα λεφτά στον Άκη! - Πολιτική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου