Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΠΟΥ ΠΑΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ-ΣΠΑΤΩΝ;

Με επιστολή του αναγνώστης Γ.Χ. μεταξύ άλλων επισημαίνει στη στήλη: 

«Στα γραφόμενα σου διαπιστώνω, φίλε Αρτέμιε, ότι έχεις εναποθέσει πολλές προσδοκίες στο σημερινό δήμαρχο, για να βγάλει από το τέλμα την Αρτέμιδα, που χρόνια τώρα είναι βυθισμένη. Επίσης, παρατηρώ ότι αφήνεις να εννοηθεί, ότι κάποιοι από τους συνεργάτες του νυν δημάρχου δεν ανταποκρίνονται με πληρότητα στα καθήκοντά τους. Δεν θα έλεγα ότι έχεις
λάθος. Όμως ξεχνάς, ή, σου διαφεύγει μια παράμετρος που εξηγεί τους λόγους γιατί υπάρχει αυτή η ανοχή εκ μέρους του κ. Μάρκου, στους πολιτικούς προϊστάμενους των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να επικρατεί, όπως γράφεις και εσύ, «ραχατιλίκι» στο δήμο. Ο σημερινός δήμαρχος, κ. Χ. Μάρκου, ηγείται μιας παράταξης που δεν είναι δικό του γέννημα-θρέμμα. Όσοι παρακολούθησαν τη διαδρομή της παράταξης «ΝΕΑ ΠΟΛΗ», θα θυμούνται ότι οι κ. κ. Πουλάκης, Γκινοσάτης, Μαργέτης και Χρήστος Μάρκου, είχαν προετοιμάσει την παράταξη και έψαχναν για επικεφαλή, αφού πρώτα οι ίδιοι είχαν συνειδητοποιήσει ότι η παράταξη με αρχηγό κάποιον από αυτούς, πολύ δύσκολα θα έφθαναν σε νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα. Έτσι, και μετά από πολλές επίμονες προσπάθειες που έκαναν, κατάφεραν να τον πείσουν να ηγηθεί της παράταξης. Πως, λοιπόν, φίλε Αρτέμιε, έχεις την απαίτηση ο δήμαρχος να «στείλει σπίτι του» κάποιον, ή, κάποιους οι οποίοι του έδωσαν την εξουσία; Πιστεύω πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει πολιτική βούληση για να γίνει και η πιο μικρή αλλαγή. Σήμερα, η όλη πολιτική και διοικητική διάρθρωση του Δήμου κινείται σε όρια που αγγίζουν (πολύ επιεικής όρος) την ανεπάρκεια».

Φιλικά ΓΧ.

Φίλε αναγνώστη,
σε ευχαριστώ για την επιστολή σου. Αναφέρεσαι σε πραγματικά γεγονότα και με σωστό συλλογισμό. Όμως, διαφωνώ στο σημείο που λες «ότι δεν μπορεί να στείλει σπίτι του, κάποιον, ή κάποιους που του έδωσαν την εξουσία». Η πραγματικότητα είναι, ότι ο σημερινός δήμαρχος εξέλεξε όλους όσους βρίσκονται σήμερα μαζί του στην εξουσία και όχι το αντίθετο. Εννοώ, ότι η νίκη της παράταξης, είχε κύριο και μοναδικό εφαλτήριο την προσωπικότητα, τη διαδρομή και τη στάση ζωής του νυν δημάρχου κ. Μάρκου.
Όμως θεωρώ ότι η επιστολή σου, φίλε αναγνώστη, πως μου δίνει μια καλή «πάσα», για να κάνω από τη δική μου σκοπιά μια μικρή αναφορά για το 17μηνο που πέρασε της σημερινής διοίκησης.
Καταρχήν να αναφέρω ότι μέχρι την επιλογή του κ. Χρήστου Μάρκου, ως επικεφαλής της παράταξης, υπήρξε ένα μικρό σήριαλ. Πράγματι, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2010, ο κ. Μάρκου, δέχθηκε πολλές «πιέσεις» και από πολλά πρόσωπα, (οι πληροφορίες λένε ότι τις δεχότανε και στο παρελθόν), να υπερνικήσει τις όποιες επιφυλάξεις του και να δεχθεί την υποψηφιότητα του ως δήμαρχος. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η παράταξη «ΝΕΑ ΠΟΛΗ» στο δεύτερο γύρο πήρε την «πρωτιά» με ποσοστό πάνω από 55%.
Τα περισσότερα στελέχη του 15μελούς cast της σημερινής διοίκησης, (ο κ. Γιώργος Μπέκας έχει ανεξαρτητοποιηθεί) διαθέτουν πολυετή πείρα και γνώση στα δημοτικά δρώμενα. Μάλιστα δε, αρκετοί έχουν υπηρετήσει σε επίκαιρες και υπεύθυνες θέσεις στο παρελθόν, πριν ακόμα ο δήμος γίνει ενιαίος. Επίσης, υπάρχουν και «πρωτάκια» που δεν τους λείπει η όρεξη για δουλειά και προσφορά, ούτε είναι «άσχετοι» με τα δημοτικά δρώμενα, όπως σε πολλές περιπτώσεις συνέβαινε στο παρελθόν. Συμπερασματικά θεωρούμε ότι η σημερινή διοίκηση διαθέτει αν όχι άριστο ένα καλό πολιτικό ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να αλλάξει πολλά και να οδηγήσει το δήμο σε ανάπτυξη και δημιουργία, παρ’ όλη την οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα.
Όσοι επικαλούνται τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, για την υπολειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, σε καμία περίπτωση αυτές αποτελούν φραγμό για την αποδοτικότητά τους. Απλά καλύπτουν μια τεμπελίστικη νοοτροπία που υπήρχε και διατηρείται.
Οι υπηρεσίες: καθαριότητας, ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου, εξυπηρέτησης δημοτών, κ.λ.π., καλύπτονται από το υπάρχον και σε πολλές υπηρεσίες υπεράριθμο προσωπικό που διαθέτει ο δήμος, αρκεί φυσικά να υπάρξει πολιτική βούληση, για επιμερισμό καθηκόντων και αναζήτηση ευθυνών όπου και όταν καταστρατηγούνται οι υποχρεώσεις.
Πράγματι, η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, «Καλλικράτης», δημιούργησε πολλά οργανωτικά προβλήματα στους συνενούμενους δήμους. Ίσως, όμως, τα περισσότερα να αντιμετώπισε ο σημερινός δήμος, πολλά εκ των οποίων ακόμα δεν έχουν επιλυθεί. Οι περισσότεροι δημότες είχαν την ψευδαίσθηση ότι ο πρώην δήμος Σπάτων ήταν ένας «νοικοκυρεμένος» και καλοδιοικούμενος δήμος. Τελικά αποδείχθηκε εντελώς το αντίθετο. Η ανοργανωσιά του στάθηκε εμπόδιο στη γρήγορη απορρόφηση όλων των αλλαγών που απαιτούνταν για το συγχρονισμό των δύο πρώην δήμων σε έναν. Παράδειγμα, η καθυστέρηση έκδοσης λογαριασμών ύδρευσης για ένα έτος και πλέον, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας και τις αστοχίες. (Υπήρξαν δημότες που έλαβαν χρέωση για κατανάλωση νερού μερικές δεκάδες χιλιάδες Ευρώ).
Η περσινή χρονιά επιφύλαξε δύο δυσάρεστες εκπλήξεις για την αποτελεσματικότητα της νέας διοίκησης. Όλοι θυμόμαστε τον απέραντο σκουπιδότοπο, ειδικά στην Αρτέμιδα, που αντίκριζαν καθημερινά οι δημότες και οι επισκέπτες της πόλης. Αιτία, ήταν σε μεγάλο βαθμό η ανοργανωσιά των υπηρεσιών και η πολιτική διοικητική ανεπάρκεια λόγω ακολουθούμενης παλαιομοδίτικης μικροπολιτικής κάποιων στελεχών της παράταξης.
Η δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη ήταν η εσωτερική διοργάνωση του Δήμου. Παρά τις δηλώσεις και επιθυμίες της νέας διοίκησης για τρεις διευθύνσεις, ο δήμος τελικά απέκτησε έντεκα, με αποτέλεσμα, αφενός μεν οι μισθολογικές δαπάνες να αυξηθούν ετησίως με το ποσόν των 120.000 Ευρώ περίπου και αφετέρου, οι πολλοί ανεύθυνο-υπεύθυνοι να επιδεινώσουν το διοικητικό αλαλούμ που ήδη επικρατούσε.
Όμως, υπήρξαν και υπάρχουν επιτυχίες. Οι διαγωνισμοί προμηθειών ελέχθησαν. Η σπατάλη περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό με τον περιορισμό των φωτογραφικών μελετών για εξυπηρέτηση ημετέρων. Ακολουθήθηκε σφικτή οικονομική πολιτική και μειώθηκαν στο ήμισυ οι οφειλές του δήμου προς τρίτους. Ωστόσο, υπάρχει μακρύς δρόμος μέχρις ότου επιτευχθούν θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Εδώ η ευθύνη προέρχεται και προέρχεται από την οικονομική δυσπραγία που επικρατεί στη χώρα.
Σε αναμονή έχουν τεθεί τα αναπτυξιακά έργα που εκ των πραγμάτων χρειάζονται χρήματα. Όπως: Πράξεις Εφαρμογής, διανοίξεις και ασφαλτόστρωση δρόμων, δημιουργία αμαξοστασίου, δημοτικού μεγάρου, ανέγερση σχολείων κ.λ.π..
Η ανέγερση σχολικών αιθουσών, που είναι απαραίτητες για τη στέγαση μαθητών, των οποίων ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται, σκοντάφτουν σε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Οι Πράξεις Εφαρμογής σε κάποιες γειτονιές που θα ελευθέρωναν χώρους κατάλληλους για την ανέγερση σχολείων, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν επειδή δεν έχει γίνει καταχώρηση των εκτάσεων ιδιοκτησίας του Δήμου στο υποθηκοφυλακείο. Η διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, εγγραφής θα είναι χρονοβόρα, χωρίς να αποκλείονται πολλές εκπλήξεις ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς ορισμένων εκτάσεων.
Πράγματι, οι δημότες είχαν και έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες στη νέα διοίκηση και ειδικά στο δήμαρχο κ. Μάρκου. Παρόλα τα απογοητευτικά αποτελέσματα για το 17μηνο της διοίκησής του που πέρασε, δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί, ότι ακόμα διατηρούν τις ελπίδες τους. Άγνωστο όμως για πόσο ακόμα διάστημα. Οι διαρθρωτικές κινήσεις που είναι απαραίτητες να γίνουν για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, βρίσκονται στα χέρια του δημάρχου. Θα τις αποτολμήσει άραγε, ή, θα τελειώσει τη θητεία του σαν ένας απλός διαχειριστής της καθημερινότητας και τίποτε περισσότερο;
Κάποια στιγμή από κάποιους-κάποιον η μοίρα του Δήμου πρέπει να αλλάξει. Ο πρώην δήμος Σπάτων με το αεροδρόμιο και η Αρτέμιδα με τα 14 χιλιόμετρα παραλίας της είναι «φιλέτα» που έμειναν αναξιοποίητα εξαιτίας προστατευόμενων μικροσυμφερόντων, διοικητικής ικανότητας και μυωπικών αντιλήψεων. Με κάθε προσπάθεια και τίμημα ότι κρατά στάσιμο το δήμο πρέπει υπερνικηθούν.
Αλλιώς, η μιζέρια θα...ζει και θα βασιλεύει...
ΑΡΤΕΜΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου