Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Πρακτικός Οδηγός Ποιές αλλαγές επιφέρει η επικείμενη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης

Picture 0 for Ποιές αλλαγές επιφέρει η επικείμενη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης
Η επικείμενη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από το 65ο στο 67ο έτος της ηλικίας αναμένεται να παρατείνει τον εργασιακό βίο σε περίπου 70.000 ασφαλισμένους, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός όσων θα
θιγούν από τα νέα ασφαλιστικά όρια.

Μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν οι ασφαλισμένοι σε νέα αδιέξοδα και "εγκλωβιστούν", πολλοί θα επιλέξουν τον δρόμο της πρόωρης συνταξιοδότησης και κατά συνέπεια της μειωμένης σύνταξης. Κυρίως, επιδιώκεται να "φύγουν άρον-άρον" στη σύνταξη όσο το δυνατόν περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι μέχρι και τον Αύγουστο έφθασαν τους 19.000, ενώ μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων  ο αριθμός αναμένεται να φθάσει τους 30.000 μέχρι στο τέλος του 2012.

Το νέο καθεστώς πρόκειται να εφαρμοστεί σε δύο δόσεις, δηλαδή από 1/1/2013 θα αρχίσει να ισχύει το 66ο έτος της ηλικίας για συνταξιοδότηση και από 1/1/2014 το 67 έτος και θα αφορά "παλαιούς" και "νέους" ασφαλισμένους, ενώ δεν θα θίγονται όσοι θεμελίωσαν ή θα θεμελιώσουν μέχρι 31/12/20012 συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Στον δημόσιο τομέα η θεμελίωση συνταξιοδότικού δικαιώματος γίνεται με 25 έτη ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς που ασφαλίζονται στον κλάδο των ΒΑΡΕΩΝ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ, μετά και την αναμόρφωση της λίστας που επήλθε από 1/1/2012, πιθανολογείται ότι θα υπάρξει και για την κατηγορία αυτή, αύξηση των ορίων ηλικίας, που σημειωτέον είχαν επίσης αναπροσαρμοστεί από 1/1/2011 σύμφωνα με τον ν.3863/2010.

Ερωτηματικό παραμένει και για τους ασφαλισμένους σε ειδικά ταμεία ή στο Δημόσιο που συνταξιοδοτούνται με 35ετία, αφού στην περίπτωσηξ αυτή θα πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση.

Κρίσιμη τέλος θεωρείται για τον δημόσιο τομέα, η συμπλήρωση 33 ετών ασφάλισης και η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου, ώστε να συνταξιοδοτηθούν με τον υφιστάμενο υπολογισμό της σύνταξης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου