Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Αυστραλία: Από το διάστημα έπεσε το μυστηριώδες αντικείμενο που βρέθηκε ξεβρασμένο σε ακτή


Από ινδικό όχημα εκτόξευσης στο διάστημα προήλθε τελικά το μυστηριώδες αντικείμενο που βρέθηκε ξεβρασμένο σε απομονωμένη παραλία της Αυστραλίας.Σύμφωνα με το BBC, η ανακάλυψη του ογκώδους μεταλλικού θραύσματος που έγινε στα μέσα του Ιουλίου 250 χλμ βόρεια του Περθ, είχε γεννήσει διάφορες θεωρίες για την προέλευσή του.

Η Ινδία επιβεβαίωσε στο βρετανικό δίκτυο εχθές Δευτέρα ότι το θραύσμα με το χρυσαφί χρώμα ήταν μέρος ενός οχήματος PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) που έχει σχεδιάσει η ινδική διαστημική υπηρεσία και χρησιμοποιείται για την αποστολή δορυφόρων στο διάστημα.

Ο εκπρόσωπος του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO) εξήγησε ότι ήταν στο χέρι της Αυστραλίας να αποφασίσει την τύχη του αντικειμένου και δεν έκανε περαιτέρω σχόλιο.



Αρκετές χώρες προχωρούν σε ειδικό σχεδιασμό προκειμένου τα «διαστημικά συντρίμμια» από τους πυραύλους που εκτοξεύουν στο διάστημα να πέφτουν στον ωκεανό και μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Η Αυστραλιανή Διαστημική Υπηρεσία (ASA) είχε δηλώσει νωρίτερα ότι συνεργάζεται με την Ινδία «για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων, σε συμμόρφωση με τυχόν υποχρεώσεις που ορίζουν οι συμφωνίες για το διάστημα του ΟΗΕ».

Όπως επισημαίνει το BBC, σε πολλές περιπτώσεις οι χώρες επιδιώκουν την ανάκτηση των διαστημικών συντριμμιών που εντοπίζονται εκτός των συνόρων τους, αφού είναι χρήσιμα στο πλαίσιο της ανάλυσης της εκάστοτε διαστημικής αποστολής. Σε αυτήν την περίπτωση πάντως, εκτιμούν ειδικοί, η Ινδία δεν έχει κάποιο επιστημονικό όφελος από την ανάκτηση του θραύσματος, και θα μπορούσε αυτό να παραμείνει στην Αυστραλία.

To προηγούμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρότζερ Κουκ είχε προτείνει να αποθηκευτεί το θραύσμα σε κρατικό μουσείο, μαζί με τα συντρίμμια του σταθμούθ Skylab της NASA που είχαν ανακαλυφθεί το 1979. Από τη μεριά τους, οι κάτοικοι της περιοχής όπου βρέθηκε το κομμάτι του PSLV εξέφρασαν την επιθυμία να παραμείνει εκεί που βρίσκεται, ώστε να αποτελεί στο μέλλον τουριστική ατραξιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου