Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Politico: Οι τουρίστες επέστρεψαν στην Ελλάδα αλλά λείπουν 50.000 εργαζόμενοι

Οι ελλείψεις αυτές καταγράφονται ενώ η Ελλάδα τον Απρίλιο είχε το υψηλότερο ποσοστό νέων ανέργων στην Ευρώπη σημειώνεται στο δημοσίευμα Εκτενές δημοσίοευμα για τις μεγάλες ελλείψεις εποχικών εργαζομένων στον τομέα του ελληνικού τουρισμού φιλοξενεί το Politico. Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι από τις 250.000 θέσεις που πρέπει να καλυφθούν στον τουριστικό κλάδο, τουλάχιστον 50.000 παραμένουν κενές. Το Politico σημειώνει μάλιστα ότι οι ελλείψεις αυτές καταγράφονται ενώ η Ελλάδα τον Απρίλιο είχε το υψηλότερο ποσοστό νέων ανέργων στην Ευρώπη στο 36,8% και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας συνολικά στο 12,7%.




Σημειώνεται ωστόσο ότι αυτό το πρόβλημα οφείλεται και στο γεγονός ότι λόγω της πανδημίας ένα μεγάλο μέρος των ξένων εργαζομένων έφυγαν από τη χώρα και δεν έχουν επιστρέψει.

Το Politico φιλοξενεί και τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια ο οποίος ανέφερε ότι η πανδημία δημιούργησε ένα πρόβλημα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. «Λόγω της πανδημίας, αρκετοί εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα, καθώς έκλεισαν τα ξενοδοχεία, αναζήτησαν δουλειά σε άλλους τομείς για να βγάλουν τα προς το ζην» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.




Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι και οι Έλληνες εργαζόμενοι στρέφονται σε άλλους τομείς εκτός του τουρισμού, δεδομένου ότι οι εποχικές συμβάσεις γίνονται συντομότερες, επιδεινώνοντας τα συναφή προβλήματα όπως τα μεγάλα ωράρια και τις χαμηλές συγκριτικά αποδοχές.



Γι’ αυτό και πολλοί επιλέγουν άλλες χώρες που προσφέρουν υψηλότερους μισθούς, όπως η Κύπρος και η Ισπανία.

Τέλος, ο συντάκτης του δημοσιεύματος επισημαίνει πως μία από τις λύσεις της Ελλάδας για να καλύψει τις κενές θέσεις στον τουριστικό κλάδο θα ήταν να βγάλει χιλιάδες άδειες εργασίας για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Σύμφωνα όμως με αξιωματούχους που επικαλείται το Politico, ούτε αυτή η κίνηση θα ήταν αρκετή για να καλύψει τις ελλείψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου