Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Κίσινγκερ: «Δεν είναι εύκολο καθήκον» η προσπάθεια της Γερμανία να ηγηθεί της Ευρώπης εν μέσω πολέμου

 Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ εξέφρασε τη «συμπάθειά του» στην κυβέρνηση της Γερμανίας, αναφερόμενος στη δυσκολία που αντιμετωπίζει να ορίσει τον νέο της ρόλο στην Ευρώπη, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.Η προσπάθεια της Γερμανίας «να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη» τον οποίο «θα βασίσει στο ότι θα είναι η ισχυρότερη στρατιωτικά ευρωπαϊκή δύναμη δεν είναι εύκολο καθήκον, με δεδομένη την ιστορία» της, εξήγησε ο κ. Κίσινγκερ, 99 ετών, μιλώντας χθες Δευτέρα σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο.
Πρόσθεσε πως βλέπει «με συμπάθεια για το καθήκον που επωμίστηκε» τη γερμανική κυβέρνηση, αν και «δεν έχει μπορέσει να ορμήσει σ’ αυτό με πλήρες πρόγραμμα». Ο βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πως ο νέος ρόλος του Βερολίνου είναι θεαματικά «διαφορετικός» από αυτόν «της προηγούμενης περιόδου».

«Η Γερμανία θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της νέας Ευρώπης, η οποία αναφύεται τώρα...», ιδίως ως προς «την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, που θα χρειαστεί βοήθεια τύπου σχεδίου Μάρσαλ», συνέχισε.

Όπως το βλέπει, η Γερμανία αναλαμβάνει ρόλο-κλειδί για την ασφάλεια της Ευρώπης σε περίπτωση εκδήλωσης περαιτέρω επιθετικότητας από τη Ρωσία.



Γόνος οικογένειας γερμανοεβραίων, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία το 1938, ο κ. Κίσινγκερ μετατράπηκε σε διαμορφωτή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από τα χρόνια του 1960 ως και τα χρόνια του 1970, όταν διετέλεσε αρχικά σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας και κατόπιν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου