Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Μύκονος: Η νομιμότητα λειτουργίας του διάσημου εστιατορίου «Bagatelle» στο μικροσκόπιο του ΣτΕ

 Το διεθνούς φήμης εστιατόριο βρίσκεται στην περιοχή της Βίδας-Φράμπικας, με φόντο το Ιερό νησί της Δήλου – Κάτοικος της περιοχής προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή είναι παραδοσιακός οικισμός και αρχαιολογικός χώρος Στο μικροσκόπιο των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας ερευνάται η συνταγματικότητα και η νομιμότητα λειτουργίας των γαλλικών συμφερόντων διεθνούς φήμης εστιατορίου «Bagatelle» σε έκταση 2,5 στρεμμάτων στην μαγευτική περιοχή της Βίδας-Φράμπικας της Μυκόνου, με φόντο το Ιερό νησί της Δήλου.



Το κοσμοπολίτικο εστιατόριο ολοήμερης διασκέδασης μέσα σ΄ έναν καταπράσινο παράδεισο πολυτέλειας, με θέα το Αιγαίο έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί καθημερινά, χίλια άτομα, κατά τους θερινούς μήνες , μεταξύ των οποίων οι 300 καθήμενοι. Οι επισκέπτες του μπορεί να προσέρχονται σε αυτό είτε οδικά είτε διά θαλάσσης, καθώς διαθέτει πλωτή εξέδρα για να δένουν τα σκάφη αναψυχής που προσεγγίζουν το Bagatelle.




Κοντά στο ακίνητο-φιλέτο του «Bagatelle» υπάρχουν σημαντικές ξενοδοχειακές μονάδες, όπως είναι το πεντάστερο «Mykonos Theoxenia Boytique» το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως εθνικός θησαυρός της UNESCO και της Ελλάδας, κ.λπ., αλλά και κατοικίες στις οποίες διαμένουν μόνιμα Μυκονιάτες.

Γιατί προσέφυγε στο ΣτΕ κάτοικος της περιοχής

Τώρα στο ΣτΕ έχει προσφύγει κάτοικος της περιοχής Βίδας-Φράμπικας και υποστηρίζει ότι η επίμαχη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη τόσο ως παραδοσιακός οικισμός, όσο και ως αρχαιολογικός χώρος και έχουν καθοριστεί ειδικοί όροι και περιορισμοί στην δόμηση.



Σύμφωνα με τον κάτοικο της εν λόγω περιοχής στο επίμαχο χώρο υπάρχει επιπλωμένο τουριστικό κατάλυμα 55,20 τ.μ., και η ωφέλιμη επιφάνεια της επιχείρησης έχει οριστεί σε 939 τ.μ. στην οποία θα τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα και θα λειτούργει εστιατόριο, μπαρ, καφετέρια, ενώ θα γίνεται χρήση μουσικών οργάνων ή ηχητικού συστήματος μέχρι 80 db, κ.λπ.

Υποστηρίζεται ότι η λειτουργία του «Bagatelle» παραβιάζει:

-τις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος (άρθρο 24 Συντάγματος),



-το διεθνές, Ευρωπαϊκό και Ελληνικό δίκαιο για την προστασία του περιβάλλοντος,

-την σύμβαση για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης που έχει κυρωθεί από την Ελλάδα με το νόμο 2039/1992 και

-το νόμο περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς (νόμος 1028/2002).

Ζητά «πάγωμα» των αδειών λειτουργίας



Παράλληλα, υποστηρίζει ότι από την επίμαχη λειτουργία του «Bagatelle» προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη και ειδικά από τα μηχανήματα ήχου και τη νύκτα.

Από τους συμβούλους Επικρατείας ζητεί να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνουν» άμεσα οι άδειες λειτουργίας (γνωστοποιήσεις) του τουριστικού καταλύματος και του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει κατατεθεί, αλλά και να ακυρωθούν με οριστική απόφαση του ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου