Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Iρανός υπουργός Εξωτερικών στην Τουρκία

 Ο Iρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα, αφού η κυβέρνησή του διέψευσε τις «γελοίες» προειδοποιήσεις του Ισραήλ περί κινδύνου επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία.Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της τουρκικής διπλωματίας, ο ΥΠΕΞ Αμιραμπντολαχιάν θα έχει «συναντήσεις αφιερωμένες στις διμερείς σχέσεις καθώς και στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».




Η επίσκεψη καταγράφεται μόλις τέσσερις ημέρες αφού ο Iσραηλινός ομόλογός του, ο Γιαΐρ Λαπίντ, ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση διότι συνέβαλε να αποτραπούν σχεδιαζόμενες δολοφονίες εναντίον Ισραηλινών στην Κωνσταντινούπολη.

Την περασμένη εβδομάδα, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν οκτώ πρόσωπα τα οποία φέρονται να ανήκαν σε ιρανικό πυρήνα που σχεδίαζε επιθέσεις, με στόχο ιδίως πρώην πρεσβευτή, την παραμονή της επίσκεψης του κ. Λαπίντ στην τουρκική πρωτεύουσα, την Πέμπτη.



«Είμαστε πολύ ευγνώμονες στην τουρκική κυβέρνηση για την πολύ επαγγελματική και συντονισμένη αντίδρασή της», είπε ο κ. Λαπίντ την Πέμπτη στην Άγκυρα.

Την Παρασκευή όμως το Ιράν διέψευσε αυτές τις «ανυπόστατες» και «γελοίες» κατηγορίες, στις οποίες είδε «μέρος συνωμοσίας για να αλλοιωθούν οι σχέσεις μεταξύ δύο μουσουλμανικών χωρών», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζάντεχ.

Στα μέσα του μήνα, το Ισραήλ κάλεσε τους υπηκόους του να φύγουν αμέσως από την Τουρκία, εξαιτίας του «πραγματικού και άμεσου κινδύνου» τον οποίο απέδωσε σε ιρανούς πράκτορες στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου