Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Η Eλληνική επιχείρηση που γνώρισε στους Αμερικανούς το «παγωτό του αστροναύτη»

Ποιο είναι το δίδυμο πίσω από την εταιρεία που αποτελεί «γέφυρα» εφαρμογής των επιστημονικών ερευνών και της βιομηχανίας, έχοντας αναπτύξει διάφορα καινοτόμα προϊόντα, από ενεργειακές μπάρες με όσπρια, μέχρι pellets και… καλαμάκια από υποπροϊόντα του καφέ

Συμφωνία με μεγάλη βιομηχανία τροφίμων της Αμερικής για το «παγωτό του αστροναύτη» που αν και έχει μικρότερο βάρος διατηρεί ανέπαφα όλα τα συστατικά του έκλεισε η Chatzilia Food Innovation, η βορειοελλαδίτικη επιχείρηση που έχει ως σκοπό να φέρει την καινοτομία στον τομέα της αγροδιατροφής.

«Το συγκεκριμένο παγωτό κυκλοφορεί στις ΗΠΑ εδώ και έξι χρόνια. Τώρα, ωστόσο, έχουμε αναβαθμίσει την τεχνολογία, τη συνταγή και την πολλαπλότητα των γεύσεων», εξηγεί στο newmoney ο επικεφαλής της εταιρείας, κ. Νίκος Χατζηλίας, ο οποίος από κοινού με την κόρη του, Θεοδώρα Χατζηλία, βοηθά τις εταιρείες να γίνουν πιο καινοτόμες και άρα, να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

«Εγώ είμαι χημικός μηχανικός και βιομηχανικός σχεδιαστής, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική και η κόρη μου απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων. Δεν θα ήθελα όλη αυτή η γνώση και η εμπειρία να πάει χαμένη, οπότε κάπου κόλλησε το ‘μικρόβιο’ και η κόρη και έτσι, μπορέσαμε τα τελευταία χρόνια να συνεργαστούμε», εξηγεί ο κ. Χατζηλίας. Αμφότεροι είναι πιστοποιημένοι και ως γεωργικοί σύμβουλοι και από κοινού με όλους τους εξειδικευμένους συνεργάτες τους στον αγροδιατροφικό τομέα εστιάζουν στη διασύνδεση με ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να παράξουν καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες που αφορούν στην ποσοτική και ποιοτική βελτιστοποίηση της παραγωγής και την προστασία του περιβάλλοντος για την ενίσχυση της παραγωγής. O κ. Νίκος Χατζηλίας με την κόρη του Θεοδώρα Χατζηλία

«Ασχολούμαστε με τον σχεδιασμό νέων γραμμών παραγωγής και νέων μηχανημάτων που εφαρμόζονται στις βιομηχανίες τροφίμων, ενώ, συγχρόνως, αναπτύσσουμε και προϊόντα, σε συνεργασία με εταιρείες του κλάδου. Πολλά από αυτά που έχουν σχεδιαστεί από εμάς ήδη κυκλοφορούν στην αγορά. Λειτουργούμε σαν μία γέφυρα εφαρμογής των επιστημονικών ερευνών και της βιομηχανίας. Δηλαδή, προσπαθούμε κάθε καινούργια ιδέα ή τάση να τις εφαρμόσουμε στη βιομηχανία», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Όταν μία βιομηχανία θέλει να παράξει ένα νέο προϊόν απευθύνετε σε εμάς, προκειμένου να ‘τρέξουμε’ την όλη διαδικασία: από τον σχεδιασμό, τα πειράματα, την προϊοντοποίηση. Γενικά, χρησιμοποιούμε ό, τι γνώση και εμπειρία έχουμε, τόσο από το marketing, όσο και από τις έρευνες (ακαδημαϊκές και εργαστηριακές) για να παράξουμε το προϊόν. Παράλληλα, σχεδιάζουμε και τη γραμμή παραγωγής».
Καινοτόμα προϊόντα

Το «παγωτό του αστροναύτη», ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό καινοτόμο προϊόν που έχει καταφέρει να παράξει η Chatzilia Food Innovation. Προσφάτως, μπόρεσε μέσα από έρευνα να αξιοποιήσει – σε συνεργασία με την D Waste σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και εταιρείες του κλάδου του καφέ – ένα υποπροϊόν του καφέ για την παραγωγή βρώσιμου και βιοδιασπώμενου χαρτιού, αλλά και για τη χρήση του ως πρόσθετου στα τρόφιμα. «Πρόκειται για ένα υποπροϊόν που παράγεται κατά το ψήσιμο του καφέ. Με αυτό έχουμε αναπτύξει διάφορες εφαρμογές, όπως ενεργειακά προϊόντα (pellets), κούτσουρα για θέρμανση και τηλεθέρμανση, αλλά και ένα βρώσιμο χαρτί που μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στην αρτοποιία/ζαχαροπλαστική ή να γίνει… καλαμάκια», αναφέρει.

Παράλληλα, προχώρησε πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο στην παραγωγή savory protein bars, vegan, αμιγώς από πρώτες ύλες ελληνικών οσπρίων, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει πολλά και ενδιαφέροντα projects, όπως ανάπτυξη γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσια σε προβιοτικά και ανθρακούχου νερού με βιταμίνες, σχεδιασμό γραμμών παραγωγής αφυδατωμένων φρούτων κ.ά..

Εδώ και μία τετραετία δε, που πίσω από το «τιμόνι» βρίσκεται και η Θεοδώρα, η επιχείρηση έχει στραφεί σε νέους σχεδιασμούς, όσον αφορά στη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και στην ανακύκλωση και κατ’ επέκταση επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων τροφίμων για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας με καινοτόμες εφαρμογές. «Η συνεργασία μας με την D-Waste μεταμορφώνεται πλέον σε μία συνεργασία παγκόσμιου βεληνεκούς. Η D-Waste είναι παγκόσμιος leader, όσον αφορά στη διαχείριση αποβλήτων και την καινοτομία, έχοντας μελετήσει και εργαστεί σε πάνω από 20 χώρες με διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες με μία από τις πιο πρόσφατες δραστηριότητες της τη μετατροπή της Τήλου σε νησί μηδενικών αποβλήτων, δείχνοντας τον δρόμο προς την αειφορία. Η συνεργασία αυτή ασχολείται ενεργά με τα απόβλητα τροφίμων και την ανάπτυξη και σχεδίαση καινοτόμων πρακτικών και λύσεων για την καταπολέμησή τους, ενώ είναι και μέλος της ‘Συμμαχίας κατά της Σπατάλης Τροφίμων’», σχολιάζει ο κ. Χατζηλίας.

Στην προσπάθειά της να αναπτυχθεί σε νέους κλάδους δραστηριότητας η Chatzilia Food Innovation βρήκε σύμμαχο το The People’s Trust. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο οργανισμός έχει ως ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
Ερωτηματικά για το timing των επενδύσεων

«Ζωντανό» παραμένει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Chatzilia Food Innovation, το ενδιαφέρον της βιομηχανίας, τόσο για νέα προϊόντα, όσο και για νέες γραμμές παραγωγής, αν και δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που εμφανίζονται διστακτικοί για τον χρόνο υλοποίησης των επενδύσεων.

«Με την παγκοσμιοποίηση υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη τάση για την παραγωγή νέων προϊόντων. Ο καταναλωτής δεν σταματά να αναζητά ολοένα καινούργια πράγματα. Οι νέες γενιές δε, ζητούν διαφοροποιημένα προϊόντα. Βέβαια, όλη αυτή η κρίση έχει δημιουργήσει ερωτηματικά στη βιομηχανία αναφορικά με το timing υλοποίησης των επενδύσεων. Στα τρόφιμα, ωστόσο, έχουν συγκεντρωθεί πολλά κεφάλαια, γιατί ειδικά οι ελληνικές βιομηχανίες τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια πήγαν πάρα πολύ καλά στις εξαγωγές. Επομένως, το ενδιαφέρον για προϊοντική ανάπτυξη είναι μεγάλο», τονίζει ο κ. Χατζηλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου