Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Ζόραν Ζάεφ: Τρέχει να μαζέψει το «Μακεδονία σκέτο» για την Εθνική ποδοσφαίρου των Σκοπίων...


 Σε προσπάθεια να «μαζέψει» την ζημιά που προκάλεσε στη Βόρεια Μακεδονία το «σκάνδαλο της φανέλας», στο Euro 2020 και το δικό του Tweet το οποίο έκανε ξεκάθαρη αναφορά σε «Μακεδονία» προχώρησε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, μετά από την προειδοποίηση της Αθήνας για τις επιπτώσεις που θα είχε η μη τήρηση των όρων της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια.
Όπως είναι γνωστό, ο Ζάεφ είχε ανεβάσει tweet κατά την διάρκεια του αγώνα Βόρειας Μακεδονίας - Ολλανδίας, στο οποίο είχε χρησιμοποιήσει το ακρωνύμιο MKD (Μακεδονία). Το σχετικό tweet:
Είχαν προηγηθεί οι ελληνικές διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι οι φανέλες της Εθνικής ομάδας της γειτονικής χώρας γράφουν «Μακεδονία», χωρίς τον προσδιορισμό «Βόρεια» που προβλέπεται στην συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση Ζάεφ ότι το θέμα θα λυνόταν άμεσα.
Ο Ζόραν Ζάεφ ρωτήθηκε σχετικά στο 1ο Διαδικτυακό Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων με θέμα «Μία νέα εποχή: Θέτοντας τα θεμέλεια για σταθερότητα και ευημερία στη Βόρεια Μακεδονία», σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Στην απάντησή του, επιχείρησε να διαχωρίσει τους «Μακεδόνες» ποδοσφαιριστές - έναν όρο που προβλέπεται για την περιγραφή της εθνικότητάς τους στην συμφωνία των Πρεσπών - με την εκπροσώπηση της χώρας του, την οποία ανέφερε ως «Βόρεια Μακεδονία».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο 41:00' του βίντεο:






«Για το tweet σχετικά με την παρουσία μας στο EURO, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν Μακεδόνες παίκτες, Σέρβοι παίκτες, Βόσνιοι παίκτες. Είναι Μακεδόνες που εκπροσωπούν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε αρχικά ο Ζόραν Ζάεφ και στη συνέχεια τόνισε πως αυτό δεν αποτελεί λόγο αναβολής της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με την Ελλάδα.

«Δεν είναι λόγος να αναβληθούν τα μνημόνια κατανόησης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Περιμένουμε δύο χρόνια αυτά τα μνημόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο και μπορούμε να περιμένουμε τρεις μήνες ακόμα, αλλά το περιμένουν οι Έλληνες και οι Μακεδόνες. Είναι ζήτημα οικονομικής συνεργασίας, είναι ζήτημα εναέριας κάλυψης από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, κάτι το οποίο επιθυμεί η Ελλάδα και το έχει δείξει πρακτικά με τη στάση της στα ευρωπαϊκά συμβούλια υπουργών», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου