Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Πολωνία: Σεξουαλική κακοποίηση σε 300 παιδιά από κληρικούς

 Ισχυρές ρωγμές στο εκκλησιαστικό οικοδόμημα φέρνει ο σεισμός των αποκαλύψεων από έκθεση της Καθολικής εκκλησίας της Πολωνίας σύμφωνα με την οποία, τα τελευταία 62 χρόνια, από το 1958 μέχρι το 2020, 292 κληρικοί έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά πάνω από 300 αγόρια και κορίτσια.
Οι αποτρόπαιες ενέργειες άρχισαν να καταγράφονται από το 2018 ενώ η δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων συνεχίστηκε μέχρι και το τέλος του 2020.

Οι ανατριχιαστικές αναφορές, που συνταράσσουν την κοινή γνώμη, προήλθαν από τα θύματα, τις οικογένειές τους, από κληρικούς, δημοσιογράφους και άλλες πηγές.




Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, στη Βαρσοβία, ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Πολωνίας είχε ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα της κακοποίησης.



Συγκλονίζει το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από όλες τις εκκλησίες, οι καταγγελίες για ασέλγεια, που έγιναν από από τον Ιούλιο του 2018 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, έφτασαν τις 368.

Από αυτές, έχουν επιβεβαιωθεί ή θεωρούνται αξιόπιστης πήγης οι 144. Ερευνώνται, την ίδια ώρα, από το Βατικανό άλλες 186 υποθέσεις κακοποίησης, ενώ 38 έχουν απορριφθεί ως αβάσιμες.

Στην πρώτη έκθεση του κλήρου για περιστατικά ασέλγειας, από το 1990 έως το 2018, διαπιστώθηκε ότι 382 κληρικοί είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλική εκμετάλλευση 625 παιδιών.



Από την καταγραφή φρικιαστικών ενεργειών, που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, γίνεται αντιληπτό ότι 42 ονόματα κατηγορουμένων είναι κοινά και στις δύο λίστες, που σημαίνει ότι εδώ και δεκαετίες δημιουργούν καθεστώς εφιάλτη για τα ανήλικα θύματά τους.

Οι τελευταίες αναφορές, που προκαλούν ανατριχίλα και οργή, βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενώ το Βατικανό ερευνά υποθέσεις κακοποίησης όπως και τα αργά αντανακλαστικά κορυφαίων εκκλησιαστικών φορέων στην Πολωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου