Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Μάλι: Tην Αλ Κάιντα βλέπουν πίσω από την επίθεση στην γερμανική στρατιωτική αποστολή - Τραυματίστηκαν 13 κυανόκρανοι


 Οργάνωση η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα πιθανόν βρισκόταν πίσω από την επίθεση της Παρασκευής στο Μάλι στην οποία τραυματίστηκαν 13 κυανόκρανοι του ΟΗΕ, σχεδόν όλοι γερμανοί στρατιωτικοί, ανέφερε χθες ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών (BND), ο Μπρούνο Καλ.
Δώδεκα Γερμανοί κι ένας Βέλγος, μέλη της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι, τραυματίστηκαν σε επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες που οδηγούσε καμικάζι εναντίον προσωρινής θέσης.

Δεν έχει υπάρξει ως αυτό το στάδιο ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια.
Επρόκειτο για τη χειρότερη επίθεση που έχει διαπραχθεί εναντίον της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στο Μάλι, η οποία αριθμεί περίπου 900 μέλη.
Από το 2012, όταν ξέσπασε σύρραξη ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις από τη μια, αυτονομιστές αντάρτες και τζιχαντιστές του βορρά από την άλλη, το Μάλι έχει μπει σε μια ατελείωτη θύελλα, με χιλιάδες νεκρούς, άμαχους και αντιμαχόμενους, παρά την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και τις επεμβάσεις δυνάμεων του ΟΗΕ, χωρών της Αφρικής, καθώς και της Γαλλίας.

Οι αυτονομιστές υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης το 2015. Αλλά στο Μάλι συνεχίζεται η δράση οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος, η βία μεταξύ κοινοτήτων και το λαθρεμπόριο κάθε λογής. Η βία έχει εξαπλωθεί και σε γειτονικές χώρες, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα.

Η MINUSMA, δύναμη με κάπου 18.300 μέλη, ανάμεσά τους 13.200 στρατιωτικούς, γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις του ίδιου του Μαλί και της Γαλλίας. Είναι η αποστολή του ΟΗΕ που υφίσταται τις περισσότερες απώλειες σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου