Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Ξαβιέ Μπετράν: Ο Δεξιός που έκοψε τον... βήχα της Λεπέν και τα «φτερά» του Μακρόν

Ο Γάλλος που θεωρείται ως ο άσος στο μανίκι των Συντηρητικών για την επιστροφή της γαλλικής Δεξιάς στην εξουσία το 2022 - Έχει απήχηση στους πλούσιους και την τρίτη ηλικία - Η τέταρτη σύζυγός του είναι μικρότερή του κατά 22 χρόνια Ο 56χρονος Ξαβιέ Μπερτράν, πρώην υπουργός Εργασίας επί Ζακ Σιράκ και πρώην υπουργός Υγείας επί Σαρκοζί έβαλε τα «γυαλιά» στην σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Την ίδια ώρα, κατάφερε να κόψει τα φτερά του κόμματος του Γάλλου προέδρου, που ιδρύθηκε το 2017, «LREM» καθώς οι υποψήφιοί του δεν ήταν σε θέση να κερδίσουν καμία από τις 13 περιφέρειες. Όπως ακριβώς συνέβη και με το κόμμα της Λεπέν.
Δίνοντας πνοή στην παραδοσιακή γαλλική Δεξιά, μετά το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών που ανέδειξε το κόμμα του ως τον μεγάλο νικητή, ο Μπερτράν ανακατεύει γερά την τράπουλα των επικείμενων προεδρικών εκλογών εκφράζοντας την επιθυμία να διαβεί το κατώφλι του Ελιζέ.

Επικράτησε σε έδρα που πόνταρε η Λεπέν

Το πρωτοκλασάτο στέλεχος των Συντηρητικών που θα διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του 2022, κατάφερε να κερδίσει μία από τις δύο έδρες στις οποίες πόνταρε το κόμμα της Λεπέν και τελικά επικράτησε. Ο Εθνικός Συναγερμός (RN), το κόμμα της άκρας δεξιάς της Μαρίν Λεπέν, δεν κατάφερε να κερδίσει τη μοναδική περιφέρεια στην οποία είχε ελπίδες να επικρατήσει, στον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών, όπως δείχνουν τα έξιτ πολλ.




Ο υποψήφιος του RN Τιερί Μαριανί στην περιφέρεια Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής (PACA) ήρθε δεύτερος, με ποσοστό 44,2% πίσω από τον Ρενό Μιζελιέ των Ρεπουμπλικάνων που συγκεντρώνει ποσοστό 55,8%, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ της εταιρείας IFOP.



Σε μια άλλη κρίσιμη περιφέρεια, την Ω-ντε-Φρανς (Άνω Γαλλία), ο Μπερτράν επικράτησε έναντι του υποψηφίου της Λεπέν.

Έγινε για τέταρτη φορά πατέρας πριν τρία χρόνια

Πριν από τρία χρόνια έγινε για τέταρτη φορά πατέρας. Με την Ιζαμπέλ Ντιμπουά, την πρώτη του σύζυγο, το ζευγάρι απέκτησε την Καρολίν. Λίγα χρόνια αργότερα το 1998, βάζει για δεύτερη φορά βέρα στο δεξί. Αυτή τη φορά νυμφεύεται την Εμανουέλ Γκοντιέ, με την οποία αποκτά δίδυμα.

Το ζευγάρι χωρίζει το 2014. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ανταλλάσσει όρκους αιώνιας πίστης με την κατά 22 χρόνια μικρότερή του, σύμβουλο επικοινωνίας, Βανεσά Βιγιό. Το ζευγάρι έχει έναν γιο, τον Λουκάς.



Ο Μπερτράν αυτοπροσδιορίζεται ως «κοινωνικός γκωλιστής», θεωρείται ο πιο μεταρρυθμιστής αλλά και στον τομέα της αξιοπιστίας είναι ο μόνος που κοντράρει στα ίσα τον Εμανουέλ Μακρόν.






Τρίτος στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2022

Στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2022, πριν την διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών, ο Μπερτράν καταλάμβανε την τρίτη θέση μετά τον Μακρόν και τη Λεπέν και μάλιστα με διαφορά. Ο Συντηρητικός πολιτικός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την γαλλική προεδρία τον περασμένο Μάρτιο και σύμφωνα με τους δημοσκόπους, έχει κερδίσει την προτίμηση περιορισμένης ηλικιακής και εισοδηματικής ομάδας ψηφοφόρων -κυρίως των άνω των 60 και ειδικά των άνω των 70, που κερδίζουν πάνω από 3.500 ευρώ μηνιαίως και ακόμη περισσότερο εκείνων με μηνιαίο εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ.

Αυτό που επιβεβαίωσε η νίκη της Δεξιάς στις περιφερειακές εκλογές είναι ότι οι παραδοσιακοί κομματικοί μηχανισμοί παραμένουν ισχυροί. Πολλά στελέχη της Δεξιάς εξάλλου, με τον άνεμο της νίκης στο πλευρό τους, εκτιμούν ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές δεν θα είναι μια «μονομαχία» μεταξύ της Λεπέν και του Μακρόν. «Τώρα, όλοι κατάλαβαν ότι οι προεδρικές είναι αγώνας για τρεις», σχολίασε ο Μπερτράν, ο νικητής στην περιφέρεια της Άνω Γαλλίας.

Πιθανοί διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλίας από το κόμμα του είναι επίσης η νικήτρια της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς, Βαλερί Πεκρές και ο Λοράν Βοκιέ, που κέρδισε στην περιφέρεια Ωβέρνης-Ροδανού-Άλπεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου