Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Γουόρεν Μπάφετ: Γιατί δεν αφήνει την αμύθητη περιουσία των $100 δισ. στα παιδιά του

 Μέχρι στιγμής, ο 90χρονος έχει δώσει 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές της εταιρείας του, Berkshire Hathaway, σε πέντε φιλανθρωπικά ιδρύματα - Ποια είναι η επιθυμία του Ο Γουόρεν Μπάφετ στο παρελθόν έχει δηλώσει, πως επιθυμία του είναι μέχρι το τέλος της ζωής του να έχει δωρίσει το 99% της αμύθητης περιουσίας του. Μέχρι στιγμής, ο 90χρονος έχει δώσει 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές της εταιρείας του, Berkshire Hathaway, σε πέντε φιλανθρωπικά ιδρύματα αυξάνοντας το μέχρι τώρα συνολικό ποσό της δωρεάς σε 41 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έχει σχεδόν φτάσει στα μισά του στόχου του. Χρειάζεται όμως, να δώσει ακόμη 100 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ολοκληρώσει με επιτυχία το στόχο αυτό. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το CNBC, δεν σκέφτεται να αφήσει τα χρήματα αυτά στα παιδιά του. Ο θρύλος των επενδύσεων, εδώ και χρόνια εμμένει στην άποψή του πως η αμύθητη περιουσία του θα ήταν προτιμότερο να πήγαινε σε κοινωφελείς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα παρά στα χαρτοφυλάκια των παιδιών του.

«Χρόνια παρατηρώ τις υπερπλούσιες οικογένειες και αυτή εδώ είναι η πρότασή μου: Αφήστε στα παιδιά σας αρκετά χρήματα αρκετά ώστε να μπορούν να κάνουν οτιδήποτε, αλλά όχι τόσα ώστε να μην θέλουν να κάνουν τίποτα», υποστηρίζει σε σημείωμα προς τους μετόχους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα παιδιά του Μπάφετ τα οποία τώρα κοντεύουν τα 60, δεν έχουν λάβει τίποτα τόσα χρόνια από τον μπαμπά τους. Αντιθέτως, καθένα από τα παιδιά του διαχειρίζεται ένα ίδρυμα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτείται από τον επιχειρηματία πατέρα τους ανέφερε το The Washington Post το 2014 .

Ο διευθύνων σύμβουλος του Berkshire Hathaway, ο οποίος κάποτε ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και αυτή τη στιγμή η περιουσία του υπολογίζεται πως ανέρχεται σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια, σχεδιάζει να διανείμει τις υπόλοιπες 238.624 μετοχές του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο Μπάφετ αποκαλεί τη φιλανθρωπία του «την ευκολότερη πράξη στον κόσμο» επειδή «η προσφορά δεν είναι κάτι κοπιαστικό τουναντίον προσφέρει στους ανθρώπους σε μια καλύτερη ζωή τόσο για εκείνους όσο και για τα παιδιά τους».

«Δεκαετίες τώρα κατάφερα να συγκεντρώσω ένα τρελό ποσό, απλά κάνοντας αυτό που μου αρέσει να κάνω» αναφέρει. «Δεν έχω κάνει καμία θυσία ούτε εγώ ούτε η οικογένειά μου. Ιδέες, φιλοδοξίες, υπέροχοι συνεργάτες και η απίστευτη χώρα μας έκαναν τα μαγικά τους και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν όλα αυτά. Η κοινωνία έχει τα χρήματά μου» προσθέτει. Ο Μπάφετ ανακοίνωσε για πρώτη φορά το σχέδιό του να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του το 2006, όταν ήταν 75 ετών και κατείχε 474.998 μετοχές της Berkshire Hathaway.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου