Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Σλαβομακεδονική, η αόρατη μειονοτητα στην Ελλάδα: Τι γράφει το γερμανικό Deutschlandfunk

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ του BBC για υποτιθέμενη «μακεδονική» μειονότητα το δημόσιο
γερμανικό δίκτυο εστιάζει σε μια ομάδα πληθυσμού την οποία η Βουλγαρία θεωρούσε ως δική της μειονότητα
Στην «αόρατη μειονότητα» στην Ελλάδα, τη σλαβομακεδονική, αναφέρεται το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «Deutschlandfunk» σε άρθρο που δημοσιεύεται στη ιστοσελίδα του δημοσίου δικτύου από την Κολωνία. Με αφορμή το ντοκιμαντέρ του BBC που προκάλεσε ακόμα και την παρέμβαση του Έλληνα πρεσβευτή στο Λονδίνο, το γερμανικό δίκτυο εστιάζει σε μια ομάδα πληθυσμού την οποία η Βουλγαρία θεωρούσε ως δική της μειονότητα, ενώ φιλοξενεί τις απόψεις του δημοσιογράφου και ερευνητή Τάσου Κωστόπουλου και του καθηγητή Κωνσταντίνου Φίλη από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

«Ο δημοσιογράφος Τάσος Κωστόπουλος ασχολείται εδώ και δεκαετίες με την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας και τον σλαβικό πληθυσμό της . Ο 54χρονος νομικός και ιστορικός έχει γράψει πολλά βιβλία και τη διδακτορική του διατριβή για το συγκεκριμένο θέμα. Το ότι υπάρχουν άνθρωποι στη βόρεια ελληνική επαρχία που μιλάνε μια σλαβική διάλεκτο είναι γεγονός που κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί, σημειώνει ο ίδιος».




Όπως υποστηρίζει στο ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου ο κ. Κωστόπουλος, στην Μακεδονία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους σλαβόφωνους κατοίκους. Σύμφωνα με τον ίδιο ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν τους εαυτούς τους καθαρούς Έλληνες, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι έχουν μόνο μερικές πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. «Δεν επιθυμούν να ονομάζονται μειονότητα. Θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα τους βλάψει, ότι θα απομονωθούν», εξηγεί ο Έλληνας δημοσιογράφος.

Το ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου αναφέρεται και στο κόμμα «Ουράνιο Τόξο» που εκπροσωπεί σλαβόφωνους πολίτες στη Μακεδονία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι με τις μερικές χιλιάδες ψήφους που λαμβάνει δεν διαδραματίζει κάποιον σημαντικό ρόλο.



Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κωστόπουλος στο γερμανικό δίκτυο, για να κατανοήσουμε καλύτερα τους σλαβόφωνους Έλληνες, πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία της περιοχής.

«Αυτοί οι πληθυσμοί βρέθηκαν στην ελληνική επικράτεια το 1913. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Χιλιάδες Σλάβοι εγκατέλειψαν τη χώρα. Την εποχή εκείνη, η Βουλγαρία εξακολουθούσε να θεωρείται ως ο κίνδυνος στο Βορρά. Ο εχθρός που εξακολουθούσε να βλέπει την Μακεδονία ως επικράτειά του».

Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο, όσοι σλαβόφωνοι παρέμειναν στην Ελλάδα, ανέπτυξαν μια νέα ταυτότητα με τη στήριξη και του ελληνικού κράτους που ήθελε να περιορίσει τη βουλγαρική επιρροή. Στο παρελθόν υπήρξε ακόμα ένα γειτονικό κράτος, η σημερινή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που θέλησε να παρουσιάσει τους σλαβόφωνους Έλληνες ως μειονότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το «Deutschlandfunk», η συμφωνία με την Ελλάδα (σ.σ Συμφωνία των Πρεσπών), ώστε η γείτονα χώρα να αλλάξει το όνομά της την υποχρεώνει μην εγείρει κανένα ζήτημα εδαφικής διεκδίκησης. Σε συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι οι δύο χώρες «έχουν ανοίξει μια νέα σελίδα με τεράστιες δυνατότητες φιλίας και συνεργασίας».



«Χωρίς τη συμφωνία, ο κ. Ντιμιτρόφ μπορεί να ακουγόταν διαφορετικός», υπογραμμίζει στο γερμανικό δίκτυο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένη. Προστατεύει την Ελλάδα από τέτοιες αξιώσεις.

«Το αν υπάρχει ή όχι μειονότητα είναι πάνω από όλα θέμα αυτοπροσδιορισμού», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος και ιστορικός Τάσος Κωστόπουλος. Και, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως η Βουλγαρία θεωρείται πλέον ως φίλος και εταίρος της Ελλάδας, η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία θα καταργήσει τις ανησυχίες και για αυτή τη γειτονική χώρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου