Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Η 4η Ταξιαρχία Μάχης Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη

Ετοιμασίες για την επικείμενη αναχώρηση της 4ης Ταξιαρχίας Μάχης Αεροπορίας Στρατού
των ΗΠΑ γίνονται στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέστη και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.
Συνολικά, 300 στρατιώτες, 37 ελικόπτερα (Apache, Chinook και Blackhawk) και δεκάδες οχήματα και υλικά εξοπλισμού, βρίσκονται στη διαδικασία φόρτωσης και αναχώρησης για τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το thessnews.gr, που δημοσιεύει βίντεο και φωτογραφίες, οι στρατιώτες, όπως και ο εξοπλισμός, βρίσκονταν από τον περασμένο Οκτώβριο στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας για κοινή εκπαίδευση με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ακόμα και με αληθινά πυρά στα πλαίσια της ευρύτερης άσκησης με τίτλο «Atlantic Resolve».
Η άσκηση κράτησε συνολικά εννέα μήνες σε χώρες της Βαλτικής, τη Γερμανία και τελευταίο σταθμό την Ελλάδα.


Πάιατ: Η Θεσσαλονίκη η μεγάλη ωφελημένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Πάιατ, που βρέθηκε στο λιμάνι συνοδευόμενος από τον πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΘ ΑΕ Σωτήρη Θεοφάνη και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, επανέλαβε τη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τα μεγαλύτερα οφέλη από τη συμφωνία βρίσκονται εδώ και ότι η Θεσσαλονίκη θα επιστρέψει στον ιστορικό της ρόλο σαν πρωτεύουσα των Βαλκανίων», ανέφερε, ενώ έδωσε έμφαση στην επιτυχία και τη ζωτικότητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως είπε «συνδέεται με το ενδιαφέρον μας και στην επιτυχία και ζωτικότητα της βόρειας Ελάδας και των περιοχών της Μακεδονίας».



Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην παρουσία αμερικανικών δυνάμεων, λέγοντας ότι οι στρατιώτες «είχαν μοναδικές ευκαιρίες να γυμναστούν, να εκμεταλλευτούν την ιδιαίτερη γεωγραφικότητα που έχει η Ελλάδα». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι «ο συνεταιρισμός μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων μας στο ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνει την δέσμευση της Ελλάδας στη συμμαχία αλλά και τη δέσμευση των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Ερωτώμενος για το αν θα ξαναχρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ το λιμάνι ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε: «Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα αλλά από ότι έχω δει δείχνει ότι θα συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που η Θεσσαλονίκη παρέχει. Επίσης είμαστε έντονα επικεντρωμένοι και στην Αλεξανδρούπολη αλλά σίγουρα θα επιστρέψουμε (στη Θεσσαλονίκη)»







Τζιτζικώστας: Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

«Οι κοινές ασκήσεις με τους συμμάχους μας επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την υψηλότατη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλεων Δυνάμεων μας. Δεν είναι τυχαίο ότι μας έλεγαν οι Αμερικανοί χειριστές προηγουμένως ότι βρήκαν αυτή τη συνεργασία εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική. Οι Ένοπλες μας Δυνάμεις σε κάθε ευκαιρία αποδεικνύουν ότι είναι πανέτοιμες και ισχυρές και μπορούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου